Kahramanmaraş’ta çevresel kirliliğin önüne geçmek ve doğayı korumak amacıyla yürütülen "Sıfır Atık" projeleri kapsamında önemli bir adım daha atıldı. 2019 yılından bu yana 25 kuruştan satılan plastik poşetlerin fiyatı, bakanlık kararıyla 1 Ocak 2026’dan itibaren 1 lira oldu.

KOMİSYON KARARIYLA YENİ FİYAT BELİRLENDİ

Bakanlık bünyesinde kurulan Ambalaj Komisyonu-Plastik Poşet Alt Komisyonu, 12 Kasım tarihinde ilgili tüm paydaşların katılımıyla toplandı. Kamu kurumları, sektör temsilcileri ve derneklerin görüş bildirdiği toplantıda, plastik kullanımını daha da azaltacak radikal bir karar alındı. Yapılan değerlendirmeler sonucunda, çevresel sürdürülebilirliği desteklemek amacıyla poşetlerin taban ücreti vergiler dahil 1 lira olarak tescillendi.

DOĞA NEFES ALDI: MİLYONLARCA TON ATIK ENGELLENDİ

Uygulamanın hayata geçtiği ilk günden bugüne kadar elde edilen veriler, projenin başarısını gözler önüne seriyor. Kahramanmaraş dahil Türkiye genelinde yürütülen bu disiplinli politika sayesinde, 2019 ile 2025 yılının ilk 9 ayı arasında tam 2 milyon 844 bin 596 ton plastik atığın oluşması engellendi. Bu rakam, doğaya bırakılan devasa bir kirlilik yükünün bertaraf edildiğini gösteriyor.

Kahramanmaraş’ta Sosyal Konut Tuzağı! “Kura Sonucunuz Açıklandı” Mesajlarına Dikkat
Kahramanmaraş’ta Sosyal Konut Tuzağı! “Kura Sonucunuz Açıklandı” Mesajlarına Dikkat
İçeriği Görüntüle

EKONOMİYE 28 MİLYAR LİRALIK KATKI

Plastik poşet tüketimindeki bu keskin düşüş, sadece çevreyi değil ülke ekonomisini de olumlu etkiledi. Plastik ham madde ithalatının azalmasıyla birlikte yaklaşık 28 milyar lira tasarruf sağlandı. Ayrıca üretim sürecindeki düşüşe bağlı olarak 167 bin 984 ton sera gazı emisyonunun salımı engellenerek iklim değişikliğiyle mücadelede kritik bir başarı elde edildi.