TMMOB Mimarlar Odası’nın Bursa, Bilecik, Kocaeli, Samsun ve Kahramanmaraş Şubeleri 6 Şubat depremlerinin yıl dönümünde Kahramanmaraş’ta bir araya geldi.

Kentteki kentsel dönüşümü ve yeniden inşa çalışmalarını yerinde inceleyen mimarlar heyeti, Kahramanmaraş Mimarlar Odası’na da gelerek Başkan Yunus Emre Kaçamaz’ı ziyaret etti.

Çeşitli illerden gelen mimar heyetinin ziyaretini değerlendiren Mimarlar Odası Kahramanmaraş Şube Başkanı Yunus Emre Kaçamaz, ziyaret eden şubelere teşekkür etti.

Depremin ilk anından bugüne kadar diğer illerdeki mimarlar odası şubelerinin desteklerinin sürdüğünün altını çizen Kaçamaz, şehirle ilgili ne yapacakları konusunda fikir alışverişinde bulunduklarını kaydetti. 

“MİMARLAR ODASI ŞUBELERİ ARASINDA GÜZEL BİR BİRLİKTELİK VAR”

Kaçamaz, şunları kaydetti:

“Bugün; Bursa, Samsun, Bilecik, Kocaeli Şube Başkanlarımız Kahramanmaraş’a geldiler. Ben onlara çok teşekkür ediyorum. Deprem gününden bugüne kadar her zaman maddi manevi bize destek oldular. Sürekli arayıp sordular. İhtiyaçlarımızı gidermeye çalıştılar. Şehirle ilgili ne yapabiliriz noktasında fikir alışverişinde bulunduk. Kocaeli şubemiz daha önce yaşadığı depremle ilgili tecrübelerini aktarmaya çalıştı. Ben öncelikle başkanlarımıza ve şubelerine çok teşekkür ediyorum. Burada mimarlar odası şubeleri arasında güzel bir birliktelik var. Bu birlik ve beraberlikle çözemeyeceğimiz hiçbir şeyin olmadığını görüyoruz. Bu bize de güç veriyor. Şehirde de gördüğünüz üzere 24 saat süren çalışmalar var. Bu çalışmaların devam etmesi, ancak enerjinin doğru kullanılması çok önemli. Yapılan yatırımların doğru yönlendirilmesi ve doğru yere yatırılması çok önemli. Şubelerimizle birlikte tekrardan şehri de gezeceğiz. Odamızı gezdiler, odamız hasarsız yerinde duruyor. Bundan dolayı çok mutlu oluyoruz. Doğru yöntemle yapılmış binaların ayakta durduğunu görüyoruz. Kentsel hafıza olarak bunun kalması bir noktada Kahramanmaraş için çok önemli. Ben şube başkanlarımıza tekrardan teşekkür ederim. Depremin ilk anından bugüne kadar devam eden destek ve birliktelikleri için teşekkür ediyorum.”

Kahramanmaraş’ta hukuk camiasının gurur günü! Kahramanmaraş’ta hukuk camiasının gurur günü!

“KAHRAMANMARAŞ TÜM TÜRKİYE’YE DERS OLABİLECEK BİR KENT”

Mimarlar Odası Bursa Şube Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek ise, Kahramanmaraş’ın deprem konusunda tüm Türkiye’ye ders olabilecek bir kent olduğunu söyledi.

Rodoplu Şimşek; “Kente tüylerimiz diken diken girdik. O dönem uzaktan izledik, destek olduk. O dönem teknik destek, lojistik destek bakımından çok fazla destek olmaya çalıştık ama bugün ilk defa yerinde görmüş oldum. Yıkılmış ama yeniden ayağa kalkmaya çalışan bir kenti gördüm. Mimarlar Odamızın binasının sapa sağlam ayakta olması çok kıymetli. Aslında bir ders niteliğinde. Teknik koşullar sağlandığında, hiçbir binanın yıkılmayacağının kanıtıdır. Binanın etrafında devam eden ve 24 saat süren çalışmaların sürdüğünü öğrendik. Yeniden dönüşüm açısında kıymetli bir hareket, umut veren bir hareket ama kaybedilen canları, kaybedilen hayatları düşündüğümüzde bunun telafisi yok. Bunları yaşamadan önce bir şeyler yapabilmek ve bunların olmasını önlemek çok önemli. Burası tüm Türkiye’ye ders olabilecek bir kent. Neler yapmamız gerektiğinin ve bir an önce yapmamız gerektiğini göstergesi. Kahramanmaraş’a geçmiş olsun, yaşamını kaybedenlere Allah’tan rahmet dilerim. Kalanlara da bol sabır ve tutunma gücü dilerim” diye konuştu.

“BİLİME VE TEKNİĞE KULAK VERİLMESİ GEREKİYOR”

Mimarlar Odası Samsun Şube Başkanı Burak Şener ise, bilime ve tekniğe kulak verilmesi gerektiğini ifade ederek, Kahramanmaraş halkının ciddi bir rehabiliteye ihtiyacı olduğunu söyledi.

Şener; “Öncelikle başımız sağ olsun. Kahramanmaraş bu depremde ciddi hasarlar aldı. Şehre girdiğimizde bu izlenimi alıyoruz. Girer girmez kasvetli havaya bürünmüş duruma geldik. Çok üzücü ancak bu kadar yıkımın arasında sağlam kalan Mimarlar Odası binasında olmak gurur verici. Teknik bilgiyle, ilimle, bilimle ilerlediğiniz zaman hiçbir binanın yıkılmayacağını ve binanın da can almayacağını görmüş oluyorsunuz. Bilime ve tekniğe kulak vermek gerekiyor. Burada şuan ki gördüğüm tablo çok acı. Şehir baştan yapılmaya çalışılıyor. Her yer şantiye alanı. Burada yaşanmışlıklar var. Biz bunları çok hissedemiyoruz ama Kahramanmaraş halkının burada çok ciddi bir rehabiliteye de ihtiyacı olacak. Şehrin hafızası gitmiş durumda. Can kayıpları çok fazla. Umarım bu durumda hiçbir yurttaşımız karşı karşıya gelmez. Tekrardan milletimize baş sağlığı diliyorum. Ölenlere Allah’tan rahmet, kalanlara da sabır diliyorum” şeklinde konuştu.

“KENTSEL DÖNÜŞÜM KONUSUNDA HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERMEYE HAZIRIZ”

Mimarlar Odası Kocaeli Şube Başkanı Alper Dülger ise, bu tarz felaketlerin toplumun hak ettiği şeyler olmadığına dikkat çekerken, kentsel dönüşümle ilgili olarak her türlü desteği vermeye hazır olduklarını söyledi. Dülger, şu ifadeleri kullandı:

“11 ilimiz 6 Şubat 2023’te çok ciddi bir yıkım ile karşı karşıya kaldı. Biz 1999’da Kocaeli’nde bu yıkımı yaşayıp sonrasında ayağa kalkmaya çalışan bir şehiriz. Bugün Kahramanmaraş’a da yerinde görmek için geldik. Yunus Emre başkanımıza destek olmak, mimarlar arasındaki dayanışmayı artırmak, harici olarak şehirle ilgili yapabileceğimiz başka şeylerde varsa, onlarla ilgili de katkı sunabilmek adına buradayız. Bugün görmüş olduğumuz manzara ülkemize yakışmıyor. Bilime, tekniğe, mimarlığa ve mühendisliğe kıymet vermediğimiz zamanlarda başımıza gelen felaketler bizim toplumumuzun hak ettiği şeyler değil. Daha iyisini, çok daha iyisini hak ediyoruz. Geç kalınmış dönüşüm süreçlerimiz var. Ancak bir yola çıkılmış. Bugün ben Kahramanmaraş’ı bu haliyle görmekten çok mutlu değilim. Ancak umut vaat ediyor. En azından hayatın normale dönebilmesi için çalışmaların 24 saat devam etmesi, tekrar yeniden kurulmaya çalışılan bir şehirde bütün toplumun bütün kesimlerinin bu meseleye destek vermesi önemli. Biz her koşulda, her şartta mimarlar odası olarak kentsel dönüşüm süreçlerinin, kentin planlanması ile ilgili süreçlere katkı vermeye her şehirde hazırız. Bugün Kahramanmaraş’ta yaşananlar başka şehirlerde benzer süreçler yaşanmaması için, depremlerin afete dönüşmemesi için kentsel dönüşüm noktasında desteğimizi vermeye her zaman hazır olacağız. Tekrardan geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Hayatımızı kaybeden yurttaşlarımızın yakınlarına baş sağlığı diliyorum. Geride kalanların yaralarını bir an önce tamir etmeleri için de ne gerekiyorsa yapılması gerekir. Biz destekte her zaman yanlarında olacağız. Elimizden geleni yapmaya çalışacağız.”

“DEPREM KONUSUNDA ÇEŞİTLİ MASTER PLANI ÇALIŞMALARIMIZ OLACAK”

TMMOB Mimarlar Odası Bilecik Temsilciliği Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Furkan Burulday ise; depremde vefat edenlere rahmet dilerken, çeşitli deprem master planları konusunda gereken yaptıklarını dile getirdi.

Burulday; “6 Şubat depremlerinin yıldönümündeyiz. Tabi ki dönüşüm noktasında biraz geç kalınmışlık var. İlerleyen süreçlerde inşallah yaralarımızı saracağız. Kentsel dönüşüm olarak, çeşitli deprem master planları olarak gerekenler yapılacaktır. Buradan tekrardan vefat edenlere rahmet diliyorum. Yakınlarına ve sevenlerine başsağlığı diliyorum” ifadelerini kullandı. 

Editör: İsa Aslantaş