AKP’nin Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanlığını tehlikeye atmamak için referanduma sunulan kanunun geçici 18. ve 19. maddelerinin metinden çıkarılması teklifine, MHP’den destek geldi. Çözümün mimarı Bahçeli oldu, DTP de AKP’nin yanında yer aldı. Önce ’Hayır’ diyen CHP, daha sonra destek sözü verdi.

ANAYASA paketinin referandumda kabul edilmesi halinde Cumhurbaşkanlığı seçiminin yenilenmesinin gerekebileceği tartışmalarından etkilenen AKP, Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanlığını riske atmamak için son dakika manevrası yaptı. AKP’nin, paketteki geçici maddelerin çıkarılmasına ilişkin teklifine MHP ve DTP destek verince kriz aşıldı. Böylece Genel Kurul’a girerek Gül’ün cumhurbaşkanı seçilmesini sağlayan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Gül’ü 2’nci kez kurtaran çözümün de mimarı oldu.

MHP İLE GECE TEMASI - Referandum düzenlemesinin yeni bir kaos işareti verdiğini kabul eden AKP Grup Başkanvekili Sadullah Ergin, MHP Genel Merkezi’ne giderek parti yöneticileriyle görüştü. TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya da önceki gece MHP’lilerle görüşerek nabız yokladı. Aynı saatlerde CHP’den gelen "Geçici madde değişikliğini destekleriz" açıklamaları da AKP’yi umutlandırdı. MHP’nin olumlu yaklaşımını ve CHP’nin açıklamasını Başbakan Tayyip Erdoğan’a ileten Ergin, yeni bir teklif hazırladı.

BAHÇELİ YOLU AÇTI - Dün sabah AKP’nin girişimleri sürerken yaptığı yazılı açıklamada Bahçeli, referandumdan sonra çok ciddi hukuki belirsizlikler çıkacağını vurguladı. Bahçeli, "11. Cumhurbaşkanı’nın referandumdan sonraki 40. günden sonraki ilk pazar günü halk tarafından seçilmesini" düzenleyen geçici iki maddenin paketten çıkarılmasını veya referandum kararının ortadan kaldırılmasını istedi. Bahçeli, "Bu yöndeki çalışmalara TBMM’de tam destek vermeye hazırız" diyerek, AKP’nin uzlaşma turuna çıkmasına zemin hazırladı.

CHP’DEN ÖNCE RET - AKP Grup Başkanvekilleri Sadullah Ergin ile Nihat Ergün, ilk olarak CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol’u ziyaret etti. Baykal’ın geçici madde değişikliğine destek vereceğini dile getirmesine karşın Anadol, referandumun tümüyle durdurulmasını şart koştu ve bu görüşmede anlaşma sağlanamadı.

DTP’DEN DESTEK - AKP’li yöneticiler daha sonra ziyaret ettikleri MHP ve DTP yöneticilerinden bekledikleri desteği aldılar.

CHP SONUNDA KABUL ETTİ -CHP, AKP-MHP-DTPuzlaşmasından sonra tavır değiştirdi. CHP’li Anadol TBMMGenel Kurulu’na gelip değişikliğe CHP’nin de destek olacağını açıkladı.

Ardından mevcut Anayasa’ya geçici 2 madde ekleyen değişiklik teklifini dün TBMM Başkanlığı’na sundular. Teklifte, referanduma sunulan kanunun geçici 18. ve 19. maddelerinin metinden çıkarıldığı hükme bağlandı. Gerekçede, 11. Cumhurbaşkanı’nın seçilmesiyle geçici maddelerin ’konusuz kaldığı’ belirtilerek, "Bu maddelerin uygulama yetenekleri yoktur. Rasyonel ve demokratik mantığı kalmamıştır" denildi. Bu arada tatile girmeyecek olan Meclis, teklifi Anayasa Komisyonu’nda pazartesi günü görüşülecek.