Kayseri’de etkili olan kuraklık, özellikle tarım sektörünü zor durumda bırakırken, barajlardaki su seviyesinin hızla düşmesiyle geçmişten kalan köy kalıntıları da gün yüzüne çıktı. Kentin en büyük su kaynağı olan Yamula Barajı’ndaki su seviyesinin düşmesiyle, su altında kalan eski Kuşçu köyüne ait kalıntılar havadan görüntülendi. Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Abdulkadir Güneş, çiftçilerin bu kuraklık nedeniyle büyük bir endişe içinde olduğunu belirtti.
KURAKLIK TARIMI VURUYOR: ÇİFTÇİLERİN ENDİŞELERİ ARTIYOR
Kayseri'de sonbahar mevsiminde yeterli yağışın olmaması, çiftçileri kuraklıkla karşı karşıya bırakıyor. Barajlardaki su seviyesinin hızla düşmesi, tarım alanlarında su kıtlığına neden olurken, çiftçiler de gelecek sezon için büyük bir belirsizlik yaşıyor. Kayseri’nin Kocasinan ilçesindeki Yamula Barajı, kuraklık nedeniyle büyük bir çekilme yaşarken, barajın dibinde eski Kuşçu köyünün kalıntıları su yüzeyine çıktı. Bölgedeki bu görüntüler, kuraklığın boyutlarını gözler önüne serdi.
SU SEVİYESİ DÜŞEN BARAJLAR ÇİFTÇİLERİ ZORLUYOR
Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Abdulkadir Güneş, Kayseri’de kuraklığın etkilerinin her geçen gün arttığını ifade ederek, çiftçilerin büyük bir endişe içinde olduğunu söyledi. Güneş, “Çiftçilerimiz ciddi şekilde etkileniyor. Ürünlerin yetişip yetişmeyeceği konusunda belirsizlikler var. Barajlardaki su seviyeleri ise giderek daha da düşüyor. Sarıoğlan’daki barajımız neredeyse tamamen boşaldı, doluluk oranı sıfıra indi. Sarımsaklı Barajı, 100 bin dekar alanı sulamasına rağmen sadece yüzde 15 seviyesine ulaşabildi. Yamula Barajı ise Kayseri’nin en büyük barajı ve 'Kayseri’nin denizi' olarak biliniyor, fakat şu anda sadece yüzde 8 doluluk oranına sahip. Sular hızla çekildi ve bu durum çiftçilerimizi oldukça kaygılandırıyor” dedi.
ÇİFTÇİLERE UYARI: SİGORTA YAPTIRMALARI ŞART
Kuraklığın etkisini arttırmasıyla birlikte, tarımsal üretimde ciddi riskler oluştu. Abdulkadir Güneş, çiftçilere sigorta yaptırmaları konusunda uyarılarda bulundu. Güneş, "Kuraklık gibi doğal afetler karşısında çiftçilerimizin TARSİM (Tarım Sigortaları Havuzu) sigortasını yaptırması büyük önem taşıyor. 2025 yılı için çiftçi kayıt sistemi işlemlerini tamamlayan çiftçilerimizin sigortalarını mutlaka yaptırması gerekiyor. Çünkü sigorta, kuraklık ve diğer doğal afetler sonrasında ödeme alabilmek için gereklidir. Çiftçilerimizin bu konuda duyarlı olmaları gerekir. Aksi takdirde, bu tür doğal afetler karşısında hiçbir destek alamazlar” şeklinde konuştu.
KURAKLIK ÇİFTÇİLERİ TOHUM EKMEKTEN ALIKOYUYOR
Kayseri’deki kuraklık nedeniyle bazı çiftçiler, ekim dönemi geldiği halde tohum ekmeye çekiniyor. Güneş, kuraklık nedeniyle ürün ekimi yapmayan çiftçilerin sayısının arttığını belirterek, "Bu durum bir doğal afet olarak kabul edilebilir. Çiftçilerimiz, tohumlarını ekmeme kararı aldı çünkü su yok ve tarımsal üretim yapmak çok zor. Kuraklık devam ettikçe, bu durumun daha da kötüleşmesinden endişe ediyoruz" dedi.
Kayseri’deki kuraklık, sadece tarımı değil, su kaynaklarını ve yaşamı da etkiliyor. Çiftçilerin bu zorlu dönemde daha fazla dikkatli olması ve gereken önlemleri alması gerektiği vurgulanıyor.