Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürlüğü’nün Çoğulhan Kasabası’nda yapmış olduğu sağlık taraması sonuçlarına Çoğulhan Belediye Başkanı Adem Yıldız’dan sert tepki geldi.

Çoğulhan Kasabası’nda kurulan Afşin-Elbistan A Termik Santrali’nin bölge halkı üzerindeki etkilerini araştırmak amacıyla Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürlüğü’nün Çoğulhan Kasabası’nda yapmış olduğu sağlık taraması sonuçlarına Çoğulhan Belediye Başkanı Adem Yıldız’dan sert tepki geldi.

Kasabada yapılan sağlık taramasının göstermelik olduğunu söyleyen Başkan Yıldız; “O santralın bu şekilde çalışmasının durdurulması için, insanların illaki kanser olup ölmesi mi gerekiyor?” dedi.

1984 yılından bu yana faaliyette olan ve ürettiği enerjiden çok çevreye verdiği zararla gündeme gelen Afşin-Elbistan B Termik Santrali’nin bölge halkı üzerindeki etkilerini araştırmak için Çoğulhan Kasabası’nda sağlık taraması yapan Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürlüğü’nün tarama sonundaki raporu bölgede tartışma konusu oldu.

Sağlık taraması sonuçlarını değerlendiren Çoğulhan Belediye Başkanı Adem Yıldız, santralın 23 yıldır çalıştığını ve aradan geçen bu zaman zarfında birçok insanın Akciğer Kanseri hastalığı nedeniyle hayatını kaybettiğini belirterek sağlık taramasında hayatını kaybedenlerin sayısının belirlenip belirlenmediğini de çok merak ettiğini söyledi.
Yıldız; “Onkoloji hastanesi ile diğer hastanelerden aldığımız bilgilere göre kanser oranı normalin çok üstünde. Şuan Çoğulhanda’ki kanserli vaka sayısı Türkiye ve dünya ortalamasının üstünde” dedi.

Sağlık taramasının da göstermelik olduğunu söyleyen Yıldız; “Termik santralin zehirli gazlar saçtığı basın aracılığıyla bölgeye ve Türkiye’ye duyurulmasının ardından devlette ‘Burada ne varmış? Gidip bir görünelim’ diye bir akciğer filmi çekip, efor testi yapıp gittiler. Benim bildiğim kadarıyla Akciğer Kanseri ve diğer kanser türleri bir film çekmeyle tespit edilmez. Yani bunlar geniş kapsamlı bir sağlık taraması yapmadılar” dedi.
Bir taraftan sağlık taraması sonucunu eleştiren Çoğulhan Belediye Başkanı Adem Yıldız, diğer taraftan da yetkililerin santralın çevreye zehir saçmasına duyarsız kalmalarına adeta isyan ediyor. Kasabada ve bölgede Akciğer Kanseri vakasının yoğun olduğunu ısrarla vurgulayan Adem Yıldız; “Yani insan, değerinden yüksek astım oluyorsa, akciğerlerinde leke oluşuyorsa o santralın bu şekilde çalışmasının durdurulması için insanların illaki kanser olup ölmesi mi gerekiyor? İnsanlar sokağa çıkamıyorsa, tarhanasını, bulgurunu yapamıyorsa, çocuğunu gezdiremiyorsa bu santral daha niye bu şekilde çalıştırılıyor?” dedi. (ÖMER KÖSEBALABAN - AFŞİN)