CHP'den Kanaltürk'e usulsüz olarak aktarılan 3 milyon YTL ile ilgili Maliye belgelerinin iletildiği Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın takındığı tavır tartışma konusu oldu.

Refah Partisi'nin kayıp trilyon davası mağdurları, iki dosya arasındaki benzerliğe dikkat çekerek Yargıtay'ın CHP hakkında suç duyurusunda bulunmasını istedi. Mağdurlar savcıların harekete geçmemesi halinde yargının çifte standart uyguladığı yönündeki iddiaların güçleneceğini kaydediyor. RP lideri Necmettin Erbakan'la birlikte 79 kişinin hapis cezası aldığı dava, Anayasa Mahkemesi dışında Yargıtay'ın isteği ile ağır ceza mahkemesinde görülmüştü. Halil Ürün, kapatılan RP'nin Afyonkarahisar il başkanıydı. Kayıp trilyon davasında, 6 ay hapis yattı. Ürün, partisinin başına gelenlerle CHP'ye yöneltilen suçlamanın aynı olduğu görüşünde. Ancak RP için vakit geçirmeden harekete geçen Yargıtay Başsavcısı'nın CHP mevzubahis olunca işi ağırdan aldığına dikkat çekiyor. Yine 1996 yılında RP Kırklareli il başkanı olan avukat Şenol Gülşan da 4 ay 20 gün hapiste kalanlardan. Avukatlığı elinden alındı ve TCK'da yapılan değişiklik sayesinde mesleğini icra edebiliyor. Savcıların CHP hakkında suç duyurusunda bulunmasını isteyen avukat Gülşan, RP'nin 2 kamyon dolusu evrakının bir bilirkişi tarafından 2 ay gibi kısa bir zamanda incelenip iddianame hazırlandığını hatırlatıyor.

Öte yandan Başsavcılığın işlem yapmadan dosyayı Anayasa Mahkemesi'ne göndermesini savunan çevreler, daha önce Genç Parti (GP) için yapılan muamelenin burada da uygulandığı, olayın yalnızca partilerin mali denetimiyle ilgili olduğunu ileri sürmüştü. Ancak CHP ile GP olayı arasında ciddi farklar bulunuyor.

5 bin YTL yüzünden 4 ay hapis yattım, mesleğimi kaybettim

CHP'nin kayıp trilyonuyla ilgili dosya bir yıldır rafta. Dava süreci Zaman'ın haberlerinin ardından hızlandı. RP'nin 'kayıp trilyonu'yla ilgili davada ise yargı jet hızıyla çalıştı. Öyle ki, bir bilirkişi 2 kamyon dolusu evrağı 2 ayda inceleyip raporu mahkemeye sundu. Bu davalar sebebiyle il başkanları bile hapis yattı. Şenol Gürşan, bunlardan biri. 5 bin YTL yüzünden 4 ay 20 gün hapis yattı; mesleğini kaybetti.

1996 yılında RP Kırklareli il başkanı seçilen Gürşan, RP'nin kapatılmasıyla başlayan süreçte sanık oldu. Maliye Bakanlığı, illerde soruşturma komisyonları kurmuştu. Genel merkezden gelen 5 bin YTL'nin bile hesabı soruluyordu. Gürşan, 3 bin 500 YTL'yi ilçelere göndermiş, bin 500 YTL'yi ilde bırakmıştı. Harcamalar faturalıydı ve komisyona ibraz edildi. Kırklareli komisyonu 'mali yükümlülüklere aykırılık yok' raporu verdiği halde Gürşan hakkında ceza mahkemesinde dava açıldı. Mahkeme, "özel evrakta sahtecilik" gerekçesiyle Gürşan'ı 1 yıl hapse mahkum etti. Avukatlık yaptığı ve sabıkasız olduğu halde cezanın ertelenmesi ve para cezasına çevrilmesi seçeneği uygulanmadı. Gürşan, şimdi haklı olarak, CHP'ye niçin farklı davranıldığını soruyor: "Biz suçsuz olduğumuz halde bunlar bize reva görüldü. Şimdi CHP'nin gerçek kayıp trilyonları için bu hukukun işlemesi lazım. Yoksa mahkemeler siyasi partiler arasında farklılık mı gözetiyor?" İbrahim Balta, İstanbul