Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki deprem, şehri adeta yerle bir etti. Kahramanmaraş’ta yaşanan büyük yıkıntı sonrası İçişleri Bakanı Soylu açıklamalarda bulundu.

Bakan Soylu “7, 7 büyüklüğündeki deprem sonrası 7,6 büyüklüğünde depremle karşı karşıya kaldık. Birçok afetler yaşadık, son 23 yıldır depremler yaşadık. Gerek hava koşulları ve gerek tüm şartlar olsun gerekse tüm koşullar olsun büyük bir felaketle karşı karşıyayız. Devletimiz tüm şartları ile bütün kurumları ile depremde çalışmaktadır. Yaklaşık 40’a yakın saati geride bıraktık. Elbette tüm kurumlarımızın alanlarda müdahalesi olsun tüm ekiplerimiz arama kurtarma çalışmalarına odaklandı. Arama kurtarma konusunda tüm ekipler sahadadır ve sahada olmaya devam edecektir. Hava koşulları açısından hem de bu koşulların verdiği olumsuz durumlar bazı aksaklıkları meydana getirmiştir” dedi.

“941 Bina Yıkılmış Vaziyette”

Kahramanmaraş’ta iki korkunç depremin bilançosunu açıklayan Soylu, “Şu an 941 bina yok oldu. Bütün gönüllülerimiz enkaz altındaki vatandaşlarımızı oradan onları canlı bir şekilde kurtarabilmek için çalışıyor. Diğer tüm hizmetler, barınma yeme içme ve buna benzer hizmetler eksiksiz bir şekilde vatandaşlarımıza sunulmaya çalışmaktadır. Gaziantep-Kahramanmaraş; Kahramanmaraş-Kayseri arasında hava koşulları nedeniyle 16 saate yakın beklemeler oluşmuştur. Bunlar bize olumsuz şartlar verdi ama sahada tüm arkadaşlarımız eksiklikleri giderebilmek ve enkaz altındaki vatandaşları çıkartabilmek için gayret sarf ediyoruz. El birliğine beraberliğe ve bütünlüğe ihtiyacımız var” diye konuştu.

Başkan Akpınar: "Felaketin İzlerini Silmek İçin Var Gücümüzle Çalışıyoruz!" Başkan Akpınar: "Felaketin İzlerini Silmek İçin Var Gücümüzle Çalışıyoruz!"

“Hava Şartları Bizleri Zorluyor”

Vatandaşların isteklerini yerine getirmek için büyük çaba sarf ettiklerini ifade eden Soylu, şunları dile getirdi: “Kahramanmaraş’ta 941 bina yıkıldı ama biraz daha olduğunu hatırlatırım. Tüm ekiplerimiz ile çalışmalar eş güdüm ile sürdürülüyor. Şu ana kadar yabancı ve yerli 2 bin profesyonel arama kurtarma ekipleri çalışıyor. 941 binanın yıkıldığını hesap ederseniz zamanla yarıştığımızı hatırlatmak istiyoruz. Bir enkazda 10 saat çalışan ekiplerimiz var. İlçeler olarak da Dulkadiroğlu, Onikşubat, Pazarcık, Elbistan, Göksun, Nurhak olmak üzere her yere ulaşmaya çalışıyoruz. Elbistan’da Göksun’da çalışmalar devam ediyor. Elbistan’da aynı zamanda kar yağışı var ve buraya biraz daha ağırlık vermeliyiz. Kahramanmaraş’ta 11 bin çadır gönderildi ve gönderilmeye de devam ediyor. Türkiye geneline 18 bin jandarma sevk ettik 10 bine yakın polis sevk ettik. Tarihte olmadığı kadar karşı karşıya kalmadığımız ve alanının genişliğine bakmadan ekiplerimiz çalışmaya devam ediyor. Hiçbir vatandaş yalnız kalmamak için olayların koordinasyonları sağlamak adına birçok kaymakam görevlendirildi. Hastanelerimize enerjiler verilmeye çalıyor, akaryakıt sıkıntısına yakından müdahale ediliyor. Bu hava şartları içerisinde koşulları deprem bölgesine göndermek oldukça zor bir işti. Gece gündüz uyumadan bütün ekiplerimiz vatandaşlarımızın isteklerini yerine getirmek için çaba sarf ediyor.”