IBAN aracılığıyla yapılan finansal transferlerdeki artan sahtekarlık olaylarına karşı Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) harekete geçti. Tüm finans kuruluşlarını içine alacak yepyeni bir düzenlemeyle, para gönderme ve hesaplar arası transfer işlemleri artık daha emniyetli bir yapıya kavuşuyor.

ÇİFT KADEMELİ ONAY SİSTEMİ YOLDA

Artı Gerçek'in özel edindiği bilgilere göre, BDDK'nın uygulamaya koyacağı bu mühim karar, çevrimiçi bankacılık platformlarında gerçekleştirilen işlemlere ikili teyit zorunluluğu getiriyor. Bu sayede, kötü niyetli kişilerin vatandaşları zarara uğratmasının önüne geçilmesi amaçlanıyor.

ELEKTRONİK TRANSFERLERE EK EMNİYET KATMANI

Elde edilen bilgilere göre, internet ve mobil bankacılık kanalları üzerinden yapılan elektronik fon transferi (EFT) ve havale işlemleri artık tek bir onay aşamasıyla tamamlanamayacak. Kullanıcılar, para gönderimi sırasında kimliklerini doğrulayan ikinci bir güvenlik basamağını geçmek mecburiyetinde kalacaklar. Bu ilave doğrulama yönteminin nasıl olacağı henüz kesinleşmese de, kısa mesaj (SMS) ile doğrulama kodu, biyometrik bilgiler veya farklı bir metot olabileceği düşünülüyor.

SAHTEKARLIK VAKALARI TEHLİKE ÇANLARI ÇALIYOR

Sağlam Temeller, Güvenli Yarınlar: Riskli Yapıların 4 Aşamalı Dönüşümü Sağlam Temeller, Güvenli Yarınlar: Riskli Yapıların 4 Aşamalı Dönüşümü

Son zamanlarda internet ve mobil bankacılık kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte, bu platformlar üzerinden gerçekleştirilen sahtekarlık olaylarında da ciddi bir yükseliş yaşandı. Bilhassa banka müşterilerinin kişisel verileri ele geçirilerek, bilgileri dışında adlarına krediler çekildiği ve bu paraların farklı hesaplara yönlendirildiği yönündeki şikayetler dikkat çekiyor. İşte bu üzücü manzara karşısında BDDK'nın aldığı bu karar, vatandaşların güvenliğini önceleyen önemli bir hamle olarak değerlendiriliyor.

TÜM FİNANS KURULUŞLARI UYGULAMAKLA YÜKÜMLÜ

Yeni düzenleme, kamu ve özel ayrımı olmaksızın bütün finans kuruluşlarını kapsayacak. Bu da şu manaya geliyor ki, IBAN üzerinden para transferi yapan tüm vatandaşlar, işlemlerini gerçekleştirirken çift doğrulama sistemine tabi tutulacaklar. Bu uygulamanın hayata geçirilmesiyle birlikte, sahtekarlık faaliyetlerinin önemli ölçüde azalması ve vatandaşların mağduriyetlerinin önüne geçilmesi umuluyor.

BDDK'nın bu yeni düzenlemesiyle, dijital bankacılıkta güvenlik standardı yükselirken, IBAN aracılığıyla para gönderen vatandaşların da endişeleri azalacak gibi görünüyor. Yeni dönemin ayrıntıları netleştikçe, kamuoyuyla paylaşılmaya devam edilecek.