ODTÜ’nün ilk mezunlarından Hasan Bilgili’nin 1970’lerin başından itibaren başladığı ’sinek böcek ilacı imalatı’ önce yabancı markaları fasonla büyüdü Bion markasıyla devam ediyor.

Hasan Bilgili’nin oğulları Melih ve Osman’ın 2005’te ’ikinci kuşak’ olarak kurdukları ’doğal taş marketi’ ve ’ahşap kapı ve pencere fabrikası’ da başarılı olunca grubun cirosu 24 milyon dolara yükseldi.


YÖNETİMLERİNDE ikinci kuşak sancısı çeken Türk KOBİ’lerine iyi bir örnek Mohen A.Ş.’de yaşanıyor. ODTÜ’nün ilk mühendis mezunları arasında yer alan Hasan Bilgili’nin 1970’lerde, sinek böcek öldüren kimyasallar üretmek için kurduğu firma ikinci kuşağın çabasıyla iki farklı alana yatırım yaptı, büyümesini sürdürdü. Hasan Bilgili’nin oğulları Melih ve Osman, 2005’te babalarını ikna ederek, ’doğal taş marketi’ ve ’ahşap kapı pencere fabrikası’ yatırımı yaptılar. İki proje de başarılı oldu ve 2007’de 110 kişi çalışan, 24 milyon dolar ciro bekleyen bir şirketler grubu ortaya çıktı. Melih Bilgili, yeni yatırımların başarılı olduğunu ve önümüzdeki dönemde Alman teknolojiyle yaptıkları ahşap kapı-pencere işinin ana iş haline gelebileceğini söylüyor.

BABAM FIS FIS’LA BAŞLADI: Bilgili şöyle başlıyor anlatmaya: "Biz Kahramanmaraşlıyız. Babam ODTÜ’den İnşaat Mühendisi olarak mezun olmuş ama amcalarım o dönemde bazı kimyasal maddelerin ticaretini yapıyormuş o da bir süre DSİ’de çalıştıktan sonra 1970’lerin başında bu alanda üretime girmiş. İstanbul’da bir aeresol üretim firması kurmuş. Yaptığı iş başlangıçta aeresol ’basınçlı kaplar’ içinde sinek böcek ilacı üretmekti. ’Fıs Fıs’ denilen ürünleri dünyaca ünlü markalara fason üretmiş. Florya’daki ilk imalathanesinde 1980’lerin başında kadar bu üretimini sürdürdü. Ozon tabakasına zararı nedeniyle bu tür ürünlerde floro kloro karbon iticilerin kullanılmaması, petrol gazları bütan-propan kullanılması gündeme geldikten sonra da bu üretimi riskli bulmuş ve 1983’ten itibaren aeresol dışındaki sinek böcek ilaçlarını üretmeye başlamış. Tablet, likit ve preperat şeklindeki fason üretmeye devam etmiş."

MARKA VE FARKLI ALANLAR: Melih Bilgili, 1998’den sonra ikinci kuşak olarak şirkette etkili olmaya başladıklarını ve 2005’te de babalarına artık markalaşmak gerektiğini anlattıklarını ve fason yerine ’bion markasıyla’ kendi ürenlerini üretmeye başladıklarını belirtiyor. Melih Bilgili, şöyle konuşuyor: "Ayrıca farklı alanlarda da yatırım yapmak gerektiğini düşünüyorduk ve babamızı ikna ederek, Stoa markasıyla doğal taş marketi kurduk. Bir de ahşap kapı pencere üretimi için yatırım kararı aldık. Bu konuda bir yabancı danışmanlık şirketiyle anlaştık ve Alman teknolojisiyle 1.5 milyon Euro’luk yatırım yaptık. Kısa sürede yüzde 5 pazar payı aldık."

BİON YERLİ MARKA: Bion markalı böcek sinek öldürücüler ve kovucuları da ’insan sağlığına zarar vermeyecek’ nitelikte üretmeye özen gösterdiklerini anlatan Melih Bilgili, "Bu alandaki işimiz 2 milyon dolar ciroya ulaştı ve 45 kişilik istihdamımız var. Üretimimiz Halkalı’da devam ediyor. Doğal taş şirketimizi kurarken düşüncemiz, bu sektörde yeni bir satış kanalı oluşturmaktı. İşin başına da profesyonel yönetici olarak Gökhan Karaman’ı getirdik. Bir anlamda ’mermer marketi’ kurduk ve başarılı bir grafik çiziyoruz" diyor.

Taş mermer marketine yatırdık

1.2 milyon dolar ciro bekliyoruz


STOA Genel Müdürü M. Gökhan Karaman, Bigili Ailesi’nin ’mermer marketi’ de denilen yeni yatırımının 2006’da faaliyete geçtiğini ve ahşap kapı pencere ürünlerinin de sergilendiği 1500 metrekarelik ilk mağazadan 2007’de 1 milyon 250 milyon dolar ciro beklediklerini söylüyor. Karaman, şöyle konuşuyor: "Bu yatırıma karar verildi çünkü; seramik işinde bayi, showroom sistemi vardı ama doğal taşta ve mermerde yoktu. Bir kişi ya da firma mermer ya da diğer doğal taşları kullanarak proje yapacaksa ’mermerciye’ giderdi. Ne seçtiği üründe standart olurdu ne de uygulamada arzulanan başarı sağlanabilirdi. Biz bu boşluğu gördük. Türkiye’de ve dünyadaki tüm taşların en iyi standartta bulunabileceği, uygulamanın da garantili yapılabileceği bir proje geliştirdik. 2005’te başladık ve önce çok sayıda üreticiyle anlaşma yaptık. 60-120 santimetrelik plakalar halinde ürün sergilemeye başladık. Stoa artık hem villa bazlı işler yapıyor hemde büyük inşaat şirketleriyle büyük çaplı projeler için çalışıyor. Hatta yatlarda da taşın ağırlığını dörtte bir azaltan bir teknoloji uygulayarak taş zeminler uygulaması başlattık." (Hürriyet)