Ülkelerindeki iç savaşta sevdiklerini kaybeden Suriyeli kadınlar ve çocuklar, Anneler Günü'ne buruk girdi.


MALATYA (AA) - Ülkelerindeki iç savaşta sevdiklerini kaybeden Suriyeli kadınlar ve çocuklar, Anneler Günü'ne buruk girdi.


Malatya'daki konteyner kentte kalan Suriyelilerden İptisam Hocek (42), AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık bir yıl önce Hama'da bombardımanda 10 yaşındaki oğlu Hüseyin'in yaşamını yitirdiğini, kızı Fatma'nın (16) ise ağır yaralandığını söyledi.


İç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığındıklarını belirten Hocek, Türkiye'de kendilerine gösterilen ilgiden ve yapılan yardımlardan dolayı memnun olduklarını ifade ederek, yetkililere teşekkür etti.


Suriye'de yaşamını yitiren oğlu Hüseyin'den bahsederken gözyaşlarına hakim olamayan Hocek, "Biz, Anneler Günü'nü her zaman en iyi şekilde kutluyorduk. Rahmetli çocuğum, vefatından önce Anneler Günü'nde bana çiçek hediye etmişti" dedi.


Savaş sürecinde Suriye'de insanların çok zor şartlarda yaşadığına değinen Hocek, "Suriye'de savaş inşallah en kısa sürede durur. Başka anneler de çocukları için ağlamaz, tek temennimiz budur. İnşallah bu rejim de bir an önce devrilir gider. İnşallah bu savaş bir an önce biter" diye konuştu.


"Başka annelerin ölmesini istemiyorum"


Anneleri Nedime Bedirli'yi Hama'da bombardımanda kaybeden ve 70 yaşındaki nineleri Hatice Musa ile Malatya'daki konteyner kentte kalan Muhammed (13), Rua (12), Rim (8) ve Ragad el-Yusuf (5) adlı kardeşler de Anneler Günü'ne buruk girdi.


Rua el-Yusuf, babası Vaddah el-Yusuf'u Şam'da savaştığı için 4 yıldır göremediklerini söyledi. Öğrendiği Türkçe türkülerden "Ağlama Yar Ağlama Anam"ın bir bölümünü vefat eden annesi için söyleyen Rua, "Annem vefat etmeden önce Anneler Günü'nde, anneme atkıyla çiçek vermiştim" dedi.


Suriye'de yaşanan savaşta çocukların öldüğünü hatırlatan Rua, çocuklarla ilgili yazdığı şiiri okudu.


Savaşın bitmesini isteyen Rua, "Suriye'de savaş devam ediyor. Çocuklar, anneler, babalar ölüyor. Benim de bu savaşta annem öldü, başka annelerin ölmesini istemiyorum. Lütfen bu savaş dursun" şeklinde konuştu.


Muhammed el-Yusuf ise "Annemin hayatta olmaması büyük bir hüzün" dedi.


Anneler Günü'nde bundan sonra hediyelerini ninelerine vereceklerini belirten Muhammed, "Biz Malatya'daki konteyner kente geldikten sonra sayın Valimizin, konteyner kent sorumlusu Nihat beyin (Nihat Yazıcıoğlu) başımızda olması bizim için çok büyük bir moral kaynağı oldu. Aynı zamanda amcam ve ninem var. O günleri aratmamaya gayret gösteriyorlar" ifadesini kullandı.


(AA)