Kahramanmaraş"ta son zamanlarda en gündemdeki konuların başında “yerel seçimlerde kimin belediye başkanı seçileceği?” tartışılıyor..

Her ne kadar Mustafa Poyraz gerek iyi niyetli yaklaşımları ve gerekse Kahramanmaraş"ta yapmak istediği reformist çalışmalar için “ikinci bir şans” için en güçlü kişi olmasına rağmen “kendi içindeki muhalefet” çıkmazı nedeniyle bir hayli sıkıntılı günler yaşıyor..

***

Kişisel bir tahlil yapmam gerekirse;

“Ben Mustafa Poyraz"ı insan olarak çok sevdim” diyebiliyorum..

Ama, “Mustafa Poyraz Kahramanmaraş gibi kabuğunu kırmak isteyen bir kentte Belediye Başkanı koltuğunda başarılı mı?” sorusuna bu kadar olumlu cevap verme şansım yok..

Poyraz, iyi niyetiyle, samimi gayreti ile Hacı Ali Özal zamanından bu yana çağdaş şehircilik açısından bir tek adım dahi atılmayan kente oldukça ciddi sayılabilecek hizmetler yapmaya çalışmıştır..

Mustafa Poyraz, belediyecilik bürokrasisi ve imar tekniği konusunda hemen hemen hiçbir şey bilmemesine, hatta bu konuda “eli-kolu bağlı olmasına” rağmen kentin geleceğine yönelik önemli hamlelere imza atmaya gayret göstermiştir..

Bunun yeterli olup olmadığına karar verecek olan öncelikle Kahramanmaraş halkı olacaktır..

***

Ayrıca, eczacılık ile belediyecilik arasındaki tercihini “halka hizmet” noktasına yönlendirmiş Mustafa Poyraz"ın “eğer aday gösterilir ve seçilirse” bambaşka bir çizgide olması gerektiğine de inanıyorum..

Başkan Poyraz, öncelikle kendisini anlamalı, kendisini anlatabilmelidir..

“Şehir emini” olmanın getirdiği yetki ve sorumluluk dengesini de çok iyi kurabilmelidir ki, başarıyı yakalayabilsin..

Bunun için de en önemli unsur olan; “Belediye başkanlarının sorumlulukları yetkilerinden daha ağırlıklı olmalıdır” sözünü aklından hiç çıkarmamalıdır..

Eğer yetkileri, sorumlulukların üzerinde görüntü verirse, halk için, halka dönük, halkın yarınlarına yönelik kararlar alma ve uygulama yapabilme şansı kalmaz..

Belediye Başkanlarının seçildikleri ana kadar siyasi bir çizgisinin olması gerektiğini, seçildikten sonra siyaseti bırakıp, kentin her kesimine eşit yaklaşacak, tarafsız olacak, tüm kesimleri kucaklayacak konumda bulunmasını bilmelidir..

Yani gerçek bir “şehir emini” olmalıdır..

Dileriz, 4 yıllık belediyecilik deneyimini, “tecrübe edinme” olarak değerlendirir ve bu birikimleri sandıktan alacağı diplomadan edineceği güçle birleştirerek “yepyeni bir dönem”e daha akılcı ve daha mantıklı bir çalışma sistemi ile girmeyi hedefler..

***

Poyraz"ın, “Kahramanmaraş"ın kentsel gelişim konusunda kabuğunu kırması” gerektiğine gönülden inandığını hep hissettim..

Ama onun önce kendi kabuğunu kırması gerektiğini hissettirmeye çalıştım..

Gerek siyasette, gerek bürokraside ve gerekse kentsel yönetimde 4 yıllık “acemilik” dönemini iyi şeyler yapabileceğini ispatlayarak geçirdi Mustafa Poyraz..

Kısmet olur ve “2. kez başkanlık dönemi” nasip olursa “usta bir politikacı, becerikli bir belediyeci” olarak izleme şansını bulabileceğiz Mustafa Poyraz"ı..

***

“Peki, Poyraz olmazsa?” diye soruyorum kendime..

Öncelikle Ak Parti"nin, sonra da seçmenlerin kafasında nasıl bir belediye başkanı modeli oluşmalıdır?

Modern, çağdaş bir Kahramanmaraş istiyorsanız nasıl bir belediye başkanı gerekiyor bu kente?

Önce biraz zihninizi yoklayın..

Size bir sonraki yazımda bu işin püf noktalarını, olmazsa-olmaz gerçekleri ve yaşanmış tarihi notları aktarmaya çalışayım..

Ondan sonra da “Asiye nasıl kurtulur?”u değil,

“Kahramanmaraş nasıl gelişir, büyür ve bu çıkmazdan kurtulur?” sorusuna cevap arayalım..


ŞAHİN ESENDEMİR

[email protected]

( GSM:0. 535 470 92 62)

Maraş Gündem sitesinden alınmıştır.
Editör: TE Bilisim