EKONOMİ

Malatya''da üretiliyor, ABD sofralarını süslüyor

Malatya'da tarım çeşitleniyor! Kapya biber üretimi hızla artarken, dondurularak ABD'ye ihraç ediliyor. İklim değişikliği, yeni fırsatların kapısını açıyor.

Abone Ol

Dünyanın kuru kayısı üretim merkezi olan Malatya, sadece bu ürünle sınırlı kalmayıp tarımda farklı alanlara da yöneliyor. Kente ekonomik katkı sağlayan yeni ürünler arasında çilek, çerezlik ay çekirdeği, soğan ve kapya biber yer alıyor. Özellikle kapya biberin üretimi son yıllarda yaygınlaşıp büyük bir ihracat kalemine dönüşmüş durumda.

MALATYA’DA ALTERNATİF ÜRÜNLERLE KATMA DEĞER ARTIYOR

Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, kentte kuru kayısıya olan bağımlılığı azaltmak ve ürün çeşitliliğini artırmak amacıyla uzun süredir çalışmalar yapıldığını belirtti.

Özellikle Yeşilyurt Bindal Mahallesi’nde, geçtiğimiz dönemlerde çilek üretiminin başarılı bir şekilde gerçekleştirildiğini hatırlatan Özcan, bu yıl ise kapya biber üretiminin ön planda olduğunu söyledi. Özcan, “250 hektarlık bir alanda yetiştirilen kapya biberler, hasat sonrası Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan işletmelerde dondurulup ABD’ye ihraç ediliyor” dedi.

TARIMDA ÜRETİM ALANLARI GENİŞLETİLECEK

Özcan, Malatya ikliminde yaşanan değişikliklerin tarıma olumlu yansımalarını vurgulayarak, “Son dönemde iklimde ciddi bir ılımanlaşma var. Bu durum, ekim ve kasım aylarında çilek ve kapya biber gibi ürünlerin üretimine devam etmemizi sağlıyor. Malatya sadece kayısıyla değil, aynı zamanda tarım ve hayvancılıkta da önemli bir kent olma yolunda hızla ilerliyor. Çiftçilerimiz, kayısı dışında da ürünler yetiştirerek hem şehrin hem de ülke ekonomisine katkı sunuyor. Kapya biberde bu yıl elde ettiğimiz yüksek verim, gelecek yıllarda üretim alanlarını daha da genişletmemizi sağlayacak” ifadelerini kullandı.

{ "vars": { "account": "G-V2K9QJTT0J" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }