Canik'te ihmalkarlık faciası: baba ve iki kızı istinat duvarı yapılmadığı için hayatını kaybetti Canik'te ihmalkarlık faciası: baba ve iki kızı istinat duvarı yapılmadığı için hayatını kaybetti

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nda yapılan görüşmelerin ardından, Öğretmenlik Meslek Kanunu teklifi yasalaştı. Bu yeni kanun, öğretmenlerin mesleki gelişimlerini desteklemek için önemli adımlar içeriyor.

MİLLİ EĞİTİM AKADEMİSİ KURULUYOR

Kanun kapsamında, öğretmen adaylarının mesleğe hazırlanması, öğretmen, yönetici ve diğer eğitim personelinin kariyer basamaklarında ilerleyebilmesi için Milli Eğitim Akademisi kurulacak. Bu akademi, eğitim programları düzenleyerek, öğretmenlerin mesleki gelişimlerini desteklemeyi amaçlıyor. Ayrıca, akademi bünyesinde eğitim ve uygulama merkezlerinin açılması da mümkün olacak.

AKADEMİNİN İŞLEYİŞİ VE GÖREVLERİ

Akademinin işleyişi ve ihtiyaç duyulan personel, güvenlik, araç gereç gibi tüm idari işler, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından sağlanacak. Akademinin masrafları ise Bakanlık bütçesinde yer alacak.

EĞİTİM PROGRAMLARI İLE KARİYER DESTEKLENECEK

Akademi, öğretmenlik mesleğine hazırlık, yönetici yetiştirme ve personelin kariyer gelişimine yönelik eğitim programları düzenleyecek. Ayrıca, öğretmenlerin mesleki yeterliklerini belirleyerek, güncel ihtiyaçlar doğrultusunda bu yeterlikleri güncelleyecek. Dijital yeterlilikleri artıracak eğitim programları da akademinin sorumlulukları arasında bulunuyor.

KAMU PERSONELİNE DE EĞİTİM VERİLECEK

Akademi, kamu kurumları ve özel öğretim kurumlarında görev yapan personelin talepleri doğrultusunda eğitim verecek. Bilimsel ve teknolojik gelişmeleri yakından takip edecek olan akademi, eğitim alanında araştırma ve proje faaliyetleri yürütecek. Ayrıca, yurt içi ve yurt dışındaki üniversiteler ile işbirliği yaparak eğitim alanında önemli çalışmalar gerçekleştirecek.

AKADEMİ İZLEME VE YÖNLENDİRME KURULU OLUŞTURULUYOR

Milli Eğitim Akademisi'nin faaliyetlerini izlemek ve yönlendirmek üzere 7 kişilik bir Akademi İzleme ve Yönlendirme Kurulu kurulacak. Bu kurul, Bakanlık tarafından atanan temsilcilerden oluşacak ve yılda en az iki kez toplanarak akademinin çalışmalarını değerlendirecek.

AKADEMİ BAŞKANLIĞI VE AKADEMİK KURULUN YAPISI

Akademi Başkanlığı, akademinin en üst yönetim organı olarak, Akademi Başkanı ve 10 kişilik bir Akademik Kurul'dan oluşacak. Akademik Kurul, eğitim programlarını belirleyecek ve akademinin yıllık çalışma planını hazırlayacak. Ayrıca, itirazları karara bağlama yetkisine de sahip olacak.

2025 YILINDA YÜRÜRLÜĞE GİRECEK

Milli Eğitim Akademisi ve İzleme ve Yönlendirme Kurulu’na ilişkin hükümler, 1 Ocak 2025 tarihinde yürürlüğe girecek. Bu tarihten itibaren, Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde görevlendirilmek üzere eğitim personeli istihdam edilecek. Ayrıca, kamu kurumlarında görev yapan bazı personellerin sözleşmeli pozisyonlarda istihdam edilmesi halinde, kadrolarıyla ilişkileri kesilecek.