CHP'nin "Muhalefetteki son kurultayımız" iddiasıyla yaptığı 15. Olağanüstü Kongre bugün gerçekleştiriliyor. Partililerin erken saatlerde salonu doldurduğu kongrede Ecevit izleri dikkat çekiyor. CHP'nin kongresi Ankara'nın en büyük spor salonu Arena'da yapılıyor.

İlk kez kongre için kullanılan salonda yer tutmak isteyen partililer dün geceden bu yana kongre salonunda bekledi. Salonunda geceleyen partililer saat 11.00'de başlayan kongre öncesi salonu doldurmuş oldu. Saat 09.00'da kongre salonunda neredeyse oturacak yer kalmadı.

Mavi ve kırmızı renklerle süslenen kongre salonunda küsüye CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile Atatürk'ün büyük fotoğrafları asıldı. "Halkın İktidarını Kuracağız" slogan ile yapılan kongrede "Artık Yeter! Bu düzen değişecek, halk iktidara gelecek!", "Az kaldı! Şafak sökecek, halk iktidara gelecek!, Ötekileştirmeye değil bütünleştirmeye geliyoruz!, Yandaşa değil yurttaşa hizmete geliyoruz!, Azarlamaya değil vatandaşa hizmete geliyoruz" gibi pankartlar asıldı.

UYANDIRAN TELEFON

Kemal Kılıçdaroğlu'nun Çukurambar'daki evine sabah saatlerinde ilk olarak Genel Başkan Yardımcısı Hurşit Güneş geldi. Güneş'in ardından eve Genel Başkan Yardımcısı olan Gürsel Tekin girdi.

Tekin, gazetecilere yaptığı açıklamada "Bir bahar havası var" diye konuştu.

Hurşit Güneş ise çıkışta gazetecilerin elindeki çantayı sormaları üzerine "Çantada parti programı var. Kemal Kılıçdaroğlu'yla Parti Meclisi'ni konuşmadık. kurultayla ilgili son değerlendirmeleri yaptık. Birlikte çay içtik" dedi.

Kılıçdaroğlu'nun Konya'daki Şeb-i Arus törenlerinden gece geç vakitlerde Ankara'ya döndüğünü belirten Güneş, "Saat 02.30'da uyumuş, saat 15.30'da PM'ye girmek isteyen birinin telefonuyla uyanmış" dedi.

KURULTAYA KATILIM REKORU

CHP'nin 15. Olağanüstü Kurultayı'nın saat 11.30'da başlaması beklenirken kurultaya katılım rekoru yaşanıyor. Kurultayın yapıldığı Ankara Arena Spor Salonu'nda şu anda 27 bin kişinin bulunduğu açıklandı.

CHP kurultayının başlaması beklenirken sabahın erken saatlerinden itibaren Türkiye'nin dört bir yanından gelen CHP'liler Ankara Arena'yı hıncahınç doldurdu. Birçok partili de salon dışında bulunuyor. Salonda az önce yapılan anonsta CHP kurultayına katılımın 27 bin kişiyi aştığı açıklandı.

Öte yandan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun da kurultay salonuna gelmesi bekleniyor. Salon zeminindeki CHP Gençlik Kolları üyeleri de Kılıçdaroğlu'nun girişinde kullanacağı bir koridor oluşturdu.

KONGREDE ECEVİT İZLERİ

Salonda elektronuk sistemle sık sık değişen sloganlar da yer aldı. Bütün salondan görülen "Umudun Adı Kemal" sloganı eski "Umudun adı Ecevit" sloganını hatırlattı.

Kongre salonu kadar kongre dışı da hareketliydi. Partililer tarafından, "Bu kongreden Başbakan çıkaracağız", "Yeni CHP yeni sol için Türkiye için geliyoruz", "2. Ecevit Kılıçdaroğlu" ve "Bizim Kemal Başbakan olacak" gibi pankartlar açıldı.

Kongreye gençlerin ve kadınların ilgisi yüksek oldu. Salon düzeni ve güvenliğinden de sorumlu olan gençlerin kongrenin coşku ve heyecanını arttıran unsurlar oldu.

KURULTAYA BASIN İLGİSİ

CHP’nin kurultayına basının ilgisi de yüksek oldu. Yerli yabancı 980 gazeteci kurultayı izlemek için başvuru yaptı. Basın mensupları salonun ortasına kürsüyü görecek şekilde yerleştirildi.

İNGİLİZCE ÇEVİRİ YAPILACAK

Salon engellilerin katılımı için de uygun olacak. Kurultay sırasında İngilizce tercüme ile işitme engelliler için çeviri yapılacak.

ONUR KONUKLARI

Kurultaya, siyasi parti liderlerin yanısıra, büyükelçiler, sanatçılar ve sivil toplum örgütleri davetli. Rahşan Ecevit ve Sevinç İnönü'nün kurultaya onur konuğu olarak katılması bekleniyor.

KILIÇDAROĞLU MANİFESTO AÇIKLAYACAK

Blok-çarşaf liste tartışmalarının tatlıya bağlandığı kongrede 80 kişilik PM seçilecek. Ancak seçimin yanı sıra kongrede Kılıçdaroğlu'nun yapacağı konuşma da büyük önem taşıyor.
“Eleştiriden çok çözüm odaklı” yapılması beklenen konuşmada CHP iktidarında kurulacak Türkiye resmi çizilecek.

PARTİ MECLİSİ HANGİ KRİTERLERE GÖRE BELİRLENECEK

Günlerdir tartışma konusu olan Parti Meclisi listesinin blok olması kabul gördü, ancak kimlerden oluşacağı kurultayın sabah saatlerinde de henüz netleşmedi. Listede bölgesel dağılım, genç-kadın oranlarının arttırılması ve farklı toplumsal kesimlerin temsiline dikkat edilecek. Hem partiyi hem Türkiye’yi kucaklayacak bir liste olması bekleniyor.

LİSTEDE KİMLER OLACAK?

Kulislerden yansıyan son bilgilere göre Kılıçdaroğlu son MYK üyelerinin tamamına yeni listede de yer verecek. Kılıçdaroğlu listeye Meclis’teki parti grubundan 25 kadar da milletvekili alacak. 5 il başkanına yer verilmesi beklenen yeni Parti Meclisi’nde Sezgin Tanrıkulu, Faruk Loğoğlu, Sena Kaleli, Markus Ürek, Necdet Pamir, Muhammet Çakmak, Aziz Konukman, Eşber Yağmurdereli, Oğul Aktuna gibi yeni isimler yer alacak.

DEV EKRANDA KILIÇDAROĞLU

Kurultay'ın 11.30'da başlaması beklenirken partililere salondaki dev ekranlarda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun mitinglerde yaptığı konuşmalar gösteriliyor. CHP Genel Başkanı'nın, "Yeni bir CHP var", "Halkın iktidarını kuracağız", "Halk için çalışan politikacılara ihtiyacımız var", "Herkesi baştacı edeceğiz" sözleri ekranlara getirildi. Ayrıca salonun üst tribünleri ile alt tribünleri arasında yer alan elektronik panolarda da kurultay sloganları yer alıyor.

ARENA'DA İLK KEZ KURULTAY YAPILIYOR

2010 Dünya Basketbol Şampiyonası için inşa edilmiş olan Ankara Arena Spor Salonu’nda ilk kez bir parti kurultayı yapılıyor. Türkiye’nin en büyük kapalı spor salonu olan Ankara Arena’da bir siyasi parti kurultayına katılım rekoru yaşanması bekleniyor. 12 bin kişilik salonun tamamı dolarken sahnenin arkasındaki tribünler dahi doldu. Birçok partili de salonun dışındaki dev ekranlardan kurultayı izliyor.

BASIN VE KURULTAY DİVANI

Kurultay salonunun zemininde Kurultay Divanı ile gazeteciler yer aldı. Gazeteciler için zeminin yanı sıra basın girişindeki asma katta ayrı bir çalışma alanı da oluşturuldu.

SALONDA KIRMIZI-MAVİ HAKİMİYETİ

Sade ve abartısız olarak hazırlanan kurultay salonunda kırmızı ve mavi hakimiyeti dikkat çekti. Salondaki pankartlarda, "Halkın iktidarını kuracağız", “Umudun adı Kemal”, “Dürüst lider, temiz siyaset”, “Söz veriyoruz, halkın iktidarını kuracağız”, “Ötekileştirmeye değil bütünleştirmeye geliyoruz”, “Yandaşa değil yurttaşa hizmet etmeye geliyoruz”, “Azarlamaya değil, vatandaşa hizmete geliyoruz” sloganlarının yanı sıra “Liderimiz Kemal, hedefimiz iktidar” sloganı dikkat çekti.

"LİDERİMİZ KEMAL, HEDEFİMİZ İKTİDAR"

22 Mayıs'ta yapılan kurultayda CHP'nin eski Genel Sekreteri Önder Sav’ın Kılıçdaroğlu’na desteğine gönderme yapılarak “Önder’imiz Kemal, hedefimiz iktidar” pankartı salonda yer almıştı. Arena'da ise "Liderimiz Kemal, hedefimiz iktidar" pankartları dikkat çekti.

Ankara Arena’daki üst tribünlerle alt tribünler arasında yer alan elektronik panolarda da kurultay sloganları yer aldı.

SALONDA BAYKAL'IN POSTERİ YOK

Salonda sadece CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdarolu ile Atatürk'ün posteri yer aldı. Divan ve kürsü bir platforma yerleştirildi. Platformun arkasında Türk Bayrağı, Atatürk ve Kılıçdaroğlu'nun posteri ile CHP'nin altı okunun yer aldığı pankart yer aldı.

Platformun iki yanında yer alan iki adet ekranda sabah saatlerinden itibaren Kılıçdaroğlu'nun mitinglerde yaptığı konuşmalar gösterildi.

SİGARA UYARISI

Bu arada salonda sık sık sigara içilmemesi konusunda uyarı yapıldı. (Mynet)




Editör: TE Bilisim