Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in, "yenisi imzalasın" diyerek Başbakan Tayyip Erdoğan'ın getirdiği kabine listesini geri çevirmesi "Sezer'den veto yeriz" endişesiyle listede yer verilmeyen bazı isimlerin önünü açtı. İlk listede yer alan bazı AKP'lilerde ise endişe yarattı.

AKP kulislerinde, Erdoğan'ın, Sezer ile "gider ayak" ciddi bir "veto" krizi yaşamamak için dengeli bir liste hazırladığı, şimdi ise elinin rahatladığı konuşuluyor. Erdoğan'ın bazı konularda işinin zorlaştığı yorumları da yapılıyor. Buna örnek olarak da ilk listede yer almayan Bülent Arınç'ın durumu gösteriliyor. Arınç'ın, kabinede yer almayıp bir süre dinlenme isteğinin altında, Sezer'in "veto" edebileceği endişesinin yattığı öne sürülüyor. "Görünürdeki engel"in kalkmasıyla Adalet Bakanlığı ya da "bir numaralı" Başbakan Yardımcılığı koltuğunu isteyen Arınç'ın istediğini alabileceğinden söz ediliyor. Ancak Erdoğan'ın, Arınç ve askerleri biraraya getirecek bir bakanlık formülüne temkinli yaklaştığı da belirtiliyor.

EĞİTİMDE SÜRPRİZ

Sezer'in tavrı, daha önce Milli Eğitim Bakanlığı'na getirilme girişimi iki kez Köşk'ten dönen Devlet Bakanı Beşir Atalay'ın bu göreve getirilmesinin önünü de açtı. Gül'e en yakın isimlerden olan Atalay'ın Milli Eğitim'e getirilmesi halinde, kulislerde adı bu görev için geçen AKP Kahramanmaraş milletvekili Mehmet Sağlam'ın liste dışı kalabileceğinden söz ediliyor.

DIŞARIDA KALANLAR

Mevcut kabineden Vecdi Gönül, Murat Başesgioğlu, Osman Pepe, Faruk Özak, Mehmet Aydın, Hüseyin Çelik, Atilla Koç'un liste dışı kaldığı konuşuluyor. Seçim döneminde koltuklarını devreden bakanlardan eski İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu'nun da yeni listeye girmesi beklenmezken, Enerji Bakanı Hilmi Güler ile birlikte madenlerden sorumlu olacak yeni Devlet Bakanlığı için düşünülen Afif Demirkıran, Babacan'ın yerine "Başmüzakereci" olabileceği üzerinde durulan eski DPT Müsteşar Yardımcısı Lütfü Elvan, Mehmet Şimşek ile kabinede ikinci kadın bakan olarak yer alması düşünülen isimlerden Nükhet Hotar ya da Edibe Sözen'den birinin de liste dışı kalabileceği belirtiliyor. Milli Savunma için Reha Denemeç ile Vahit Erdem'in adı geçiyor.

İşte ağır abiler

İstanbul eski İl Başkanı Mehmet Müezzinoğlu'nun Sağlık, AKP Genel Sekreteri İdris Naim Şahin'in İçişleri, Teşkilat Başkanı Hayati Yazıcı'nın Adalet ve Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat'ın Bayındırlık Bakanlıklarının da öne açıldı. Erdoğan'ın Ali Bayramoğlu'nu Devlet, Faruk Çelik'i de Çevre Bakanı yapmayı planladığı konuşulurken, bu isimler kulislerde, "kabineye ağır ağabeyler geliyor" yorumlarına yol açtı.

Yerleri sağlam

Kabinede yeri sağlam gözüyle bakılan isimler ise Ali Babacan, Kemal Unakıtan, Cemil Çiçek, Beşir Atalay ve Mehmet Ali Şahin. Başbakan Yardımcısı Şahin'in adı Turizm için geçerken, ilk listede Devlet Bakanı olarak yer aldığı belirtilen Ertuğrul Günay'ın Çalışma'ya kaydırılabileceği de söyleniyor.

Takvim altüst oldu

CUMHURBAŞKANI Sezer'in tavrı, Meclis'teki hesapları altüst etti. Artık, Abdullah Gül'ün, büyük olasılıkla cumhurbaşkanı seçileceği 28 Ağustos'taki üçüncü tur oylama beklenecek ve yeni hükümetin sunulması 1 Eylül'ü bulacak. Güvenoyunun ardından yeni hükümet, Eylül'ün 2. haftasında göreve başlayabilecek.

(Turan YILMAZ / ANKARA, Hürriyet, 18.08.07)
Editör: TE Bilisim