ABD'li iki öğrenci aldıkları eğitimin adından bakır işlemeciğini geliştirmek amacıyla Gaziantep'te pratik yapıyor.


GAZİANTEP (AA) - ABD'li iki öğrenci aldıkları eğitimin adından bakır işlemeciliğini geliştirmek amacıyla Gaziantep'te pratik yapıyor.


ABD'deki Earlham College'den mezun olan Kate Hardy ve Martin Moon, bakır işlemeciliğinin anavatanı olarak nitelendirilen Gaziantep'te, bakıra şekil veriyor. Gaziantep Bakırcılar ve Sedefçiler Odası Başkanı Celal Açık'ın daha önce ABD'de bakır işleme eğitimi vermesinin ardından gelişen ilişkiler neticesinde talep üzerine 2 ABD'li öğrenci odaya ait merkezde bakır işlemeciliğinin geliştiriyor.


Oda başkanı Açık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir süre önce Amerika'daki bir üniversitede gelen talep üzerine bakırcılık üzerine eğitim verdiğini söyledi.


Bunun üzerine karşılıklı ilişkilerin geliştiğine işaret eden Açık, ABD'de el sanatlarına verilen önemi anlattı. 


Bu kapsamda daha önce 13 kişilik bir ekibin Gaziantep'e geldiğini ve iki günlük eğitim aldığını ifade eden Açık, "Bunlar işe ciddi bakıyorlar. Burada bu mesleği gördükten sonra Amerika'ya taşımak istediler. Bizlere davetiye gönderdiler ve çok güzel imkanlar sundular. Biz de gidip elimizden geldiğince hem eğitim verdik hem ülkemizi anlattık" dedi.


Sürdürülen işbirliği kapsamında iki öğrencinin Gaziantep'te 2,5 aylık eğitim almak için talepte bulunduğunu vurgulayan Açık, şöyle devam etti:


"ABD'li öğrenciler okullarından mezun olsalar dahi mesleklerini geliştirmek için binlerce kilometre yol kat edebiliyorlar. Çünkü zanaate önem veriyorlar. Buraya eğitim için çok sayıda Amerikalı gelmek istedi ancak şu anda altyapımız müsait olmadığı için sadece iki kişiyi kabul edebildik. Oda olarak bunu projeye döküyoruz. Böylelikle daha çok kişiyi kentimizde ağırlayarak, hem bakırcılığı öğretecek, hem de kentimizi ve ülkemizi anlatacağız."


Yaptıkları işin önemine işaret eden Açık, iki ülke arasında kurdukları köprü ile hem bakırcılığın dünyaya yayılmasına vesile olduklarını hem de Gaziantep ve Türkiye'nin tanıtımına katkı sunduklarını kaydetti.


Bakır işleme kursuna katılan Moon, 2011 yılında Gaziantep'e geldiğinde bakırcılığı çok ilgi çekici bulduğunu belirterek, "Bakır işlemeciliği çok ilgimi çektiği için yapabileceğimi düşünerek başladım" dedi.


Hardy ise İngilizce öğretmeni olduğunu ifade ederek, bakır işlemeciliğini de "muhteşem ve sıra dışı" bulduğu için öğrenmeye karar verdiğini belirtti.


(AA)