EPDK, zamlar üzerine akaryakıtta rafineri fiyatı, dağıtım şirketi ve bayi kârlarına ilişkin inceleme başlattı.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), son günlerde benzin, motorin ve LPG (otogaz) fiyatlarında yaşanan artışlar ve basında çıkan haberler üzerine yeni bir çalışma başlattı. Buna göre akaryakıtın rafineriden son tüketiciye ulaşmasına kadar yaşanan fiyatlandırma süreci dikkatli bir şekilde inceleniyor.

Araştırmada rafineri fiyatı, dağıtım şirketi ve bayi kârı sürecine bakılıyor. Ayrıca kurum, yüksek vergilerin ürün fiyatlarını nasıl etkilediği konusu üzerine de duruyor. EPDK kaynakları, akaryakıt fiyatlarının dikkatli bir şekilde takip edildiği bilgisini verdi. Son incelemelerde, rekabete aykırı bir unsur bulunursa, Kurul mevzuatın gereğini yapacak. Geçen yıl da benzer bir inceleme yapan Kurul, rekabete aykırı durum tespit edildiği gerekçesiyle iki ay boyunca akaryakıtta tavan fiyat sistemi uygulamıştı. Bu sayede benzinin litresi 20 kuruş düşürülmüştü. Ancak Maliye, aynı oranda vergi koyarak indirimi geri almıştı.

Bilindiği gibi son bir ay içerisinde akaryakıt ürünlerine peş peşe gelen zamlarda 1 litre benzinin fiyatı 4 liraya'ya çıkmıştı. 97 oktan benzinin litresi 4 lira, 95 oktanın 3,86, motorinin litresi ise 3,22 TL'ye yükseldi. Otogazın litresi ise 2,28 liradan satılıyor. Akaryakıta ödenen her 100 liranın 65 TL'si vergi olarak devlete gidiyor. Türkiye, Avrupa'da Euro bazında hem akaryakıtın en pahalı olduğu ülke hem de akaryakıt ürünlerindeki verginin en yüksek olduğu ülke unvanına da sahip. Tüketici dernekleri, neredeyse 'fahiş' boyutlara ulaşan ÖTV ve KDV'nin en azından bir miktar indirilmesini talep ediyor. Verginin düşürülmemesi halinde benzin fiyatının 5 liraya kadar tırmanabileceği uyarısı yapılıyor.

EPDK Başkanı Hasan Köktaş ise akaryakıt fiyatlarındaki dağıtıcı ve bayi kârının kendi kontrol ve denetimleri altında bulunduğunu, bunu da çok yakından incelediklerini bildirdi. Köktaş, "Ürün bedeli uluslararası piyasalarda fiyatlanıyor. Üç unsurdan sadece dağıtıcının ve bayinin toplamdaki brüt kâr marjı bizim kontrolümüz içindedir ve bilmenizi isterim ki; çok yakın bir takip içerisindeyiz." diye konuştu.

Başbakanlık'a 'vergileri indirin' faksı

Akaryakıt zamlarına ve yüksek vergilere karşı düşünülen tüketici eylemleri de dün başladı. İstanbul Sirkeci Postanesi önünde toplanan Tüketiciler Birliği üyeleri, Başbakanlık'a ÖTV'de indirime gidilmesi taleplerini içeren faks çekti. Grup adına açıklama yapan Birliğin Genel Başkanı Nazım Kaya, Türkiye'nin, dünyadaki en pahalı yakıtı tüketen ve en yüksek vergiyi ödeyen ülke olduğunu ifade ederek, "Akaryakıta yapılan 8 kuruşluk zam ile artık benzinin litre fiyatı 4 lirayı geçmiş bulunmaktadır." dedi. Akaryakıttan alınan vergilere de dikkati çeken Kaya, "4 liralık benzinin 1,5 lirasını rafineri, dağıtıcı, bayi, nakliyeci ve işçiler paylaşırken, devlet hiçbir şey yapmadan 2,5 lirayı vergi olarak almaktadır. Asıl fiyatı yükselten, alınan bu vergilerdir. Dolaylı vergilerin, toplam vergiler içindeki payı yüzde 70'i bulmuştur. AK Parti programında yazan, 'Dar gelirliden vergi alınmayacak' maddeleri beyhude çıkmıştır." diye konuştu. (Mynet)
Editör: TE Bilisim