İçişleri Bakanı Süleyman Soylu Kahramanmaraş İl Afet Merkezine gelerek il genelinde yapılan çalışmalar ve gözlemler hakkında açıklamalarda bulundu. Bakan Soylu, Kahramanmaraş’ın deprem sonrası yaşadığı yıkımı açıkladı. Soylu, “Şu ana kadar yapılan tespitlere göre, kentin yüzde 23, dörtte biri ya yıkılmış ya ağır hasar ya da acil yıkılacak kapsamı içerisinde” diye konuştu.

“Bütün Çalışmalar Koordine İçinde Yapılıyor”

Deprem bölgelerinde yapılan hasar tespitleri konusunda açıklamalarda bulunan Soylu, “Hasar tespitleri hızlı bir şekilde devam edecek. Bir mesele daha var onu da açıklamam gerekir. Burada tüm kurumlardan temsilci var. Enkazların tespiti, cenazelerin tespiti, defin işlemleri, kimliklendirme dahil olmak üzere koordinasyon içinde gerçekleşiyor” dedi.

“Yıkılan Binalarda İnceleme Yapıyoruz”

Yıkıcı depremin ardından yıkılan binalarda inceleme yapılmaya devam edildiğini ifade eden Bakan Soylu, “undan sonraki soruşturmalara konu olacak binalardaki eksikliklerle alakalı süreçlerle alakalı da yargı gözetiminde, bakanlık birimlerimiz, bilirkişiler, savcılar, bunların incelenmesi, bütün binalarda teker teker devam etmektedir. Burada kim eksiklik yapmışsa, yapımdan sonra yapılanlar söz konusuysa bunların hepsinin tespit edilmesi, binalarda devam etmektedir. Bunlar yapılmadan da herhangi bir enkaz kaldırılmamaktadır” ifadelerini kullandı.

“Vatandaşlarımızı Mağdur Etmeyeceğiz”

Depremden etkilenen vatandaşların sorunsuz bir şekilde bu süreci atlatmaları için yoğun mesai harcadıklarını dile getiren Soylu, “Hasar tespitleri konusunda yaptığımız çalışmalar daha sonra devam edecek. Gerek oluşturulan konteyner şehirler gerek hak sahipliği işlemleri gerek Cumhurbaşkanımızın açıkladığı taşınma, kira gibi devletimizin depremzedelerin 1 yıllık süreci içerisinde evleri yapılana kadar geçici barınma merkezleri olmak üzere birçok süreç bu hasar tespitleri üzerinden elbette yürüyecektir” diye konuştu.

Eryılmaz, Dulkadiroğlu’nu İhya Edecek Projelerini Açıkladı Eryılmaz, Dulkadiroğlu’nu İhya Edecek Projelerini Açıkladı

“Salgın Hastalık Söz Konusu Değil”

Sosyal medyada yayılan salgın hastalık konusuna açıklık getiren Süleyman Soylu, şunları dile getirdi: “Evler bir yılda teslim edilecek. Yıkıma uğrayan şehirler sağlam zemin üzerinde yeniden orada yaşayan vatandaşlarımızın şehri olarak devam edecektir. Oradaki tespitler yapıldı ve şehrin yıkılanlarını nereye kurulacağına yönelik değerlendirmeler ve tespitler yapıldı. Burada sağlam zeminler üzerinde hayatlar devam edecek. Salgın hastalık, bağırsak enfeksiyonu gibi yayılım söz konusu değil. Bu konuda Sağlık Bakanlığımızın yetkililerinin dikkati en üst seviyededir.”