Tarihi ve doğal güzellikleriyle yerli ve yabancı turistlerin akın ettiği hoşgörü kenti Hatay'a gelenlerin yemeden gitmedikleri lezzetlerin başında, "Belen tava" geliyor.


HATAY (AA) - Türk, Arap ve Fransız mutfağının özelliklerini bünyesinde barındıran, yüzyıllardır birçok medeniyete ev sahipliği yapması nedeniyle tarihi ve doğal güzellikleriyle yerli ve yabancı turistlerin akın ettiği hoşgörü kenti Hatay'a gelenlerin yemeden gitmedikleri lezzetlerin başında, yöreye özgü "Belen tava" geliyor.


Farklı dinlerin bir arada barış, kardeşlik ve hoşgörü içerisinde yaşaması nedeniyle ilgi odağı olan Hatay'a deniz, kaplıca ve yayla turizminin yanı sıra gastronami için gelenler de yoğunlukta.


Yüzyıllardır çok sayıda medeniyte ev sahipliği yapması nedeniyle sayısız mezenin yanı sıra yemeklere de sahip olan Hatay'ın vazgeçilmez lezzetlerinden biri de "Belen tava"....


Adını, ilin Belen ilçesinden alan ''Belen tava'' damak tadını sevenlere unutulmaz bir lezzet sunuyor.


Koç etinin küçük küçük kuşbaşı şeklinde doğranıp içerisine domates, soğan, sarımsak, biber ve çeşitli baharatların konulmasıyla taş fırınlarda pişirilerek servis edilen bu yemeği yiyenler, bir daha bu lezzetten vazgeçemiyor.


Belen ilçesinde 21 yıldır restaurant işletmeciliği yapan Gökhan Tekin,  AA muhabirine yaptığı açıklamada, yemeğe lezzetini veren en önemli şeyin eritilen kuruk yağının tavaya katılması ve çömlekten yapılan tepsi içerisinde pişirilmesi olduğunu söyledi.


Tavanın yapılmasında etin kalitesi ve işlenmesinin çok önemli olduğunu ifade eden Tekin, kuşbaşı şeklinde doğanan etlerin domates, soğan ve sarımsağın yanı sıra çeşitli baharatların harmanlanmasıyla yapılan ve taş fırında yaklaşık yarım saat pişirilerek, adeta kaynar bir şekilde servis edildiğini kaydetti.


Adana-Hatay karayolu üzerinde bulunan ilçelerinden geçenlerin bu lezzeti yemeden gitmediğini vurgulayan Tekin, damak tadına önem verenleri dağ eteğinde bulunan ve serin havasıyla insanı dinlendiren Belen'e beklediklerini söyledi.


(AA)