31 Mart yerel seçimlerine 26 gün kala siyaset iyiden iyiye hareketlendi. Millet İttifakı Adayı Ali Öztunç ile Cumhur İttifakı Adayı Hayrettin Güngör arasında yaşanacak seçim öncesi adaylar, yapacakları icraatları açıkladı. Ali Öztunç 9 Şubat’ta Ramada Otelde CHP Grupbaşkanvekili Engin Altay ve çok sayıda milletvekilinin katılımı ile projelerini açıklamıştı. Cumhur İttifakı Adayı Hayrettin Güngör ise 2 Mart’ta Mehmet Akif Kültür Merkezinde AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal ve Kahramanmaraşlı milletvekillerinin katılımı ile projelerini açıklamıştı.

KİM NEYİ NE KADAR YAPABİLECEK?

Öztunç’un projeleri arasında bulanan ve kendi belediyelerindeki çalışan kişilerin asgari ücretlerinin 2 bin 300 TL olacağı sözünü vermesi özellikle sosyal medya kullanıcıları tarafından eleştiriye maruz kalmıştı. Hayrettin Güngör’ün açıkladığı projelerin ise eskinin devamı olduğu konusunda sosyal medya üzerinden tepkiye neden oldu.

KİM DAHA İYİ OLACAK?

Ali Öztunç’un TBMM’de yaptığı konuşmalar nedeniyle Kahramanmaraş halkı tarafından büyük bir ilgi ile karşılanması seçimlerin iyice kızışacağı konusunda önemli bir işaret olarak görülüyor. AK Partinin iktidar olması ve sorun çözme konusunda ise adayına tam destek vermesi ise halk tarafından büyük bir memnuniyet ile karşılanıyor. 16 yıldır ülkede ve şehirde belediyecilik alanında yüzde 90’ın üzerinde bir ilerleme kaydedilmesi ise özellikle yerel seçimlerde halk tarafından önemli bir kriter olarak görülüyor.

HER İKİ ADAYIN PROJELERİ İSE ŞÖYLE

ALİ ÖZTUNÇ’UN PROJLEERİ

Her fırsatta memleketi olan Kahramanmaraş’ı TBMM’de konuşarak gönülleri feth eden CHP Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ali Öztunç, seçildiği takdirde gerçekleştireceği projeleri anlattı. TBMM’de yaptığı konuşmalarla Kahramanmaraş'ın sorunlarını dile getiren Öztunç bir Ramada Otelde düzenlenen aday tanıtım toplantısında projelerini teker teker açıkladı. CHP Grupbaşkanvekili Engin Altay ve çok sayıda milletvekilinin katılımı ile gerçekleştirilen toplantıda bir çok önemli projesini açıklayan Öztunç, belediye başkan olduğu zaman belediye de asgari ücretin 2 bin 300 TL olacağını açıkladı. Öztunç, stadyumdan turizme, şeffaf belediyecilik anlayışından mahalle kreşlerine, Aksu Çayından Hafif Raylı Sistem gibi daha birçok özel projesini Kahramanmaraşlılara müjdeledi.

ÇILGIN PROJE HAFİF RAYLI SİSTEM

“Kayseri AK Parti hükümetinin büyükşehir belediyesi” diyen Öztunç: “Oralarda hafif raylı sistem varken Kahramanmaraş'ta neden yok? işte bu sorunu temelde çözeceğiz. Öte yandan benimle birlikte büyükşehir belediye başkanı adayı olan Hayrettin Güngör'e bir tavsiyede bulunacağım. Kahramanmaraş’ta el tutmasın çünkü seçimi kazanamayacak. Kendisine en büyük tavsiyem budur. Bir diğer konu ise yerel ve genel seçimlerin birbirine karışması, olur ya seçimi Hayrettin Güngör kazanır, hani ben öyle bir şans vermiyorum, ama olur ya kazanırsa, Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan Kahramanmaraş'ı gelip yönetmeyecek. Sayın Güngör Kahramanmaraş’ı yönetecek. Ben kazanırsam ki ben kazanacağım Kahramanmaraş'ı CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu değil ben yöneteceğim. Bir diğer projem ise belediye çalışanlar ile alakalı, bu ister şirket çalışanı ister normal çalışan olsun asgari ücret bu personellere aynı olacak. Yani, 2020 TL değil 2200 TL değil tam tamına 2300 TL olacak ben bunun sözünü veriyorum” Ali Öztunç’un konuşmasından satır başı şöyle

VALİ ATAR GİBİ BELEDİYE BAŞKANI ATANMAZ

Bu kardeşiniz atama ile gelmedi. Belediye başkanları vali atanır gibi atanmaz. Belediye başkanları halkın isteği ile gelirler. Halkın içinden çıkarak belediye başkanı olurlar. Ben atanmış bir kardeşiniz değilim, sizlerin isteği ile huzurlarınızda olan biriyim. Kahramanmaraş hizmet görmüyor. Niye yok? Çünkü AK Parti Kahramanmaraş’ı çantada keklik görüyor. Diyorlar ki ben kimi göndersem zaten kazanıyor. Kahramanmaraş’ın çantada keklik olmadığını göstermek için ayağımıza fırsat geldi. Ey Kahramanmaraş atamaya direnin ve kabul etmeyin. Biz ceketi 31 Mart akşamı iade edeceğiz. EN ÖNEMLİ GÖREVİM ŞEFFAF BELEDİYECİLİK

Büyükşehir Belediye Başkanı olduğumda her yıl belediyenin tüm ekranlarından, internetten gelir gider tablolarını yayınlayacağım. Bir kuruş parayı kimseye çaldırmayacağım. Bankamatik memur olmayacak. Mahalle meclisleri kurulacak ve bu mahalle meclisleriyle halkımızın tüm duyarlılıklarını göreceğiz. Kayseri’yi AK Parti yönetiyor, hafif raylı sistem var mı? Var. Gaziantep AK Parti’de, tren, tramvay gibi hafif raylı sistem var mı? Var. E Kahramanmaraş’ı da yıllardır AK Parti yönetiyor, burada niye yok? Kahramanmaraş’ta benim en büyük mega projem hafif raylı sistem olacak. Kapıçam’daki hastaneden başlayacak, Üngüt köprüsüne gelecek, Piazza’nın oradan şehir içerisine çevireceğim. Yerin altında değil, yerin üstünde.

AKSU ÇAYINI BERRAK YAPACAĞIM

Güney çevre yolu Kılavuzlu Köprüsünden başlayacak, Aksu Çayını takip ederek Aksu Köprüsünden Kapıçam’a varacak. Güney Çevre Yolu hem Kayseri Yolunu rahatlatacak hem de kenti daha güzel bir görünüme kavuşturacak. Kuzey Çevre Yolu işlevsel hale getirilecek. Trabzon Caddesi eski haline döndürülecek. Bir diğeri Kahramanmaraş’ın merkezi büyüyor, daha da büyüyecek İnşallah. Büyürken iki merkez ilçe olmaz, yeni bir merkez ilçe daha kurmamız gerekiyor. Bu konuda siyasi iktidarla görüşmeler yapıp bunu sağlamamız gerekiyor. Aksu Çayı temizlenecek arkadaşlar. Lamı cimi yok. Kim bu işten rahatsız olursa olsun, umurumda değil. Aksu’yu ben temizleyeceğim. Benim en büyük sözüm bu. Aksu Çayı tertemiz olacak, oradaki atıkların hepsinin önüne geçilecek, neye mal olursa olsun, ne bedel ödenecekse de bu bedeli ödeyerek bunu gerçekleştireceğiz.

BELEDİYE BÜNYESİNDE DİŞ VE GÖZ HASTANESİ AÇACAĞIM

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi olarak Diş ve Göz Hastanesi açacağım. İlkokulda çocuklarımızın göz ve diş taraması yapılmalı, yapılmadığı için çocuklarımızın gözü bozuluyor. Oysa o yeni yeni filizlenirken onu yapsan, tedavi daha kolay olur. Şehir merkezinde yine çocuklarımız için mini bir Disneyland kuracağım.

RANTSAL DEĞİL KENTSEL DÖNÜŞÜM YAPACAĞIZ

Avşar- Cüceli arasına köprü yapılacak. Rantsal değil kentsel dönüşüm yapacağız. İnsan odaklı bir dönüşüm gerçekleştireceğiz. Başta Tekke olmak üzere Namık Kemal, Yavuz Selim, Sakarya, Divanlı, Kümbet, İstasyon, Saçaklızade, Mağralı ve Yörükselim Mahallelerinde kentsel dönüşüm olacak.

TURİZİMDE HAK ETTİĞİMİZ YERDE OLACAĞIZ

Gaziantep’te Zeugma var, binlerce, milyonlarca turist gidiyor mu? Gidiyor. O turist gittiği zaman taksici para kazanıyor mu, kazanıyor. Esnafı, otelcisi, lokantacısı, manavı, kasabı hepsi para kazanıyor. Bizde Germanicia var, niye değerlendirilmiyor? Orayı da değerlendireceğiz, Kahramanmaraş turizm kenti olacak. Ilıca ve Ekinözü termal turizmin kenti olacak. Gastronomiyi değerlendirmemiz gerekiyor, özellikle Kahramanmaraş ve Kahramanmaraş dışındaki yerlere yemeklerimizi daha çok yaymamız gerekiyor.

DEV BİR KÜLTÜR MERKEZİ YAPACAĞIM

Kahramanmaraş’ın merkezine dev bir kültür merkezi yapacağım. İçerisinde tiyatro, sinema, panel, toplantı salonu, spor alanı, müze, konser yeri olacak. Bir de mini bir kültür merkezi yapacağım, o da engelliler için. Engelliler sinemaya gitse nasıl gidecek? Onlar için de özel, küçük bir tesis yapmayı planlıyorum. Otogar sorunu ortadan kalacak. Bu çağda böyle bir otogar olmaz, yepyeni bir otogar yapacağız.

YAŞLILARIMIZA ÖZEL BAKIM VERECEĞİZ

Nüfusa göre her ilçede erkek ve bayan kuaförü çalışmaları başlatacağız. Bu kuaförler yaşlılarımızın, engellilerimizin, bakıma muhtaçlarının evlerine gidecekler ve orada saçlarını tıraş edecekler. Bu çok önemli. Bunu gerçekleştireceğiz.

KAHRAMANMARAŞSPOR’UN STADYUMUNU YAPACAĞIZ

Kırmızı çizgilerimden birisi, Kahramanmaraşspor stadyumu yapılacak. Hükümet yapmadı, Allah nasip ederse ben yapacağım. Şehirleri birleştiren en önemli unsurlardan birisi spordur, futboldur. Kahramanmaraşspor’un stadyumunu yapacağız ve takımımızı yukarıya çıkaracağız. Amatör spor kulüplerimizi de destekleyeceğiz.

CEYHAN NEHRİ YATAĞI TEMİZLENECEK

Eski fuar heyecanını yeniden getireceğiz ve orayı canlandıracağız. Dondurma Festivalinin kapsamını genişleteceğiz. Bunun yanında diğer fuarlarımızı da geliştireceğiz. Ben 1 Nisan’da Kahramanmaraş’ta belediye başkanı olduğumda su fiyatları yüzde 30 ucuzlayacak. KASKİ’yi yeniden yapılandıracağız. Bununla birlikte Ceyhan Nehri yatağı temizlenecek. Katı Atık depolama tesisini kuracağız”

ALİ ÖZTUNÇ BURANIN KADERİNİ DEĞİŞTİRECEK

Programda konuşan CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ise şunları kaydetti: “Hayırlı bir iş yapıyoruz. Sayın Akşener ve Kılıçdaroğlu gerçekten hayırlı ve büyük bir işe imza attılar. Millet İttifakının en güzel en pürüzsüz en sorunsuz vücut bulduğu yerde Kahramanmaraş’tır. Türkiye’nin değişik illerinden havadisleri alıyoruz, ufak tefek pürüzler var ve olur ama burada bu mutlu tabloyu görmek çok mutluluk verici. Bu olay seçim zaferinin de bir müjdecisidir. Kahramanmaraş’ı kazanacağımıza ben inandım. İnanmayanlarda gelsin bu tabloyu görsün. Her 10 kişiden 5 kişi Atom karınca diyor. İnşallah Atom karınca Kahramanmaraş’ın kaderini değiştirmek üzere 12 belediye başkanımızla birlikte görevi başına getireceğiz ve madalyalı şehir Kahramanmaraş Türkiye’deki sosyal gelişmişlikten payını alacak.”

HAYRETTİN GÜNGÖR’ÜN PROJELERİ

Proje tanıtım toplantısında projelerini açıklamaya başlayan Ak Parti Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hayrettin Güngör, 3 aydır şehrin her noktasını gezdiklerini ve bu süre zarfında oluşturdukları projeleri açıklayacaklarını belirtti.

Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezinde projelerini açıklayan Güngör, şehir için yapılan projelerin şahısların değil, cumhurittifakının projeleri olduğunu belirtti. Konuşmasında Erkoç’un yaptığı hizmetlere de dikkat çeken Güngör, ilçe belediyelerinin de iyi hizmetler yaptığını belirtti.

Güngör; “Cumhur Başkanlığımızın açıkladığı 11 Maddelik manifesto çerçevesinde projelerimizi hazırladık. Kahramanmaraş’ta projelerimizi 10 Başlık altında topladık.

Kişiye göre imar planı yapmayacağız. Şehir girişlerini yapacağız ve klavuzlu girişinden ele almaya başlayacağız. Her yeni bir ilçemize millet bahçesi kuracağız. İçerisinde çok fonksiyonlu bilgisayar odasından tutun kütüphaneye, kafetaryaya kadar alanlarımız olacak. Ağcalı Millet Bahçesi, Büyükşehirimiz Aliye İzzet Begoviç parkımızı kazandırdı, onun yanında 200 dönümlük bir alan var orayı da buraya katacağız.

Çevre şehircilikte Önsen’de 60 bin kişi yaşıyor. Görseli ve mimarisi güzel karşıya geçecek bir köprü yapmayı planlıyoruz. Manifesto başlıklarından biri yatay mimariyi özendirmek. İnşallah köprül ile şehrimizin güneş tarafından yatay mimariye uygun yeni bir şehir inşa edeceğiz. Güney çevre yolu; karayollarının hinterlantında olan güney çevre yolunu takip edeceğiz.

Atık projesi çerçevede hemşerilerimizin evlerindeki atıkları toplayıp değerlendireceğiz Kentsel dönüşüm; Türkiye’de 7 milyon dönüşümü gereken konut var. Tekke Kentsel dönüşüm. Fatih Başkan bu projeyi başlatmış ve biz devam ettireceğiz. İlçelerimizdekileri de ilçe belediye başkanlarımızla dönüştürmeye çalışacağız.

KONGRE MERKEZİ

12 Şubat stadyumunu şehrimizin dışına çıkarmayı hedefliyoruz. Gençlik ve Spor Hizmetleri bakanlığımızla ortak yürüteceğiz ve orada kongre merkezi yapmayı düşünüyoruz.

TRAFİK VE OTOPARK

Bu alanda birinci hizmet alanımız otopark ve trafik sorununu yeniden ele alacağız. Akıllı sistemlerle destekleyeceğiz. Trafik planlaması yaparken ticaretin akış yönünü de dikkate alacağız.

DULKADİROĞLU'NA İKİ ALT GEÇİT

Veziroğlu kavşağı ve Tevfik Kadıoğlu bulvar üzerine iki köprülü kavşak düşünüyoruz. Kayseri çevre yolundaki yapılmayan kavşakları da yeni kavşakları karayolumuzla yapacağız.

ŞEHİR İÇİ TOPLU ULAŞIM

Şehir için toplu taşımada değişik sistemler var, hepsinin özelliği ve ölçeği var. Ulaşım master planı yaptıktan sonra bu toplu taşıma araçlarından hangisi uygunsa ona göre yapacağız. Şuan otobüs sistemi çok güzel olmuş, bundan sonraki sistemle ilgili coğrafi yapısı, nüfus durumu ve yolcu sayısını dikkate alarak hangi proje öncelikli olursa onu yapacağız.

MERKEZ ULAŞIM İSTASYONU

Havaalanı tren garı ve otobüs termalinden oluşan şehir için toplu ulaşımla entegre olacak merkezi ulaşım istasyonu kuracağız.

ALT YAPI YENİLEMELERİ

Vatandaşlarımızın konforunu bozmadan içme suyu ve yağmurlama suyunun yenilenmesi elzemdir.

AKSU ERKENEZ ÇAYI İSLAH PROJESİ

Cumhuraşkanımız ve sanayi bakanımız müjdeyi verdi ve bunun takipçisi olacağız.

EXPO 2023

Tanıtım açısından çok önemli expo fuarı olacak. 40’tan fazla ülkeden 2 milyona yakın ziyaretçi ilimizi ziyaret edecek. 12 Şubat belediyemizle en iyisini yapacağız.

TURİZM GÜZERGAHI

Tarihi ve turistik değerlerimiziz ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtımını sağlayacağız. Turizm güzergah planlarını hazırlayarak, yapacağımız yeni ulaşım yolları ve sosyal donatıların kalitesini yüselteceğiz. Bu da öncelikli alanlarımızdan biri olacak

MARAŞ KÜLTÜR KÖYÜ

Geleneksel ve kültürel değerlerimizi yaşatmak amacıyla geçmişten günümüze köprü oluşturacak bir köy kuracağız. 11 ilçemizi temsil eden, değirmenlerin olduğu, tarhana, bulgur kaynatacak alanların olacağı bir yer olacak.

YEDİKUYULAR KAYAK MERKEZİ

Burada başkanımıza çok teşekkür ediyorum. Daha fazla ziyaretçi gelmesi için standartları yükseltmek için sosyal donatı alanlarını çoğaltacağız.

DOĞA VE YAYLA TURİZMİNİN GELİŞTİRİLMESİ

Doğa dostu projeler geliştirerek şehrimizin tanıtımını daha da geliştirmek istiyoruz

ILICA TERMAL MERKEZİ

Bölgenin yatak kapasitesini ve niteliğini artıracağız. Kongre merkezi, spor tesisleri yaparak daha fazla ziyaretçi edinmesine yardımcı olmaya çalışacağız.

FUAR, KONGRE FESTİVAL VE ŞENLİK

Şehrimizin değerlerini tanıtmak ve yaşatmak için uluslararası katılımlı geleneksel fuar, kongre festival ve şenlikler düzenleyeceğiz.

SANAT SOKAĞI

Şiir ve edebiyatın başkentine yakışır, çeşitli sanatsal faaliyetlerin bulanacağız geleneksel mimarimiz yansıtan bir sokak oluşturacağız. Yerini ise kapalı çarşının arka tarafta bir yerde yapmak istiyoruz.

UNESCO DÜNYA EDEBİYAT ŞEHRİ

Bir girişim yapılmış, bizde devamı olarak Kahramanmaraş’ı unesco dünya edebiyat şehri olması için uğraşacağız”

Derleyen: Mustafa Kılınç

Editör: TE Bilisim