SABAH Gazetesi'nden alınan bilgilere göre, en düşük emekli aylığının 10 bin liraya yükseltilmesi durumunda, yüzde 75 oranında dul ve yetim aylığı alanların aylıkları 7500 liraya, yüzde 50 hissesi olanların aylığı 5 bin liraya, yüzde 25 hissesi olanların ise 2 bin 500 liraya çıkacak. Bu artışla birlikte, 7500 lira yetim aylığı alanlar, evlenme yardımından 187 bin liranın üzerinde bir tutar alabilecekler.
YAŞ SINIRI OLMADAN EVLİLİK YARDIMI
Evlilik yardımı, evlenme ödeneği olarak bilinen nakdi destek, annesi veya babası vefat etmiş, ölüm geliri veya aylığı alan kız çocuklarına sağlanıyor. Bu yardımda yaş sınırlaması veya sigorta kolu ayrımı bulunmuyor. İlk evliliğini 40 yaşında yapanlar dahil olmak üzere, evlenme desteği hak sahiplerine veriliyor. Evlilik yardımı, hak sahibinin en son aldığı yetim aylığına göre hesaplanıyor.
SSK, BAĞ-KUR'DA 24 KATI ÖDENİYOR
Çeyiz desteği, en son alınan yetim aylığına göre belirleniyor. SGK, Emekli Sandığı'ndan aylık alanların yanı sıra Bağ-Kur'lulara da bu yardımdan faydalanma imkanı tanıyor. Bağ-Kur sigorta kolu üzerinden yetim aylığı alanlar, aylıklarının 24 katı kadar evlenme ödeneği alabilirken, Emekli Sandığı'ndan aylık alanlar bu ödeneği 12 katı üzerinden alabiliyor.
TEK BİR EVLİLİK İÇİN GEÇERLİ
Dul olan ve yeniden evlenen bireyler, bu ödeneği ikinci kez alamıyor. Boşanma durumunda, anne ya da babadan gelir veya aylık alabilmek için iki yıllık bir sürenin geçmesi gerekiyor. Eşin vefatı durumunda ise çeyiz parasının bitiş süresi beklenmeden aylık bağlanabiliyor. Ancak, evlenme ödeneği talep edilmezse beş yıl içinde hak düşüyor. Bu yardımlar, gelir vergisinden istisna olup vergilendirilmiyor.
ALDIKLARI AYLIKLAR DEĞİŞEBİLİR
Evlilik ve ikramiye yardımı alanların diğer hak sahiplerinin aylık veya gelirleri, alınan bu yardımlar nedeniyle yeniden hesaplanabilir. Örneğin, aynı aileden yetim aylığı alan iki kız kardeşten biri evlenme ikramiyesi aldığında, diğerinin aylığı artabilir.
OCAK ZAMMI İLE ARTIŞ BEKLENİYOR
Ocak zammıyla birlikte, dul ve yetim aylıklarında da bir artış öngörülüyor. Şu anda 7500 lira olan en düşük emekli aylığı, 10 bin liraya çıkarsa, yüzde 75 oranında dul ve yetim aylığı alanlar 7500 lira, yüzde 50 oranında hissesi olanlar 5 bin lira, yüzde 25 hissesi olanlar da 2 bin 500 lira alacaklar. Bu durumda SGK'dan 7500 lira alan bir kişiye yaklaşık 187 bin lira evlilik ikramiyesi ödenecek.
ÇALIŞAN KADINLAR YARARLANAMIYOR
Çalışan kadınlar, ölüm aylığı veya geliri alamadıkları için çeyiz parası uygulamasından faydalanamıyorlar. Erkekler de benzer şekilde bu haktan yararlanamıyorlar. Evlenme tarihi nüfus kütüğünde güncellenmediyse, başvuru sırasında evlilik cüzdanının bir örneği ile dilekçe de sunulması gerekiyor.