Türkiye'de bankaların sunduğu cazip bayram kredilerine rağmen ihtiyaç kredisi pazarında yavaşlama gözleniyor.

Bankalar, "bayram kredisi" promosyonları ile tüketicilerin dikkatini çekmeye çalışıyor. Faiz indirimi, masraf indirimi ya da taksit öteleme gibi cazip koşullar sunuluyor ancak BDDK verilerine dayanılarak yapılan analize göre, bayram kredilerinin desteğine rağmen kredi stokundaki artış diğer aylara göre yaklaşık yüzde 50 yavaşladı.

Toplam tüketici kredilerinin yüzde 40'ını oluşturan ihtiyaç kredileri stoku, 2010 yılı başından itibaren 7,8 milyar TL artarak 46,3 milyar TL'ye ulaştı. 2010 ikinci çeyreği, bu artışın yüzde 60'ının gerçekleştiği dönem oldu. Son iki ayda ise büyümede yavaşlama dikkat çekiyor. 2010 ikinci çeyreğinde ihtiyaç kredilerinde aylık ortalama artış 1,5 milyar TL iken son iki aydır aylık ortalama artış 800 milyon TL'ye geriledi. Bu artışın yüzde 73'ü kamu bankalarında, yüzde 22'si yabancı bankalarda, yüzde 5'i ise yerli özel bankalarda gerçekleşti.

Uzmanlar, son iki aydır ihtiyaç kredilerinde özellikle özel bankaların stokundaki artışın oldukça düştüğünü belirtiyor. (Mynet)