İstanbul pazar sabahına bombalı saldırı haberiyle başladı. Taksim Meydanı'nda sürekli görev yapan çevik kuvvet ekibine saldırı düzenlendi. İddiaya göre erkek canlı bomba Taksim Meydanı'nda görev yapan Çevik Kuvvet ekiplerinin bulunduğu noktaya geldi ve üzerindeki bombanın pimini çekti. Görgü tanıklarına göre 10.38'de yaşandı.

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Taksim'deki patlamada 10'u polis 12'si sivil olmak üzere toplam 22 yaralının olduğunu ve olayın araştırılmaya devam ettiğini söyledi. Vali Mutlu, terör örgütlerine yönelik olarak, "Bu saldırılarla milletin birliği yıkamazsınız" dedi. İlk belirlemelere göre yaralı sivillerden birinin İran birinin de Yunanistan vatandaşı olduğu ifade ediliyor.

Polis aracına binmek istemiş

Saldırıyı anlatan bir görgü tanığı polis; saldırganın polis aracına girmeye çalıştığını belirtti. Saldırgan polis aracına giremeyince de dışarıda üzerindeki bombayı patlattığını aktardı..

Emniyet müdüründen ilk açıklama!

İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, Taksim'deki saldırı ile ilgili olarak ilk resmi açıklamayı yaptı.

Yaşanan olayın çok üzücü olduğunu ifade eden Çapkın, “Canlı bomba olduğu görülüyor. 6'sı vatandaş, 9'u polis olmak üzere 15 yaralımız var. Ölenimiz, şehidimiz yok” dedi.

Çapkın, patlamanın meydana geldiği Taksim Meydanı'nda incelemelerde bulunarak ilgililerden bilgi aldıktan sonra basın mensuplarına açıklama yaptı.

Olayın çok üzücü olduğunu ifade eden Çapkın, “Canlı bomba olduğu görülüyor. 6'sı vatandaş, 9'u polis olmak üzere 15 yaralımız var. Ölenimiz, şehidimiz yok. Şu anda bildiklerimiz bunlar. Hepimize, ülkemize geçmiş olsun. Ağır olan 2 yaralı var gibi gözüküyor. Şimdilik söyleyebileceğim bunlar” dedi.

Çapkın, olayı kimin yaptığının sorulması üzerine, “Şu anda bir bilgimiz yok. Onlar şu anda araştırılıyor. Canlı bomba. Kendisi parçalanmış gördüğünüz gibi. Ceset erkek görünüyor” karşılığını verdi.

Canlı bombanın polis otobüsüne girip girmediği yönündeki bir soruya da Çapkın, “Evet polis minibüsüne girmeye çalışmış” dedi.

Emniyet Müdürü Çapkın, cesedin yanında bir bomba daha bulunduğunu açıkladı...



ZEKERİYA ÖZ OLAY YERİNDE

Ergenekon Savcısı Öz, Taksim'deki patlamanın ardından olay yerine geldi. Taksim'deki patlamanın ardından olay yerine gelen savcı Zekeriya Öz inceleme yapıyor





GENİŞ GÜVENLİK ÖNLEMİ

Olay yerinde bulunan cesedin üzeri gazeteyle örtülürken, çevrede geniş güvenlik önlemi alındı. Cesedin vatandaşlara mı yoksa saldırıyı gerçekleştiren kişiye mi ait olduğu araştırılıyor.

Taksim meydanı kısmen trafiğe kapatıldı. Patlama sonrası polisin düzenlediği operasyonlara 6 polis helikopteri de havadan destek veriyor.

Taksim'deki patlama Diyarbakır polisini alarma geçirdi!

Yaralılar hastahanede!

Görgü tanıkları, çok şiddetli bir patlama sesi duyduklarını, patlamadan sonra polisin patlama bölgesini derhal kapatarak, yaralıların ambulansla hastaneye götürüldüğünü söyledi. Taksim İlk Yardım Hastanesinde 10, Şişli Etfal Hastanesinde ise 3 kişinin tedavi altına alındığı bildirildi.

Ağır yaralı polislerin isimleri

Durumu ağır olan polis memurlarının isimlerinin Halil Keskinbıçak ve Muzaffer Aslan olduğu belirlendi.

İKİNCİ BOMBA ŞÜPHESİ
Polis ekipleri ikinci bir saldırı ihtimaline karşı bölgeyi güvenlik çemberine alırken, meydana çıkan tüm yollar kapatıldı.

İSTANBUL'DA KIRMIZI ALARM

Patlamanın ardından çevrede geniş güvenlik önlemi alan polis, Vatan Caddesi’ndeki 29 Ekim törenleri için de kırmız alarm verdi.

Uluslararası haber ajansları patlamayı flaş haber olarak duyurdu. Saldırının pazar sabahı erken saatlerde gerçekleşmesi can kaybı ve yaralı sayısını azalttı.

SÖZDE EYLEMSİZLİĞİN SON GÜNÜ

Patlamanın PKK'nın daha önce açıkladığı "eylemsizlik" kararının bittiği güne denk gelmesi ise dikkat çekti.

Çok miktarda kana ihtiyaç var

Polis telsizinden çok miktarda kana ihtiyaç olduğu şeklinde anonslar yapılıyor. Anonslarda kan vermek isteyen emniyet mensubu ve vatandaşların yaralıların bulunduğu Taksim, Şişli Etfal, Haseki ile Haydarpaşa Numune ve Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanelerine gitmeleri gerektiği belirtildi.

KIZILAY ALARMA GEÇTİ

Taksim’de meydana gelen patlamanın ardından Türk Kızılayı da alarm durumuna geçti.

Kızılay’dan yapılan açıklamaya göre, yaralıların kaldırıldığı hastaneler ile temasa geçilerek, muhtemel kan ihtiyacının karşılanması için gerekli hazırlıklar tamamlandı. Türk Kızılayı Çapa Kan Merkezi’nden 15 ünite 0 Rh(-) taze kan Taksim İlkyardım Hastanesi’ne ulaştırıldı.

Patlamadan etkilenenlere psikososyal destek sağlamak amacıyla Türk Kızılayı Marmara Bölge Afet Yönetimi Müdürlüğü’nden(MAFOM) 1 öncü araç ile 2 uzman psikolog alana gönderildi.

Çevredeki Türk Kızılayı şubeleri de bölgedeki çalışmalara destek veriyor.

Gelişmeler Türk Kızılayı Afet Operasyon Merkezi(AFOM) ve Marmara Bölge Afet Yönetimi Müdürlüğü(MAFOM) tarafından izleniyor.


Bu üçüncü saldırı!

Bu sabah düzenlenen saldırı son 11 yılda Taksim Meydanı'nda polise yönelik gerçekleştirilen üçüncü canlı bombalı saldırısı oldu.

Taksim Meydanı'nda 27 Mart 1999 yılında Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğüne bağlı otobüsler ile bir panzerin beklediği yerde meydana gelen olayda, canlı bomba eylemcisi terörist üzerindeki bombayı patlatmıştı. Saldırıda 3'ü polis memuru 10 kişi yaralanmıştı.

Bir diğer canlı bombalı saldırı ise 10 Eyül 2001 tarihinde Gümüşsuyu Çevik Kuvvet bekleme noktasına meydana gelmişti. Bu saldırıda da 2 polis memuru şehit olmuş, 2'si ağır 13 polis memuru ve 7 vatandaş yaralanmıştı. (Mynet)

Editör: TE Bilisim