Meclis Teşkilat Yasası’na eklenen son dakika düzenlemesiyle Dilekçe Komisyonu, artık her kamu kurum kuruluşundan istediği bilgiyi alabilecek ve istediği soruşturmayı açtırabilecek.


Başta Milli Savunma ve İçişleri bakanlıkları olmak üzere tüm kamu kurumları, vatandaşların şikayetlerini çözmek için üst üste yazılar yazarak bilgi talep eden ve soruşturma açılmasını isteyen TBMM Dilekçe Komisyonu’na artık “hayır” denilemeyecek. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Meclis Teşkilat Yasası’na eklenen son dakika düzenlemesiyle Dilekçe Komisyonu, artık her kamu kurum kuruluşundan istediği bilgiyi alacak ve istediği soruşturmayı açtırabilecek. Komisyonun taleplerini yerine getirmeyen görevliler genel hükümler doğrultusunda idari ve cezai işleme tabi tutulabilecek.


Düzenlemeye göre; Dilekçe Komisyonu, görevleri ile ilgili olarak kamu kurum ve kuruluşları, meslek kuruluşları ve özel kuruluşlardan her türlü bilgi ve belgeyi alarak, gerektiğinde Meclis’e çağırıp bilgi talep edebilecek.


Komisyonun; idari denetim yapılmasını isteme, bilirkişi görevlendirme ve yerinde inceleme yapma yetkisi olacak. Komisyonun bu yetkileri kullanmak istemesi halinde, kamu kurum ve kuruluşları personeli, talep edilen her türlü bilgi-belgeyi vermek, idari denetimi yapmak ve yerinde inceleme için gerekli tedbirleri almakla yükümlü olacak. Komisyonun taleplerini yerine getirmeyenler hakkında inceleme ve soruşturma başlatılarak, cezalandırılacak.
Önergede düzenlemenin gerekçesi, “Dilekçe Komisyonu’nun talebi üzerine özellikle idari uygulamalara ilişkin dilekçe konuları hakkında idarelerin hizmet gereklerine uygun yapmaları gereken inceleme yükümlülüğü teyit edilmek istenmiş, idarelerin gerekli denetimleri yapma hususunda her zaman istekli olmadıklarının uygulamada gözlenmesi üzerine sözkonusu değişiklik önerilmiştir” ifadeleriyle açıklandı.

2000’i aşan dosya


Dilekçe Komisyonu’na yılda ortalama 2000’in üzerinde dosya geliyor. Vatandaşlar toplu imzalarla başvurdukları için tek tek başvuru sayısı yerine açılan dosyaların istatistiği tutuluyor. Buna göre Haziran 2011’deki seçim sonrası yeni başlayan dönemde bugüne kadar 1000’e yakın başvurusu dosyası açıldı. Geçmiş 4 yılı içeren 23. Dönemdeki başvurusu sayısı ise 10 binin üzerine çıkmıştı.


12 üyeden oluşuyor


TBMM Dilekçe Komisyonu Başkanlığı’nı Ak Parti Çanakkale Milletvekili Mehmet Daniş yürütüyor. Komisyon 5’i muhalefet olmak üzere 12 kişiden oluşuyor. Komisyon bünyesindeki uzmanlar vasıtasıyla vatandaşların veya kurumların şikayetlerini değerlendirerek kurduğu alt komisyonlarda sorunları çözüme kavuşturuyor. Halen, “Kaçak elektrik, otopark, OYAK, Harp Okulu’undaki baskılar nedeniyle ayrılan öğrenciler” konularında kurulan alt komisyonlar çalışmalarını sürdürüyor. 

Editör: TE Bilisim