Eskinin en popüler ayakkabılarından olan topuklu kösele kundura teknolojiye direniyor.


Gaziantep’te 40 yıldır ayakkabıcık mesleği yapan 6 çocuk babası Hasan Yıkılmaz, yumurta topuk kösele ayakkabıların artık demode olduğunu ve teknoloji ile baş edemediğini söyledi. 4 çocuğunun 4’ü de ayakkabıcı olan Hasan Yıkılmaz, Karagöz mahallesindeki mütevazı ayakkabı atölyesinde teknoloji karşısında hala meraklıları ve tutkuluları olanlara yumurta topuk kösele ayakkabı yapmaya devam ediyor.
Gaziantep’te kendisinden başka yumurta topuk kösele ayakkabı yapan ayakkabı ustasının pek kalmadığını ifade eden Hasan Yıkılmaz, “40 senedir beri bu işle uğraşıyorum. Eskiden bu ayakkabılara ilgi çoktu. Bu ayakkabıların yapımı oldukça eziyetlidir. Şimdi hazır fabrikasyon ayakkabılar çıktı. Eziyetli olduğu için bizden başka pek yapan kalmadı. Bu ayakkabıyı seven arkadaşlarımız sipariş veriyorlar. Sipariş üzerine yapıyoruz. Almanya’dan gelip yapan arkadaşlarımız var. Gaziantep’te de özellikle bu ayakkabıyı tercih edenler hala var. Bu ayakkabıyı giyen zaten diğer ayakkabıları giymez” dedi.
Bu ayakkabının altının Japon kösele olduğunu ifade eden Yıkılmaz, “Pençelisi de oluyor; pençesiz düz olanları da var. Normalde yüzü hakiki deridir. Meşin ya da yarma tabanından isteğe bağlı olarak sipariş üzerine yapıyoruz” diye konuştu.
“YÜRÜRKEN TAKIR TUKUR SES ÇIKARIR”
Gençlik yıllarında yumurta topuk ayakkabının çok revaçta ve çok popüler olduğunu dile getiren Yıkılmaz, “Ben ayakkabıcı olmazdan önce de bu ayakkabılardan giyiyordum. Ayağım kırk numara ama ben kırk iki numarayı tercih ederdim. Bizim zamanımızda bu ayakkabılar çok popülerdi. Özellikle gençler topuklarına kabara çivisi çakarlardı. Yürürken takır tukur ses çıkarırdı. Bu ayakkabılar 75-80 yıllarında modaydı. Özellikle şalvarın altında çok şık bir görüntüsü olurdu. Şimdilerde artık her şey makineleşti. Ayakkabıları makine yapıyor. Ama makine bu ayakkabıları yapamaz. Piyasadaki fabrikasyon ayakkabılar hazır taban yapıştırıcı ile hemen tabanı yapıştırıp yapıştırılıyor. Ama biz buna çok emek harcıyoruz. Tabanını freze yapıyoruz. Çeşitli emek isteyen işlemler uyguluyoruz. Sağlık açısından bakacak olursak; sağlıklı olduğunu söyleyebilirim” şeklinde konuştu.
Ayakkabı ustası Hasan Yıkılmaz, Karagöz caddesindeki mütevazi ayakkabı dükkanında yumurta topuktan vazgeçemeyenleri beklediklerini de sözlerine ekledi.(İHA)