Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda katkı maddelerine yönelik önemli sınırlamaları içeren yeni düzenlemeleri hayata geçirdi. Bu düzenlemelere göre, peynir, döner, sucuk, pastırma, kaymak, tahin ve baklava gibi bir dizi üründe bazı katkı maddeleri yasaklandı ve bazılarının kullanımına sınırlamalar getirildi.

TÜRK GIDA KODEKSİ GIDA KATKI MADDELERİ YÖNETMELİĞİ YAYIMLANDI

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği, Resmi Gazete'de mükerrer sayıda yayınlandı. Bu önemli yönetmelikte, gıdalarda kullanılmasına izin verilen katkı maddelerinin listesi, kullanım koşulları ve etiketleme kuralları belirlendi.

Siz siz olun çilek yemeden önce dikkat edin! O çileklerde ihtimal yüksek Siz siz olun çilek yemeden önce dikkat edin! O çileklerde ihtimal yüksek

TİTANYUM DİOKSİT KULLANIMI YASAKLANDI

Yönetmelik kapsamında en dikkat çeken değişikliklerden biri, titanyum dioksit adlı katkı maddesinin (renklendirici) gıda ürünlerinde kullanımının Avrupa Birliği mevzuatı ile uyumlu olarak yasaklanması oldu. 1 Nisan 2024 tarihinden itibaren bu katkı maddesi gıda üretiminde kullanılamayacak.

PEYNİR VE DÖNERDE KATKI MADDELERİNE SINIRLAMA

Yumuşak taze peynirler dışındaki olgunlaştırılmamış peynirlerde fosforik asit, fosfatlar, di, tri ve polifosfatların kullanımı yasaklandı. Ayrıca döner, kanatlı döner ve ısıl işlem görmüş sucuk ürünlerinde, kıvam artırıcı fonksiyonu ve su tutma özelliği olan katkı maddelerinin kullanımına sınırlamalar getirildi. Pastırma kaplamasında renklendiricilerin kullanımı artık yasak.

YÖRESEL ÜRÜNLER VE BAKLAVA ÜRETİMİNDE DEĞİŞİKLİKLER

Yöresel helvalardan kaymağa, tahinden kömeye, pestilden bastığa, cevizli sucuktan baklavaya kadar birçok yöresel üründe tüm katkı maddelerinin kullanımı yasaklandı. Bu düzenlemeler, gıda endüstrisinde kalite ve tüketici sağlığına daha fazla önem verilmesi amacıyla hayata geçirildi.

Editör: İsa Aslantaş