Yaklaşık 6 yıldır böbrek hastası olan Fayik Karakaya, eşinden aldığı böbrekle yeniden hayata tutundu.


ANTALYA (AA) - Yaklaşık 6 yıldır böbrek hastası olan Fayik Karakaya'ya eşinden alınan böbrek nakledildi.


Hastaneden yapılan açıklamaya göre, Finike ilçesinde çiftçilikle uğraşan 58 yaşındaki Fayik Karakaya, 6 yıldır böbrek hastası. Eşi Esma Karakaya'dan aldığı böbrekle hayatında yeni bir sayfa açan Fayik Karakaya, şunları kaydetti:


"Yıllardır şeker hastasıydım. Rahatsızlık daha sonra böbreğime intikal etti. Tansiyonum sürekli yüksek gezdim. Tüm bu belirtiler olunca Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Organ Nakli Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alper Demirbaş'a başvurdum. Alper bey, nakil olmam gerektiğini, başka çıkış yolunun bulunmadığını söyledi. Verici arayışına girdim. Hem eşim hem de oğlum nakil için uygun donördü. Eşimden nakil oldum."


Nakilden sonra hayatında çok şey değiştiğini dile getiren Karakaya, "Hayatın tadını altı yıl sonra yeniden tatmaya başladım. Kısacası hayata bakış açım değişti. Çünkü nakil olmadan önce diyaliz zorunluluğunu öğrenince psikolojim bozulmuştu" ifadesini kullandı.


"Bana son hediyesi"


36 yıllık eşi Esma Karakaya ile tanışmalarını anlatan Karakaya, şöyle devam etti:


"Babalarımız arkadaştı. Onlar sayesinde evlendik. İyi günlerimiz de geçti, kötü günlerimiz de. Esma hanım  böbreğini vermeden önce de benim için önemliydi. Şimdi bana yeniden hayat verdiği için daha da önemli. Eşim önce 3 çocuğumuzu hediye etti, son hediyesi ise böbreği oldu. Onu çok seviyor ve hayatım boyunca yanımda olmasını diliyorum."


Evdeki yaşantılarının son 6 yıldır sürekli hastalık ortamında geçtiğini anlatan Esma Karakaya ise şunları kaydetti:


"Eşim yıllardır kendisine pek dikkat etmedi. Ayrıca 48 yıldır sigara içiyordu. Zaten kendisine böbreğimi verirken anlaşma yaptım. (Nakilden sonra sigara paketini elinde dahi görürsem seni terk ederim. Böbreğimi veriyorum ki uzun yıllar mutlu sağlıklı yaşayalım) dedim. Kısacası sigarayı aramızdan çıkarsın istedim. Nakilden sonra hiç sigara içmedi."


Nakli gerçekleştiren Prof. Dr. Demirbaş da ameliyatların başarılı geçtiğini, alıcı ve donörün sağlık durumlarının iyi olduğunu bildirdi.


(AA)