Yüksek Seçim Kurulu, 22 Temmuz'daki genel seçimlere katılacak bağımsız adayların, başvuru şartlarını açıkladı. Seçime bağımsız olarak katılmak isteyenlerin, 4 Haziran Pazartesi günü saat 17.00'ye kadar milletvekili seçilmek istedikleri çevrenin il seçim kuruluna bir dilekçe ile başvurmaları gerekiyor.

Bağımsız adaylar, başvuru için 446 YTL 36 YKr yatıracak. Öğrenim diploması, nüfus kağıdı örneği, Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarasını gösterir resmi nitelikteki belge, adli sicil ile arşiv kaydı da diğer başvuru belgeleri arasında.

Yüksek Seçim Kurulu ayrıca genel seçimlere ilişkin aday listelerinin verilmesinde ve adayların istifalarında uyulması gerekli yöntemi de belirledi.

Kararda, siyasi partilerin seçime katılacakları seçim çevrelerine ilişkin aday listelerini, her ilin ve bir il birden fazla seçim çevresine bölünmüş ise her bir seçim çevresinin adayları ayrı ayrı kağıtta gösterilmek suretiyle aday listelerinin ve bu listeleri ihtiva eden CD'nin YSK tarafından belirlenen kayıt desenine göre 4 Haziran 2007 Pazartesi günü saat 17.00'ye kadar YSK'ya teslim etmeleri gerektiği ifade edildi.

Adaylıktan istifa koşulları

YSK kararında, milletvekili seçimine katılan siyasi partilerin YSK'ya verdikleri aday listelerinde gösterilenlerden istifa edeceklerin, bu istemlerinin en geç 15 Haziran 2007 saat 17.00'ye kadar kurula ulaşmış olması gerektiği belirtildi.

Adaylıktan istifaların YSK veya YSK'ya iletilmek üzere il seçim kurulu başkanlığına doğrudan ve kimlik göstermek suretiyle yapılabileceğinin belirtildiği kararda, istifanın YSK'ya noter vasıtasıyla da gönderilebileceği ifade edildi.

Kararda, seçim takvimine göre aday listelerinin kesinleşeceği 20 Temmuz2007 tarihinden itibaren ölüm veya istifa nedeniyle aday listelerinde oluşacak eksikliklerin tamamlanması gerekmediği, ancak bu kişilerin seçilmiş bulunmaları halinde yerlerine kendilerinden sonra gelenlerin seçilmiş sayılacağı kaydedildi.
Editör: TE Bilisim