Kahramanmaraş’ta yaklaşık 19 İlk ve Orta dereceli Okulda eğitim gören öğrenciler okullarında ki ısınma sisteminin doğalgaza dönüşümü için başlatılan tadilat nedeniyle soğukla mücadele ediyor!  


Türk Eğitim- Sen Kahramanmaraş 1 Nolu Şube Başkanı Mustafa Gökhan, kaloriferleri yanmayan okullarda 10 bin’in üzerinde öğrencinin eğitim gördüğünü, bu öğrencilerin hastalanması durumunda Kahramanmaraş’ın tamamının hasta olacağını, yetkililerin konuya çok acil çözüm bulmalarını gerektiğini söyledi.           


Kahramanmaraş’ta kaloriferleri yanmayan okullarda öğrenciler donuyor! 2011- 2012 eğitim- öğretim yılının yine büyük sıkıntılar ile başladığını ifade eden Türk Eğitim- Sen Kahramanmaraş 1 Nolu Şube Başkanı Mustafa Gökhan, eğitimdeki bilindik sorunların yanına birde soğuk kış günlerinde bazı okullarda yaşanan ısınma probleminin eklendiğini söyledi.  Sendika olarak yaptıkları okul gezilerinde son iki gün içerisinde en başta iletilen sıkıntıların başında bazı okulların doğalgaza dönüşüm sisteminden kaynaklanan çalışmalardan dolayı kaloriferlerinin yanmadığı şeklinde olduğunu belirten Gökhan; “Yaklaşık 19 okulda tadilat nedeniyle kaloriferler yanmıyor. Bu okullarda 10 bin’in üzerinde öğrenci eğitim görüyor. Bu nedenle 10 bin öğrencin hasta olması demek Kahramanmaraş’ın tamamının hasta olması demektir.” Dedi. Acilen bu konuya çözüm üretilmesi gerektiğini vurgulayan Gökhan; “ Çözüm üretecek olan okul müdürlükleri değildir. Okul müdürlüklerinin yetki alanları sınırlıdır. O zaman çözüm üretecek yer Kahramanmaraş Valiliği ve Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdürlüğü başta olmak üzere yetkili taşeron firma olan ARMADAŞ firmasıdır. Eğer bu nedenle olumsuz bir sonuç çıkacak olursa Valilik, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve ARMADAŞ firması bu vebalin altında ezilir. Bunu net olarak söylüyorum bu vebalin altında ezilmek istemiyorlarsa çok acil bir şekilde okulların ısınma sorununu çözmelidirler” şeklinde konuştu.


ÖĞRENCİLER DERS YAPMAK YERİNE SOĞUKLA MÜCEDELE EDİYOR!


Milli Eğitim Müdürlüğü’nün, okulların doğalgaz dönüşüm çalışmalarını, yaz tatilinde yapmak yerine eğitim ve öğretimin başladığı kış aylarına bırakması, öğrencileri ders yapmak yerine soğuk havayla mücadele etmeye mahkum etti. Uzun yaz tatilinde yapılması gereken ısınma sisteminin doğalgaza dönüştürülmesi çalışmalarına ancak Eylül ayında başlanınca, öğrenci ve öğretmenler soğuk havada ders yapmaya mahkum edildi. Kış aylarını yaşadığımız şu günlerde soğuk hava kendini iyiden iyiye hissettirirken öğrenciler, buz gibi sınıflarda ders yapmak yerine adeta soğuk havayla mücadele ediyor.


10 BİN’İN ÜZERİNDE ÖĞRENCİ SOĞUK ALTINDA DERS İŞLİYOR!


Türk Eğitim- Sen Kahramanmaraş 1 Nolu Şube Başkanı Mustafa Gökhan, yapmış oldukları okul gezilerinde tespit ettikleri kadarıyla Kahramanmaraş’ta 19 İlköğretim ve Ortaöğretim Okulunda kaloriferlerin r bugüne kadar yanmamış olduğunu öğrendiklerini söyledi. Kaloriferlerin yanmama sebebini ise doğalgaza dönüştürülen ısınma sistemindeki çalışmaların neden olduğunu belirten Gökhan; “ Sendika olarak yaptığımız okul gezilerinde son iki gündür bize en başta iletilen sıkıntıların bir tanesi de, bazı okullarımızın ısınma şeklinin doğalgaz sistemine dönüştürülmesi ile alakalı kaynaklanan çalışmalardan dolayı kaloriferlerinin yanmamasıydı. Bizde tespit ettiğimiz kadarıyla Kahramanmaraş’ta 19 İlköğretim ve Ortaöğretim Okulumuzda kaloriferler bugüne kadar yanmamış. Bu ne demektir, normalde bir okulu 750 veya 800 kişi olarak hesap edecek olursak en az 10 bin’in üzerinde öğrenci şuanda ders işliyor demektir.  Bu okullarımız beton binadır ve beton binalarda soğuk olur, eski ahşap binalar olsa bu kadar soğuk olmaz. Ve maalesef gördüğümüz kadarıyla bu sınıfların içerisinde en ufak bir ısıtıcı bile söz konusu değil.”


BU DURUM KAHRAMANMARAŞ’IN TAMAMINI HASTA EDER!


Soğukla mücadele eden okullardaki durumun biran önce giderilmemesi durumunda büyük bir sağlık sorununa neden olunabileceğini ifade eden Gökhan; “Durum neye yol açacaktır, ilerleyen günlerde Kahramanmaraş halkının tamamının hasta olmasına neden olacaktır. Düşünün dört kişilik bir ailede bir tane çocuğumuz okula gidiyor, kaloriferi yanmayan okulda soğuk altında gribal enfeksiyonu kapıp gelecek evindeki diğer üç kişiye de bulaştıracak. Bu nedenle düşünün 10 bin öğrencin hasta olması demek Kahramanmaraş’ın tamamının hasta olması demektir.”


BU VEBALİN ALTINDA EZİLMEK İSTEMİYORLARSA VALİLİK, MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ VE ARMADAŞ ACİLEN KONUYA ÇÖZÜM ÜRETMESİ GEREKİYOR!  


Acilen bu konuya çözüm üretilmesi gerekiyor diyen Türk Eğitim- Sen Kahramanmaraş 1 Nolu Şube Başkanı Mustafa Gökhan; “Tabi bu konuya çözüm üretecek olan okul müdürlükleri değildir. Okul müdürlüklerinin yetki alanları sınırlıdır. O zaman çözüm üretecek yer Kahramanmaraş Valiliği ve Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdürlüğü başta olmak üzere yetkili taşeron firma yani ARMADAŞ firmasıdır. Eğer olumsuz bir sonuç çıkacak olursa Kahramanmaraş Valiliği veya Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdürlüğü veya ARMADAŞ firması bu vebalin altında ezilir. Bunu net olarak söylüyorum bu vebalin altında ezilmek istemiyorlarsa Valiliğimiz, Milli Eğitim Müdürlüğümüz ve ARMADAŞ üçü bir araya gelecek ve çok acil bir şekilde okulların ısınmasını sağlayacaklar.”


ARMADAŞ İSTERSE BİRKAÇ GÜNDE OKULLARIN SORUNUNU ÇÖZER!


ARMADAŞ firması eğer çalışmalarını hızlandırabilirse hatta iş yükünü bazı yerlerden çekip bu okullarımıza öncelik verecek olursa birkaç gün içerisinde ısınma problemi çözülmüş olacaktır şeklinde konuşmasına devam eden Gökhan;  “Ben evimde üşüyebilirim ve evimde üşümem kimseyi ilgilendirmeyebilir. Ben gider küçük bir ısıtıcı alırım ve bir odaya toplanırım ve ısınmamı sağlarım. Ama siz mevcudu bin kişilik bir okulda bu ısınmayı ne ile sağlayacaksınız? Sınıfların hepsine ayrı ayrı ısıtıcı cihaz koyacak olsanız bu seferde trafolar patlayacak ve yangınların çıkmasına neden olacaksınız. Okul idareleri de böyle bir girişimde bulunamıyor, bulsalar bile zaten bu kadar ısıtıcıyı bir araya da getiremezler. Yetkilerde sınırlı olduğu için topu taca atmamak lazım ve gerçek yetkililere Valiliğe, Milli Eğitim Müdürlüğü ile ARMADAŞ yetkililerine bu sorunu acilen çözmelerini istiyorum.”  


ASLINDA BÜTÜN SIKINTILAR ÖDENEKLERİN GEÇ GELMESİNDEN KAYNAKLANIYOR!


Şuanda yaşanan sıkıntıları eğitim camiasında sürekli yaşadıklarını belirten Gökhan, içerisinde bulunulan durumu ise şu şekilde ifade etti; “Kahramanmaraş Valimiz İlhan Atış’ın zamanında İl Danışma Kurulunda ben şöyle bir cümle kullanmıştım o zaman yetkili sendikaydık. Kurul Nisan ve Ekim aylarında yapılıyor biliyorsunuz ve Ekim ayında yapılan toplantıda ben sayın valim düşünebiliyor musunuz? Okullar açılalı 1,5 ay gibi bir zaman oldu dedim. Okullarımızın hangisine giderseniz gidin oralarda çekiç sesleri, balyoz sesleri, matkap sesleri, testere seslerinden ders işlenememektedir. İlhan Atış bey döndü ne demek istiyorsunuz? Nasıl olur bu şeklinde diye sordu. Zamanın İl Milli Eğitim Müdürü Sebahattin Akgül’de bizim ödeneklerimiz Eylül ayında geldiği için mecburiyet karşısında bu ödeneklerin tahsisini Ekim ayında yapabiliyoruz. Bu nedenle de okullarımız tadilatlarını Ekim ayında yaparlar dedi. Çözüm nedir diye sorunca Vali bey bana, yasa böyle emrediyor, Milli Eğitim Bakanlığı ödenekleri Maliye Bakanlığından alıp ancak Eylül ayında Valiliklere gönderebiliyor. Valiliklerden de kurumlara dağılışı bu dönemlere denk geliyor. Ama çözümü şudur dedim, bütün Valiler birleşip Milli Eğitim Bakanlığı ve Maliye Bakanlığına baskı yapabilir. Okullarımız yaz döneminde ve Şubat ayında tatil, yöneticiler, hizmetli ve memurlarımız iki ay boyunca okullarında oturuyorlar. Eğer biz bu gelen ödenekleri Haziran ayında verebilirsek onlara Temmuz ve Ağustos aylarında okul idarelerimiz dışarıdan elamanda tutmadan bu az parayla çok iş yapabilirler. Dolayısı ile Eylül ayında eğitim- öğretime hazır bir okulla buluşacak öğretmen ve öğrenciler. İkinci bir yol ise İl Özel İdaremiz her zaman bizim paramız var diye öğünüyor, bende Özel İdaremiz Milli Eğitim Müdürlüğümüze borç versin dedim. Ekim ayında da verdiği borcun tahsilatını yapsın. Yarım ve eksik kalan işlerde zamanında bu şekilde yürür. Yani bütün bu sıkıntılar ödeneklerin zamansız gelişinden kaynaklanıyor. Sıkıntının tamamı sistemin işleyişinde yasaların hatasından kaynaklanmaktadır. Çözümü de 1- ödenekler Haziran ayında valiliklere aktarılır, 2- bir yerlerden emanet para bulunur ve ödenek geldiğinde tekrar ödemesi yapılır.”


KONUYA KAHRAMANMARAŞ VALİLİĞİ EL ATARAK "ÖNCELİĞİMİZ OKULLARIMIZDIR" DEMELİ!


Gökhan; “Tabi ki kanunları da değiştiremiyorsak Kahramanmaraş Valiliği yüklenici firmaya bizim önceliğimiz okullardır, okullarda şuanda kaloriferler yanmıyor 10 bin’e yakın öğrencimiz soğukla karşı karşıyadır diyip öncelik vermeniz gerekiyor demesi lazım.” dedi.


EĞİTİM SIFIRA İNECEK!


Bu şartlarda eğitiminde aşırı derecede etkileneceğinin altını çizen Gökhan, öğretmen derse girdiğinde yoklamasını alır ve yoklamasını bitirdikten sonra öğrencileri derse yönelik motive etmeye çalışır. Çocuğun kafası öğretmende olmalı ki motivasyonu yerinde olabilmelidir. Ama çocukların kafası gövdesinde, çocuklar üşümektedirler. Siz bu çocukların nasıl motivasyonunu sağlayacaksınız, soğuktan büzüşmüş, hareketsiz oturmakta, herkes hareket edecek olsa sınıfın ahengi ne olacak siz düşünün, hareket etmese donacak ve nasıl dersten verim alınacak. Sadece şu olur bu sınıflarda 40 dakika ders boyunca otururlar zil çalar çalmaz da koşmaya başlıyorlar vücutlarını ısıtmak için. Üşüyen insanlar sürekli idrara çıkma sorunu yaşar bu seferde tuvaletlerde sıra bulamazsın. Çünkü biz bunların hepsini gözlemledik. Bununla birlikte gribe yakalanan öğrenciler bu sürenin üzerine en az bir buçuk hafta hasta yatacak ve eğitimler yine aksamış olacak. Bu hastalık süresi aynı anda olmayacak birbirini izleyecek beklide bir ayı geçkin sürecek. Yani bütün bu olumsuzluklarla eğitim sıfıra inecek.”


BU MAĞDURİYETİN VİCDANİ SORUMLULUĞU DA VAR!


Bunun yanında bu mağduriyetin vicdani sorumluluğu da var diyen Gökhan; “Düşünün öğretmen soğuktan dolayı paltosunu çekip girecek derse, maddi durumu iyi olan öğrenciler parkalarını giyip gelecek derse peki ya maddi durumu yerinde olmayan çocukların durumu ne olacak bu ortamda. İnsanın vicdanı sızlayacak. Bu öğrencilerin psikolojisi ne olacak? Küçük bir olay gibi değerlendirdiğimiz bu olay gerisinde çok büyük yaralar açabileceğe benziyor.”
(Haber: Erçin Yaşar / Manşet Gazetesi'nden alınmıştır.)

Editör: TE Bilisim