2 bin 500 Türk genci Google, Ritz Carlton, Wal-Mart, Marriott, Kodak, Hilton ve McDonald's'ın da aralarında bulunduğu 30 firmada işe alınacak.

Türkiye'de kayıtlı işsiz sayısı İşkur verilerine göre Ocak ayı için yüzde 95 artarak 1 milyon 80 bin kişiye ulaşırken, Amerika'daki dünya devi şirketler kapılarını Türk gençlerine açtı. 2 bin 500 Türk genci Google, Ritz Carlton, Wal-Mart, Marriott, Kodak, Hilton ve McDonald's'ın da aralarında bulunduğu 30 firmada işe alınacak. Maaş bin 600 ile 2 bin 500 dolar arasında değişiyor.

Amerikalı işverenin kabul ettiği gençler oturma izni de alacak. İş başvuruları İstanbul'da 19-22 Şubat 2009 tarihinde yapılacak olan Uluslararası Educatürk Eğitim ve Kariyer Fuarı'nda kabul edilecek.

32 ülkeden 220'si yabancı 530 eğitim kuruluşunun katılacağı fuar açılmadan 2 bin kişi internet sitesi üzerinden iş başvurusunda bulundu. Educatürk Eğitim Fuarı Genel Müdürü Orçun Fida, "2 bin kişi şimdiden iş müracaatı yaptı. Ekonomik kirizde gençler için iş imkanı yaratmayı hedefledik. Tek şartımız orta seviyede İngilizce bilmeleri ve istedikleri meslekte ya mezun yada çalışıyor olmalarıdır. Başka bir şartımız yok" dedi.

Galina Chadwick geliyor

Küresel ekonomik krizin etkisiyle 1 milyon 80 bin kayıtlı işsizin olduğu Türkiye'de, kariyer yapmak isteyen gençler için önemli bir fırsat doğdu. Boyut Fuarcılığın, EduRehber işbirliğiyle düzenlediği, 'Uluslararası Kariyer ve Staj Günleri'nde tam 2 bin 500 Türk genci için Amerika'da iş fırsatı yaratılıyor. Google, Ritz Carlton, Marriott, Kodak, Wal-Mart, Hilton ve McDonalds gibi dünya devi firmaların temsilcilerinin birebir iş görüşmesi yapacağı gençler, Bank of America Ikinci Baskanı Galina Chadwick ile tanışıp iş görüşmesi yapma fırsatı yakalayacak. Amerika'da, satış-pazarlama, IT, mühendislik ve sağlık gibi pek çok sektörde çalışmak isteyen üniversite öğrencileri ile mezunlarının yapması gereken tek şey ise, etkinliğe katılım için www.educaturk.com adlı internet sitesinden ön kayıt yaptırmak.

530 üniversite geliyor

Bu yıl 5'incisi düzenlenen fuarda geçtiğimiz yıl ilki yapılan kariyer günlerinde 550'nin üzerinde Türk gencini Amerika'da işe başlatmayı başaran Educatürk Eğitim Fuarı Genel Müdürü Orçun Fida, bu yıl da 2 bin 500 gence Amerika'da hem iş hem de kariyer olanağı sunmayı hedeflediklerini bildirdi.

Gençler için umut olacak çalışmayı Ajans Habertürk'e anlatan Genel Müdür Fida, "Geçen yıl yaptığımız ilk kariyer günlerinde bin 783 ayrı pozisyon için görüşmeler yaptık. 550'nin üzerinde Türk gencinin tamamını Amerika'ya gönderdik. Maaşlı staj proğramı kapsamında gittiler. Kariyerlerine profesyonel şirketlerde daha üst seviyelerde devam etme şansı veriyoruz. Bu yıl Amerika'dan 30 firma katılıyor. New York Üniversitesi'nin de aralarında yer aldığı 32 ülkeden 80 üniversite de stant açacak. 220'si yurtdışından eğitim kurumları olmak üzere toplam 530 eğitim kurum ve kuruluşu gençlerle buluşacak. Geçen yıl ki furamızı 4 günde 72 bin kişi ziyaret etmişti. Türkiye'yi de içine alan küresel krizle birlikte bu yıl katılımın çok artmasını bekliyoruz" dedi.

Maaş 2 bin 400 dolar

İnternet sitesinden on-line davetiye alan gençlerin fuarı ücretsiz gezebileceğini kaydeden Genel Müdür Orçun Fida, "Yüzde 90'ı mühendislik olmak üzere tasarım, turizm otelcilik, işletme, satış-pazarlama gibi farklı alanlarda kariyer imkanı sunulacak. Gençler ve profesyoneller bu pozisyonları incelerken, çalışacakları şehri, alacakları ücreti internetten görebilecek. Amerika'da ücretler saatine göre belirleniyor. Örneğin; saati 10 dolar olan bir işte bile çalışmaya başlasanız günde ortalama 8 saat çalışan biri ay sonunda asgari bin 600 ile 2 bin 400 dolar arasında ücret alacak. Kariyer yapmak isteyen gençleri firma sahipleri kendileri belirleyecek. Ön mülakatı geçen adaylar ile firma yetkilileri doğrudan görüşecek" diye konuştu. İstanbul Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'ndaki fuar 12-14 Mart 2009'da İzmir'de de açılacak.

Habertürk