Kurak hava nedeniyle zor günler geçiren kayak merkezleri, mart ayında etkili olan kar yağışıyla birlikte yeniden canlandı.



KAYSERİ (AA) - Türkiye genelinde kurak hava nedeniyle zor günler geçiren kayak merkezleri, mart ayında etkili olan kar yağışıyla birlikte yeniden canlandı. Toprak örtüsünün görünmeye başladığı kayak merkezleri, son yağışlarla birlikte yeniden beyaza büründü.


Kayseri Büyükşehir Belediyesi Erciyes AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Murat Cahid Cıngı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin bu sene kış sporları açısından talihsiz bir dönem yaşadığını söyledi.


Sadece Türkiye değil dünyanın en önemli kış sporları merkezlerinin bulunduğu Avusturya, İsviçre, Fransa'da da kayak tesislerinin kar açısından istediğini bulamadığını ifade eden Cıngı, "Birçok kayak merkezi suni karlama sistemleri varsa pistleri açabildi. Yoksa maalesef beklemek durumunda kaldı veya kapasitesinin yüzde 3, yüzde 5'ini kullanabildi. Türkiye'de de özellikle batıdaki kayak merkezlerinde kayak sezonu çok az devam etti. O bölgelerde kayak sezonu can çekişiyordu. Erciyes'te de suni karlama üniteleri olmasaydı aynı durum yaşanabilirdi" şeklinde konuştu.


Bu süreç devam ederken mart ayıyla birlikte Türkiye ve Avrupa'da kar yağışının etkili olmaya başladığını belirten Cıngı, Erciyes'e de ciddi anlamda kar yağışı gerçekleştiğini ve yağışın halen devam ettiğini söyledi.


Şu anda Erciyes'te bütün pistlerin açık olduğunu vurgulayan Cıngı, şunları kaydetti:


"Kayak sezonu bitme noktasına gelmişti, can çekişiyordu, son yağan karla birlikte kayak merkezleri adeta hayat buldu. Erciyes'te de Nisan ayının sonuna kadar kayak sezonunu garantiledik. Tüm yurdu etkileyen yağışlı havadan diğer kayak merkezleri de nasibini aldı. Batıdaki ve doğudaki kayak merkezlerinde de kayak yapılabiliyor. Pistlerde kar olması bazen tek başına yeterli olmuyor. Çünkü etrafta toprak görününce kayak merkezi havası kayboluyordu. Martın getirmiş olduğu yağışlar en azından dağdaki beyaz görüntüyü yeniden sağladı."


1,5 milyon ziyaretçi hedefi


Kurak bir sezon geçiriliyor olmasına rağmen Erciyes Kayak Merkezi'ni bu sezon ziyaret edenlerin sayısının 1 milyonu geçtiğine dikkati çeken Cıngı, şöyle devam etti:


"Geçen yıl sezonu 1 milyon ziyaretçiyle kapatmıştık. Bu sezon beklenen kar yağışı olmamasına rağmen şimdiden bu sayıya ulaştık. Sezon sonuna kadar 1,5 milyon ziyaretçiye ulaşacağımızı ümit ediyoruz. Türkiye'deki birçok kayak merkezinde kar olmadığı için kayak severler Erciyes'i tercih etti. Özellikle Türkiye'nin batısındaki iller İstanbul, İzmir'den çok ciddi ziyaretçi geldi. Önceki yıllara göre ziyaretçilerin büyük çoğunluğunun Erciyes'i gezmek ya da piknik yapmaktan çok kayak yapmak için tercih etmeleri de bizi ayrıca sevindirdi." 


Cıngı, bu sezon yurt dışından da ziyaretçiler olduğunu belirterek, Hollandalı tur operatörlerinin her hafta Erciyes'e 60-100 kişi civarında turist getirdiğini, önümüzdeki yıllarda bu sayının çok daha fazla artmasını beklediklerini vurguladı.


(AA)