Dünya ekonomik krizlere, Türkiye de Deniz Feneri davası ve medya siyaset çekişmelerine kilitlenirken Ankara Kulislerinde yeni kabine revizyonu konuşuluyor.

Başbakan Erdoğan'ın Şaban Dişli'den boşalan Genel Başkan Yardımcılığı koltuğuna atama yapmaması kabine değişikliğine mi işaret ediyor?
Erdoğan'ın yeni kabine listesi hazır mı?
Yeni dönemde geniş kapsamlı bir revizyon mu bekleniyor?
7 yıldır bakanlık koltuğunda oturan isimler gidecek mi?
Başmüzakerecilik görevi Babacan'dan alınıyor mu?
Kabinedeki bayan sayısı artıyor mu?
Bayram'a yeni kabine ile mi girilecek?
Kabineye iki yeni Bakanlık mı geliyor?
Bu bakanlıklar hangisi olacak?
Hangi bakanlıklar bölünerek yeniden yapılandırılacak?

İşte Türkiye'nin yeni dönemini yakından ilgilendiren ve ilk defa bu önemli konuda Ankara'nın nabzı...

Başkent'te kabine revizyonu kulisleri giderek artıyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Şaban Dişli'nin boşalttığı Genel Başkan Yardımcılığı koltuğuna atama yapmaması da bu beklentiyi artırıyor. Başbakan Erdoğan'ın yeni kabine listesinin cebinde olduğu ifade edilirken, yeni döneme geniş kapsamlı revizyonla başlayacağı kaydediliyor.

Başbakan Erdoğan'ın, 58 ve 59. hükümetlerde görev yapan yani 7 yıldır bakan olan isimleri değiştireceği ifade ediliyor. Kabinedeki bayan sayısının 2'ye çıkacağı, Başmüzakerecilik görevinin Dışişleri Bakanı Ali Babacan'dan alınacağı, parti yönetimi ile kabine arasında geçişler yaşanacağı belirtiliyor. Öte yandan kabineye 2 yeni koltuğun eklenebileceği kaydedilirken, ‘Bilim ve Teknoloji', ‘Maden' bakanlıklarının Devlet Bakanlığı çatısı altında faaliyet yapması bekleniyor. Başmüzakerecilik görevinin yeni kurulacak AB İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanlığı'na verilmesi bekleniyor. Babacan'ın yükünün azaltılacağı Başmüzakerecilik görevinin bir başka AK Partiliye verileceği kaydediliyor. Bayrama yeni kabine ile girilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

HEM BAŞMÜZAKERECİ HEM AB'DEN SORUMLU DEVLET BAKANI

Bakanlar Kurulu'ndaki 9 Devlet Bakanlığı'ndan biri Başbakan Erdoğan'ın kararıyla yasal değişiklik gerektirmeksizin AB'den Sorumlu Devlet Bakanlığı adıyla yeniden yapılandırılacak. AB'den sorumlu Devlet Bakanlığı koltuğuna oturan isim aynı zamanda 'başmüzakereci' sıfatını taşıyacak. Kabinedeki bayan sayısının ikiye çıkacağı ifade edilirken, Bakanlar Kurulu ile parti yönetimi arasında geçişler, görev değişiklikleri olacağı kaydediliyor. Bazı bakanların da Meclis Başkanvekilliği koltuğuna oturması bekleniyor.

KABİNEYE 2 YENİ KOLTUK EKLENİYOR

Kabinede koltuk sayısının az olmasına özen gösteren Başbakan Erdoğan'ın, çağın getirdiği şartlar gereği daha verimli ve kolay hizmet üretebilmek için Devlet bakanlıkları bünyesinde bazı değişikliklere gidebileceği kaydediliyor. Kabineye yeni yapılanma çerçevesinde yeni bir veya iki koltuğun eklenebileceği de ifade ediliyor. Kabinede ayrıca Bilim ve Teknolojiden Sorumlu Devlet Bakanlığı şeklinde yeni bir bakanlık daha kurulması öngörülüyor. Sözkonusu uygulama 60. hükümet kabinesi hazırlanırken de gündeme gelmiş, ancak Başbakan Erdoğan, zaman kazanmak için Çevre, Şehircilik ve Su Bakanlığı'na ilişkin faaliyet ve uygulamaları Çevre ve Orman Bakanlığı'nın çatısı altında toplamayı tercih etmişti.

10 BAKAN 7 YILDIR AYNI KOLTUKTA 5 BAKAN YER DEĞİŞTİRDİ

Abdullah Gül'ün, Cumhurbaşkanı sıfatıyla 29 Ağustos 2007'de onayladığı yeni kabine listesinde ilk kez yer alan yeni bakanların başında Başbakan Yardımcıları Hayati Yazıcı ve Nazım Erken gelirken, Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik Sanayi ve Ticaret Bakanı Mehmet Zafer Çağlayan, Kültür ve Turizm Bakanı: Ertuğrul Günay, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu 1 yıldır bakanlık yapan diğer isimler.
7 yıldır bakanlık koltuğunda oturan isimler ise şöyle: Devlet Bakanları Mehmet Aydın, Kürşad Tüzmen, Nimet Çubukçu. Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafız Özak, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Mehmet Hilmi Güler. 60. hükümet kabinesinde 5 bakan yerini değiştirdi Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Başbakan Yardımcılığı ve Devlet Bakanlığı'na, Devlet Bakanı Beşir Atalay İçişleri Bakanlığı'na, Devlet Bakanı ve Baş müzakereci Ali Babacan Dışişleri Bakanlığı'na Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu Devlet Bakanlığı'na Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin Adalet Bakanlığı'na Mehmet Ali Şahin getirildi.

BİLİM VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI MADEN BAKANLIĞI

Devlet Bakanlığı şeklinde kurulması öngörülen Bilim ve Teknoloji Bakanlığı, bilgi ve teknoloji faaliyetlerinin koordinasyonundan sorumlu olacak. Teknoloji Bakanlığı, teknoparkların yönetimini ve e-devlet çalışmalarını yürütecek. TÜBİTAK, Telekomünikasyon gibi kurum ve kuruluşlar da bu bakanlığa bağlanacak. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın, ‘enerji' kısmı Enerji Bakanlığı şeklinde ‘icracı bakanlık' olarak faaliyetine devam etmesi planlanırken, ‘maden veya tabii kaynaklar' kısmının ise ‘Madenlerden Sorumlu Devlet Bakanlığı' şeklinde yapılandırılabileceği kaydediliyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın birbirinden ayrılması, Kültür Bakanlığı'nın yasal değişiklik gerektirmediği için Devlet Bakanlığı çatısı altında faaliyetine devam etmesi; Turizm Bakanlığı'nın ise icracı Bakanlık olarak yoluna devam etmesi öngörülüyor. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın ismi de AB müktesebatı çerçevesinde ismi Tarım ve Gıda Bakanlığı şeklinde yeniden yapılandırılacak.



habervaktim.com
Editör: TE Bilisim