Tezgahlarda son dönemin en bereketli palamut sezonu yaşanırken, balıkçılar cephesinden tüm ezberleri bozan bir hamle geldi. Denizlerdeki palamut bolluğu tüketiciyi sevindirip fiyatları aşağı çekerken, üreticiler artan arz karşısında fiyat krizine girdi. Fiyat düşüşlerinin sektörü ekonomik çıkmaza soktuğunu savunan balıkçı temsilcileri, çözümü avcılığı durdurmakta buldu.
İSTANBUL BALIKÇILARINDAN PİYASAYA FREN ÇAĞRISI
İstanbul İli Deniz Ürünleri Avcıları Üreticileri Birliği, üyelerine yönelik yayımladığı resmi bildiriyle palamut avına acil ara verilmesini istedi. Birlik yönetimi, aşırı avlanmanın piyasadaki ürün miktarını patlattığını ve bunun sonucunda balıkçıların emeğinin karşılıksız kaldığını ifade etti. Düşen fiyatlar nedeniyle daha fazla avlanan balıkçıların bir kısır döngüye girdiğini vurgulayan yetkililer, piyasada yeniden denge kurulması gerektiğini belirtti.
AV YASAĞININ TAKVİMİ VE SEBEPLERİ
Açıklanan karara göre birlik, 12 Ekim 2026 Pazartesi günü saat 08.00'e kadar tüm üyelerin palamut avcılığını durdurmasını talep etti. Amacın avcılığı tamamen bitirmek olmadığını belirten sektör temsilcileri, bu geçici molanın denizlerdeki bereketi koruyacağını ve balıkçıların ekonomik kayıplarını sınırlandıracağını savundu.
Next




