Polis zorla ifade kararı nedeniyle 5 eski DTP'li için BDP Genel Merkezi'ne gitti.

Bu sabah terörle mücadele şubesine bağlı 9 sivil polis BDP Genel Merkezi'ne giderek kapatılan DTP’nin siyasi yasaklı eski milletvekilleri Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk ile eski DTP’li milletvekilleri Emine Ayna, Sebahat Tuncel ve Selahattin Demirtaş'ı aradı.

Polisin gittiği binada BDP Genel Başkanı Demir Çelik dışında kimsenin olmadığı görüldü. Sivil polisler burada 15 dakika kaldıktan sonra ''BDP'liler bulunamadı'' diye tutanak tutarak ayrıldılar. Bu arada Avrupa Parlamentosu Yeşiller Partisi'nden bir grup da destek için BDP Genel Merkezi'ne gitti.

MİLLETVEKİLLERİ GÖRÜLDÜĞÜ YERE YAKALANACAK

Milletvekillerinin bulunaması üzerine, görüldüğü yerde yakalanması için karar çıkarıldı. Mahkeme, Ahmet Türk, Aysel Tuğluk, Emine Ayna ve Selahattin Demirtaş'ın "günsüz olarak polis tarafından yakalanıp mahkemeye getirilmesi ve ifadesinin alınması" şeklinde karar verdi. Mahkeme, davaya ilişkin bir sonraki duruşmasını tarihini ise, 4 Haziran 2010 olarak belirledi.

Milletvekilleri hakkında İstanbul, Diyarbakır ve Van Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davalar var.

Kapatılan DTP’nin siyasi yasaklı eski milletvekilleri Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk ile eski DTP’li milletvekilleri Emine Ayna, Sebahat Tuncel ve Selahattin Demirtaş ifade vermeye gitmeyeceklerini açıklamışlardı.

'OLACAKLARDAN MECLİS SORUMLU'

Ankara 11’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nin 14 Kasım’da aldığı “mahkemeye zorla getirilecekler” listesinde yer alan eski DTP’liler, “Olacaklardan Meclis sorumlu” yorumunu yaptılar. Türk ve Tuğluk, milletvekilliklerinin düştüğü açıklandığında ifade vermeye gitme kararı almıştı.

Ancak ikili tavır değiştirdi. Türk ve Tuğluk’un tavır değişikliğinde, Anayasa Mahkemesi’nin gerekçeli kararı açıklamamasının yanı sıra son yapılan KCK operasyonu da etkili oldu. Türk, Demirtaş ve Ayna’nın zorla getirilecekleri duruşma bugün, Tuncel ve Tuğluk’un duruşması yarın görülecek.

TUĞLUK HAKKINDAKİ DAVA

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, "suçu ve suçluyu övdüğü" iddiasıyla yargılanan kapatılan DTP’nin eski Milletvekili Aysel Tuğluk hakkında günsüz olarak zorla getirme kararı aldı.Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya katılan olmadı.

Mahkeme Başkanı Hasan Şatır, Van 4. Ağır Ceza Mahkemesinin 2007/273 esas sayılı dosyasının gönderildiğini bildirdi.Dosyanın incelenmesinde, Tuğluk hakkında, "PKK-Kongra/Gel terör örgütünün propagandasını yapmak" suçundan kamu davası açıldığını belirten Şatır, suç tarihinin 21 Mart 2007, suç yerinin ise Van olduğunu, suçlama konusunun, Van’daki Nevruz konuşmasıyla ilgili olduğunu ifade etti.

Hasan Şatır, mahkemelerindeki iddianamede ise Van’daki suçlamalar dışında, DTP’nin 28 Şubat 2007’de Kocatepe Kültür Merkezi’ndeki 1. Olağanüstü Kongresindeki konuşması ve 2 Mart 2007’de DTP Genel Merkezi’ndeki basın açıklamasıyla ilgili suçlamaların yer aldığını kaydetti.Cumhuriyet Savcısı Halil Acıoğlu da, Tuğluk’un savunmasının alınması için günsüz olarak zorla getirilmesini talep etti.Mahkeme heyeti, iddianame içeriği, Yargıtay 9. Ceza Dairesinin konuyla ilgili içtihatları, usulen yapılan tebligata rağmen duruşmaya gelmemesi karşısında Ceza Muhakemesi Kanununun 146. ve 199. maddeleri uyarınca savunmasının alınması amacıyla Aysel Tuğluk’un, günsüz olarak zorla hazır edilmesi için Cumhuriyet Savcılığına müzekkere yazılmasına karar verdi.

İddianamede, Aysel Tuğluk’un, DTP’nin 1. Olağanüstü Büyük Kongresi ve Van’daki Nevruz konuşması ile 2 Mart 2007’de DTP Genel Merkezinde yaptığı basın açıklamasında, "terör örgütü PKK’nın amacı doğrultusunda suçu ve suçluyu övme" fiilini işlediği belirtiliyor.

DEMİRTAŞ HAKKINDAKİ DAVA

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Diyarbakır Milletvekili Selahattin Demirtaş, "Meclis bu işe çözüm olmadıkça biz kendi kararımızla mahkemeye gitmeyeceğiz" dedi.

Demirtaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mahkemeye ifade verme konusunda önceki tavırlarının devam ettiğini söyledi. Mahkemelerin yargı yetkisine karşı olmadıklarını anlatan Demirtaş, böyle bir şeyin söz konusu olmadığını kaydetti. Demirtaş, şöyle konuştu: "Mahkemeye veya kanunlara kafa tuttuğumuz şeklindeki tespitler de son derece yanlış tespitlerdir. Biz eşitsizlik ve ayrımcılığa karşı duruyoruz.

Yolsuzluktan, hırsızlıktan yargılanan vekillere dokunulmayacak, ama siyasi görüşleri ve yaptıkları konuşmalar nedeniyle milletvekilleri zorla mahkemeye götürülecekse, bunu kabul etmek mümkün olmaz. Meclis bu işe çözüm olmadıkça biz kendi kararımızla mahkemeye gitmeyeceğiz." Demirtaş, telefonla katıldığı Roj TV’deki konuşmasında, "suçu ve suçluyu övmek" suçundan, Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesince 1 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

Yargıtay 9. Ceza Dairesi, mahkemenin verdiği kararı esastan bozarak, "suçu ve suçluyu övmekten" ceza alan sanığın, "terör örgütünün propagandasını yapmak" suçundan yargılanması gerektiğine hükmetmişti. Yargıtay kararında, "işlenen suçun terör suçu olması nedeniyle sanığın dosyasının da "terör örgütünün propagandası yapmak suçundan yeniden ele alınması gerektiğine" işaret edilmişti.

Kararda, Anayasa’nın 14. maddesine de atıfta bulunulan kararda, yasama dokunulmazlığının sınırlandırıldığı, sanığın 22 Temmuz 2007 genel seçimlerinde milletvekili seçilmiş olsa bile suça konu yargılamanın terör suçu kapsamında kaldığından devam etmesi gerektiği kaydedilmişti.

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, yargılandıkları davalar kapsamında talimatla ifadelerinin alınması için milletvekilleri Demirtaş ile Emine Ayna’nın zorla mahkemeye getirilmesini kararlaştırmıştı. (Mynet)


Editör: TE Bilisim