TPB Genel Başkanı Nevzat Pakdil, Kahramanmaraş’ın hızla kalkındığını söyledi..


Kahramanmaraş’ta SGK kapsamındaki toplam nüfusun 1 milyon 41 bin olduğunu, sadece 22 bin kişinin SGK kapsamı dışında kaldığını ifade eden Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı ve Kahramanmaraş Milletvekili Nevzat Pakdil, “Bu rakamlar Türkiye ortalamasının üzerindedir. Sanayimizdeki gelişme sayesinde sigortalı çalışanların sayısı da artmıştır” dedi.


“SANAYİMİZDEKİ GELİŞME, SİGORTALI İŞÇİ SAYISINA YANSIDI”


Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı Nevzat Pakdil, 500 Büyük Sanayi Kuruluşu içerisinde Kahramanmaraş’ta 8 şirketin bulunduğunu belirterek, “Yıllık cirosu 2,5 milyar dolar olan Kahramanmaraş ilinin sanayisi, 35 bin kişiye istihdam sağlıyor. Türkiye genelinde ise sanayide istihdam edilenlerin sayısı geçen yıla göre yüzde 5 oranında artarak, 5 milyon 30 bin kişi ile tarihi zirvesine yükseldi. Kahramanmaraş'ta 35 adet sanayi kolunda sayıları 500'e yaklaşan sanayi tesisi ve sayıları 700’e yaklaşan küçük işletmeler bulunmaktadır. Sanayimizdeki gelişme sonucunda 2011 yılında 178 bin 400 olan aktif sigortalı sayısı şu anda 192 bin 945’e yükselmiştir” şeklinde konuştu.




“KAHRAMANMARAŞ’IN TAMAMINA YAKINI SGK KAPSAMINDA”


Gelişmişliğin en önemli göstergelerinden birisinin toplumun sosyal güvenlik kapsamında olması olduğunu sözlerine ekleyen Pakdil, “Kahramanmaraş’ta emeklilerimizin sayısı 79 bin 662’ye yükseldi. Çalışan ve emeklilerin bakmakla yükümlü olduğu nüfus 805 bini aşmıştır. SGK’lıların il nüfusumuza oranı yüzde 75,72 oranındadır. Bu oranı yüzde 90’lara çıkarma gibi bir mecburiyetimiz bulunmaktadır. Yeşil kartlıları da dâhil ettiğimizde 1 milyon 41 bin insanımız sosyal güvenlik kapsamındadır. Sadece 21 bin 810 kişi sosyal güvenlik kapsamı dışında kalmaktadır. Bu rakamlar oldukça sevindirici sonuçlardır” diye konuştu.


İŞLETMELERİMİZİN YÜZDE 95’İ KOBİLERDEN OLUŞMAKTADIR


Türkiye’deki işletme sayısının 3 milyon 422 bin 163 iken Kahramanmaraş’taki işletme sayısının 35 bin 146 olduğunu kaydeden Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı Nevzat Pakdil, “Bu rakamlarla Kahramanmaraş 23. sırada yer almaktadır. Kahramanmaraş’taki KOBİ sayısı ise 35 bin 106’dir. Küçük işletmelere verdiğimiz desteği artırmak zorundayız. Çünkü küçük işletmeler krizlere karşı daha dirençli davranıyor. Bugün, birçok gelişmiş ülkede, esnaf-sanatkâr ve küçük işletmelere verilen önem konusunda ciddi bir yönelme görülüyor. Küçük girişimcilik birçok teşvik mekanizması ile destekleniyor. Sadece işletmeleri büyüterek amaca ulaşılamadığı yavaş da olsa anlaşılıyor.  Önemli olan toplumun sosyal ve ekonomik dokusu ile son derece uyumlu olan esnaf-sanatkârın varlığını koruyacak tedbirleri almaktır” dedi. Pakdil açıklamalarını şöyle tamamladı:


“Sosyal sigortadan yoksunluğa yol açan kayıt dışı istihdamla mücadele kapsamında toplumsal bilincin arttığını görüyoruz. Bunun yanı sıra fiili denetim faaliyetlerinin yaygınlaştırılması, bireysel emeklilik sisteminin teşvik edilmesi sosyal güvenlik sistemimizi sağlamlaştırmıştır. Bu düzenlemelerin etkisiyle 2006 yılında yüzde 77,9 olan sigortalı nüfus oranının 2012 yılı sonu itibarıyla yüzde 82,8'e ulaşmıştır. Yine yüzde 47 olan kayıt dışı istihdam oranı ise yüzde 36.8’e gerilemiştir. Bu yıl, yüzde 84 düzeyinde olan sigortalı nüfus oranında 2018 hedefi ise yüzde 90 seviyeleridir.”