Başbakan Recep Tayip Erdoğan, olası sınır ötesi operasyon için hazırlanan tezkerenin pazartesi günü Bakanlar Kurulu'nda müzakere edileceğini, ayrıntılarının da parlamentoda ele alınacağını söyledi. Erdoğan, “Bu yola girdikten sonra hazırlığın hesabı yapılmıştır.

Faturası, bedeli ne olursa olsun bu bedel de karşılanır. O karar verilmeden önce enine boyuna zaten tartışılacaktır. Yapılacak olan iş budur. Bunun birçok artısı ve eksisi vardır. Böyle bir kararı verenler de bunun muhakkak değerlendirmesini yapacaklardır” dedi.

İstanbul'da bayramını geçiren Erdoğan, Marmara İlahiyet Vakfı çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtladı. “Bu bayrama maalesef, bayram sevinci içerisinde giremiyoruz. Şehitlerimizin acısı yüreğimizde olan bir süreçte giriyoruz. Allahtan şehitlerimize rahmet diliyoruz" diyen Erdoğan, bayramın Türkiye'nin birlik ve bütünlüğüne vesile olmasını istediğini söyledi.

“BÜYÜKELÇİNİN ÇAĞIRILMASI SÖZ KONUSU DEĞİLDİR”

Bir gazetecinin Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy'un ne kadar süreyle geri çağırıldığına ilişkin sorusu üzerine Erdoğan, Erdoğan, “Büyükelçimizin ‘geri çağırılma' diye bir şeyi söz konusu değil. İstişare için çağırılmış olabilir. Ben de bunu sizlerden, dün akşam da bir gazetenin mesajından öğrendim. Böyle bir şey söz konusu değildir” dedi. Erdoğan, büyükelçinin "istişare" için çağırılmış olabileceğini söyledi.

“ZAMAN KAYBINA TAHAMMÜLÜMÜZ YOK”

Tezkerenin ayrıntılarına ilişkin bir soru üzerine de Başbakan Erdoğan, tezkerenin pazartesi günü Bakanlar Kurulu'nda tekrar müzakere edileceğini belirterek, şunları kaydetti:

“Ayrıntılar, parlamentomuzda... Hükümet olarak böyle bir ‘sınır ötesi operasyon' kararını vermemiz halinde, burada zaman kaybına tahammülümüz yok. Anında böyle bir adımı atabilmek için bu talimata hazır hale işi getirmektir. Tezkerenin çerçevesi belirlenmiştir. Detayları, gerek Genelkurmayımızla, gerek Dışişlerimizle görüşülmek suretiyle, böyle bir talimatı vereceğimiz zamanda belirlenecektir.”

“FATURASI, BEDELİ NE OLURSA OLSUN BU BEDEL DE KARŞILANIR”

Olası bir sınır ötesi operasyona ilişkin ayrıntıların sorulması üzerine de Erdoğan, bu tür konuların stratejik niteliğe sahip olması nedeniyle, konuşulmayacağını belirtti.

Erdoğan, “Olası sınır ötesi operasyonun dış dünyadan, özellikle AB ve ABD'den tepki çekeceği söyleniyor” sözleri üzerine ise, “Bu yola girdikten sonra hazırlığın hesabı yapılmıştır, faturası, bedeli ne olursa olsun bu bedel de karşılanır. O karar verilmeden önce enine boyuna zaten tartışılacaktır. Yapılacak olan iş budur. Bunun birçok artısı ve eksisi vardır. Böyle bir kararı verenler de bunun muhakkak değerlendirmesini yapacaklardır. Bu karar verilirken, ülkemizin menfaati esastır” dedi.

Edoğan şunları söyledi:

“BİZİM YAPACAĞIMIZ BİRŞEYLER OLMASI LAZIM"

"Bizim Irak üzerinde, Irak'ın siyasi birliği ve beraberliği, Irak'ın toprak bütünlüğü içerisinde, Irak'ın merkezi yalıtımıyla alakalı her hangi bir hesabımız, her hangi bir yaptırım düşüncemiz söz konusu değildir. Biz, üçlü mekanizmada (Amerika-Türkiye-Irak) hassasiyetle görev yaptık. Bunun yanında daha sonra Irak merkezi yönetimiyle de görüşmelerimiz oldu.

Sayın Başbakan Maliki'yle bir mutabakat metnine birlikte imza attık. Ardından güvenlik konularını içeren bir anlaşmayı İçişleri Bakanları karşılıklı olarak imzaladı. O henüz Irak Parlamentosundan geçmiş değil, geçmediği sürece de geçerliliği yok. Bütün bunların yanında bizim geçtiğimiz iki hafta içinde 30 tane şehidimiz var. Bunlara bizim, acıya katlanmamız mümkün değil. Komşuda terör besleniyorsa, eğer orada da terör konuşlanmışsa, eğitimini her şeyini orada alıyorsa. Buna karşı tabi ki onlar bir şey yapmıyorsa, bizim yapacağımız bir şeylerin olması lazım.”

Editör: TE Bilisim