Ak Parti Kahramanmaraş Merkez İlçe Başkan adayı Necati Okay, 7 yıldır birlikte çalıştığı delege arkadaşlarına çok güvendiğini belirterek; “Delegelerimiz iki adayın da geçmişlerini araştırsınlar. Kim layıksa, kim daha iyi hizmet edebilecekse ona fırsat tanısınlar” dedi.

Adaylığını açıklamadan önce çok düşündüğünü, delegelerle, parti teşkilatıyla görüştükten sonra, teveccühlerin kendi ismi üzerine yönelmesinden sonra adaylığını açıkladığını belirten Necati Okay, 442 delegenin neredeyse hepsinin ailesine kadar tanıdığını, onlarla 7 yıldır birlikte siyaset yaptığını belirtti.

Bilgi birikimiyle, izlediği siyaset anlayışı ile tahsili ile ticaret yapısı ile bütün geçmişinin açık olduğunu, delegelerin mutlaka her adayda bulunan bu vasıfları incelemesi ve araştırması gerektiğini de dile getiren Okay; “Delege arkadaşlarımız çok duyarlı insanlar. Bu arkadaşlarımıza hiç kimse etki edemez. Arkadaşlarımız oy kullanacakları perdenin arkasında vicdanlarının sesini dinleyerek, kim daha donanımlı, tecrübeli, eğitimli ise oylarını ondan yana kullansınlar. Ona fırsat tanısınlar” dedi.

Manşet Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Mesut Tuğrul’un sorularını samimi bir atmosfer içinde cevaplayan Okay bütün sorulara içtenlikle cevap verdi. Kendinden emin bir görüntü çizen Okay partililere, 18 Ekim 2008 tarihinde yapılacak kongrenin bir gün erteleneceğini duyurarak 19 Nisan’da Başbakan Erdoğan’ın Kahramanmaraş’a gelmesinin kesinleştiğini söyledi.

İŞTE SORULAR VE CEVAPLAR:

Aday olmaya nasıl karar verdiniz?

Arkadaşlarımızla yaptığımız görüşmeler neticesinde benim üzerimde ortak fikir sağlandı, delege arkadaşlarla ve özellikle teşkilat mensubu arkadaşlarla bire bir görüşme imkânım oldu. Adaylığımı açıklamadan önce Belediye Meclis Üyeleri, İl Genel Meclis Üyeleri, İl Yönetimi, Merkez İlçe Yönetimi, Kadın Kollarında, Mahalle Temsilcileri ve Köy Temsilcilerinin tamamıyla görüşmeye çalıştım. Kısacası delegelerin, oy verecek arkadaşların yaklaşık yarısına ulaştım, sadece adaylık konusundaki niyetimi açıkladım ve adaylığım konusunda fikirlerini aldım.

GÖRÜŞTÜĞÜM KİŞİLERDEN POZİTİF IŞIK ALDIM

Görüştüğüm kişilerden pozitif ışık alınca arkadaşlarımla istişareler ettik, sivil toplum örgütü yöneticileriyle istişare ettik, kendimizi anlattık, ne zamandan beri siyasette olduğumuzu, neler yaptığımızı anlattık. Arkadaşlarımızın da adaylığımızı uygun görmeleri üzerine adaylığımızı açıklamaya karar verdik.

ADAYLIĞINI NEDEN BEKLENENDEN GEÇ AÇIKLADI

Aslında adaylığımızı biraz geç açıkladık, çünkü acaba ‘ortak bir konsensus sağlanır mı’ diye düşündük. Eğer birlik beraberlik istenilseydi biz üzerimize düşen görevi yerine getirecektik.

Bizim aday olacağımız artık kamuoyuna konuşulmaya başlamıştı. Bir hafta kadar da birlik beraberlik olur mu diye geciktik ama baktık buna imkân yok, bende bir basın toplantısı düzenleyerek coşkulu bir kalabalığın önünde vaatlerimizi anlattık, siyasetteki yerimizi anlattık, sonrada Merkez İlçe Başkanlığı adaylığımı açıkladım.

Bu açıklamadan sonra hızlı bir şekilde çalışmalara başladık. Kongrelerdeki çalışma sistemi delegelere ulaşmaktır, biz 442 delegenin çoğuna ulaştık bazı arkadaşlarımız kaldı, bunlara da riayet ediyoruz, sıkı bir şekilde fikirlerini alıyoruz. Aldığımız tepkilerde bakılırsa bize karşı iyi bir teveccüh olduğunu görüyoruz.


Gittiğimiz arkadaşlara ‘ille bize oy verin’ diye yaklaşımda bulunmuyoruz. 7 yıl önce Merkez İlçe Başkanlığını kurduk, 7 yıldan bu yana da Merkez İlçe Başkan Yardımcılığı yapıyorum. Zaten delege arkadaşlarımızın çoğunu da tanıyorum. 7 yıl içerisinde çeşitli kongreler geçirdik, iki tane genel seçim geçirdik, bir tane yerel seçim geçirdik ve çeşitli üst düzey yönetici ziyaretleri oldu, bizim sivil toplum örgütleriyle çeşitli ziyaretlerimiz oldu. Bunlar zarfında oy kullanacak arkadaşlarımızla sürekli birebir temasımız oluyordu.

Gezdiğimiz arkadaşlarımıza, sivil toplum örgütlerine 7 yıllık tecrübeyle bu memlekete daha faydalı olacağımıza inandığımızı söylediğimizde onlarda söylediklerimizi teyit ettiler. Zaten gittiğimiz yerlerde de bizim eğitimimizi olsun, siyasi derinliğimizi olsun araştırma imkânları var, bunları hem benim için, hem de diğer aday arkadaşımız için araştıracaklar sonra ellerini vicdanlarına koyarak kim bu memlekete daha faydalı olacaksa, daha fazla hizmet edecekse bu kişiye fırsat versinler. Bizim gönlümüzdeki ve mantığımızdaki düşünce budur.

Mehmet Beşen (2)’in arkasında 5 Milletvekili, Belediye Başkanı ve İl Başkanı olduğu söyleniyor. Bu tutum karşısında neler düşünüyorsunuz?

Öncelikle açıklama başkadır, başka bir şeyi teyit etmek başka bir şeydir. Beş milletvekilimizin Beşen’i desteklediği yönünde bir teyit yoktur. Bir milletvekili destekleyebilir, Belediye Başkanı destekleyebilir veya İl Başkanımız destekleyebilir fakat diğer vekillerimiz merkez ilçe başkanlığının durumuna karışmıyor. Sonuçta bu arkadaşlarımız teşkilat üstü görevlere sahipler, dolayısıyla tarafsızlıklarını muhafaza ediyorlar.

SONUCU DELEGE ARKADAŞLARIMIZ BELİRLEYECEK

Bunları haber siteleri ve kamuoyunun açıklamasına rağmen nedense diğer arkadaşlarımız hala (beş milletvekili Beşen’i destekliyor) mantığıyla hareket ediyorlar. Bunu anlamakta zorluk çekiyoruz, sonuç olarak oyu delege arkadaşlarımız verecek, delege arkadaşlarımızın iradesi Merkez İlçe Başkanını belirleyecek.

Biz teşkilatlarımızla sürekli olarak diyalog halindeyiz ve teşkilat içerisindeki arkadaşlarımızdan bize çok yakın olanlar var, birebir görüşmelerimiz oluyor, bunların içerisinde bize çok sayıda oy verecek olan insanlar vardır. Fakat şuanda mevcut bir görevin içerisinde oldukları için o insanlarla ters düşmemek için açıktan ‘biz şuna oy vereceğiz, biz buna oy vereceğiz’ diye delegelerde bir yaklaşım yoktur. Biz bu insanlarla görüşmelerimiz neticesinde bu insanların desteğinin de arkamızda olduğunu hissediyor ve görüyoruz. Bundan dolayı da kongredeki delegelerin iradesine güvenerek daha şanslı olduğumuzu düşünüyorum. Şuan da kampanyamız istediğimiz şekilde gidiyor inşallah ayın 19’unda Başbakanımızın da katılacağı kongreye iyi bir şekilde hazırlanıyoruz.

Bir il başkanının desteklediği aday kazanamaması durumunda büyük bir riske imza atmış olmuyor mu, siz kazanırsanız yönetimle nasıl bir diyalog içerisinde olacaksınız?

Öncelikle biz kazandığımız şekilde hiç kimseyle bir problemimiz olamaz çünkü Ak Parti kimliği, Necati Okay’dan daha önemlidir. Necati Okay Ak Parti kimliğiyle var, dolayısıyla şunla çalışırım, şunla çalışmam diyebileceğim bir lüksüm yoktur. Biz Merkez İlçe Başkanlığını kazandığımız taktirde herkes ile çalışırız, hiç kimseyle hiçbir problemimiz olmaz İl Başkanımızın açıklamaları kendini bağlar, açıklamasıyla ilgili tasavvufu da İl Başkanımız yapacaktır.

Veysi Kaynak’ın il başkanlığı döneminde bir aday çıkmıştı genel merkezin de müdahalesiyle geri çekilmek zorunda kalmıştı. Başbakan Erdoğan yapılacak kongreye geliyor. Bu sene de böyle bir yol izlenecek olunursa sizin davranışınız nasıl olacak.?

Böyle bir tutumun olamayacağı bilgisini, adaylığımı açıklamadan önce genel merkez ve milletvekilleri ile yapmış olduğumuz görüşmeler sonucunda edindim. İlçe kongreleri Ramazan ayından önce başladı, ülkemizin çeşitli bölgelerinde kongreler oldu iki adaylı olanda vardı üç adaylı olanda vardı. Afşin ilçemizde yine iki adaylı kongreye gidildi. Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde 3 adaylı Merkez İlçe kongresine gidildi bir sorun teşkil etmedi. Aynı şekilde Kahramanmaraş’ta da kongreler de bir sorun olacağını sanmıyorum. Benim görüşüm kazanan önde gidecek kazanmayan onu destekleyecek. Kazanamadık benimde Beşen’in de diye siyasete küsecek lüksümüz olduğuna inanmıyorum, kazansak da kazanmasak da biz partimize hizmete devam edeceğiz.

Delegelere söylemek isteğiniz şeyler nelerdir?

Delegelerimizi kimsenin etkilemesi mümkün değildir, herkes diğer adayı da beni de çok iyi tanıyorlar. Ellerini vicdanlarına koyacaklar kim daha tecrübeliyse, donanımlıysa, eğitimciliyse kapalı mekânda vicdanlarıyla baş başa kalarak oylarını kullanacaklardır. Delegelerin vicdanına güveniyorum.” (Kaynak: Manşet - www.kanal46.com)