Merkez Bankası, Türk lirasını cazip kılmak amacıyla aldığı kararlarla bankacılık sistemini dönüştürmeye devam ediyor.

Metan Enerji'ye ödül Metan Enerji'ye ödül

Yapılan yeni düzenlemeyle birlikte bankalar, döviz dönüşümlü kur korumalı hesaplara politika faizinin altında faiz uygulama yetkisine sahip olacak.

4077e3bc5e14151abf214427d88ad80a-4bij

YÜZDE 85 SINIRI GETİRİLDİ

Merkez Bankası'nın Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğlerine göre, bankalar döviz dönüşümlü kur korumalı hesaplara faiz uygularken, bu faiz oranı politika faizi olan 1 hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 85'inden daha düşük olamayacak.

Bu düzenleme ile standart Türk lirası mevduatlar desteklenirken, döviz dönüşümlü kur korumalı mevduat hesaplarına verilen faizlerin cazibesi azaltılmış olacak.

11020221553314002316-fm1x

GERÇEK KİŞİ DÖNÜŞÜM HESAPLARINDA TEKNİK DEĞİŞİKLİK

Ayrıca alınan kararlar kapsamında, gerçek kişi dönüşüm hesaplarında tarih koşullarında teknik değişikliğe gidildiği belirtiliyor.

FARK BANKA TARAFINDAN KARŞILANACAK

Merkez Bankası, politika faizinden düşük oranlar uygulanan döviz dönüşümlü kur korumalı mevduat hesaplarında yaşanan kur farklarına ilişkin de yeni düzenlemelere imza attı.

Bu çerçevede, kur farkının banka tarafından ödenecek faiz veya kar payından yüksek olduğu durumda aradaki farkın tamamı banka tarafından karşılanacak.

thumbs-b-c-51f67e5b82403eaa7e441537-afvp

Eğer kur farkı, politika faizi ile hesaplanan tutardan düşükse, söz konusu destek tutarının banka ve Merkez Bankası tarafından nasıl ödeneceği belirlendi.

Bu düzenlemeyle birlikte Merkez Bankası, finans sektöründeki faaliyetleriyle Türk lirasını güçlendirme yolundaki adımlarını kararlılıkla sürdürmeye devam ediyor.