Türkiye genelinde ihracatçılar, küresel mali kriz nedeniyle ihracat rakamlarında yüzde 10 gerileme beklerken, Akdenizli ihracatçılar krize inat yüzde 10 büyüme hedefliyor.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili ve Akdeniz Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ersoy Ulubaş, 2009 yılında Türkiye genelinde ihracat rakamlarında yüzde 10 gerileme beklenmesine rağmen Akdenizli ihracatçıların yüzde 10 büyüme hedeflediğini belirtti. Ulubaş, Akdeniz'in daralmadan etkilenmemesinin en büyük nedeni olarak bu bölgenin otomotiv sektörüne sahip olmamasını ve özellikle İskenderun ve Kayseri'ye ciddi yatırımların yapılmasını gösterdi.

Birçok ülkeyi etkisi altına alan küresel mali krizin Türkiye'de de hemen hemen tüm sektörleri değişik oranlarda etkilediğine dikkat çeken Ulubaş şöyle dedi: "2008 yılını 128 milyar dolarlık ihracatla kapatması beklenen Türkiye'nin 2009 yılı ihracatında yüzde 10 civarında bir daralma yaşanması beklenirken Kayseri, İskenderun, Hatay, Adana, Mersin ve Kahramanmaraş'ı içine alan Akdeniz bölgesinde biz yüzde 10 büyüme hedefliyoruz. Bu bölgede en kötü ihtimalle 2008 yılındaki 5,5 milyar dolarlık ihracat seviyesini korunacak.''

Akdeniz bölgesinin, yapılan ciddi yatırımlar nedeniyle çok şanslı olduğunu vurgulayan Ulubaş, "İskenderun ve Kayseri'de yapılan 4 büyük tesis, 4 milyar doları aşan bir yatırım olacak. 2009 yılında faaliyete geçecek tesislerin de katkılarıyla, Akdeniz bölgesinin yüzde 10 civarında büyüyeceğini tahmin ediyoruz. 2008 yılındaki 5,5 milyar dolar civarındaki ihracatımızı koruyarak üzerine ise 1 milyar dolarlık bir katkı sağlayabileceğimize inanıyoruz" dedi. (CİHAN)