Başbakan Davutoğlu, mazot, gübre, yem bitkileri desteği bağlamında 2 milyar Türk lirasının 28 Şubat Cumartesi günü çiftçilere verileceğini açıkladı.


Başbakan Ahmet Davutoğlu, Tarım Bilgi Sistemleri Tanıtım Toplantısı'nda konuşma yaptı. 


Tarımın, insanoğlunun en kadim varoluşsal sektörü olduğunu belirten Davutoğlu, "Her sektör ihmal edilebilir veya diğer sektörlerde bazı zaman kayıpları belki telafi edilebilir ama tarım sektörü, ihmal edilemeyecek bir sektördür. Çünkü insanoğlunun varoluşu doğrudan tarımla irtibatlıdır. Bu kadim kültürlerde böyleydi, modern kültürde böyle, şimdi küresel çağda da özellikle ülkelerin geleceği, stratejik bekası açısından en kritik sektör, hala tarım sektörüdür" diye konuştu.


Davutoğlu, son 12 yılda tarıma verilen desteğin toplam değerinin 70 milyar liraya ulaştığını belirterek, 52 yeni tarımsal destek başlattıklarını, tarımsal destek alanını genişleterek, Türkiye'nin her yerine yaydıklarını söyledi.


Tarımsal kredilerde faizleri düşürdüklerine işaret eden Davutoğlu, 2002'de Ziraat Bankasının tarımsal kredi faizinin yüzde 59'u bulduğunu, şu anda faizin sıfır ile 8,25 bandında gerçekleştiğini vurguladı. Davutoğlu, tarımsal kredide gerçek bir patlamanın yaşandığını, 2002'de 529 milyon lira olan kredi meblağının, 2014'te 22,8 milyar liraya çıktığını ifade etti.


Ölçek büyümesine zemin teşkil edecek şekilde, gerçek bir yapısal devrim mahiyetinde, tarım havzaları üretim ve destekleme modelini geliştirdiklerini belirten Davutoğlu, noktasal, konjonktürel üretim planlaması yerine havza bazlı ve ülkenin bütününü kuşatan bir üretim planlamasına geçtiklerini dile getirdi.


Kendi içinde 3 devrim 


Tarım Sektörü Entegre Yönetim Bilgi Sistemi'nin, kendi içinde 3 devrimi barındırdığını belirten Davutoğlu, şu bilgileri verdi:


"Tarım planlaması açısından, makro stratejik planlama açısından bir devrimdir. Devletin, hükümetin, bakanlığın çalışma sistemini tümüyle değiştiren, dönüştüren, niteliksel bir sıçrama yapılmasını sağlayan bir devrimdir. Üretici açısından bir devrimdir. Kendisi entegre bir sistemin içindedir artık. Tek başına, izole, Konya'nın bir köyünde ya da Kars'ın bir köyünde hayvancılıkla meşgul olan veya balıkçılık yapan Karadeniz kıyılarında tek başına bir üretici değil entegre bir sistemin içinde bir aktördür. Tüketici açısından da bir devrimdir. Biz bu devrimleri gerçekleştirerek yeni Türkiye'yi inşa edeceğiz. Yeni Türkiye ideali, kendisine güvenen, üreticisine, tüketicisine, vatandaşına saygı duyan bir ülke idealidir. Bu projeyle biz kendimize güvendiğimizi gösteriyoruz. Bütün bir ülkeyi avucumuzun içi gibi bildiğimizi, kendimizi nasıl tanıyorsak ülkemizi, vatanımızı, topraklarımızı, sularımızı da aynı şekilde tanıdığımızı, tanımakta olduğumuzu gösteriyoruz. Kendimize güvenimiz artıyor."


Bunun, yeni Türkiye'de vatandaşa saygının bir ifadesi olduğunu dile getiren Davutoğlu, "Çünkü vatandaşımız eğer üreticiyse devletine güveneceğini görüyor burada. Devletiyle ilişki kurarken bürokratik engellerin ortadan kalktığını görüyor. Tüketici ise kendi vatandaşına saygılı bir devletin sağladığı imkanlarla aldığı her gıdanın bütün detaylı bilgilerine sahip olma imkanı buluyor" dedi.


"İşte biz bu yeni Türkiye'nin ayak seslerini duymaktan büyük bir onur duyuyoruz" ifadesini kullanan Davutoğlu, bu devrim mahiyetinde adımı gerçekleştiren Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker başta olmak üzere bakanlık çalışanları ve katkıda bulunan bütün kurum ve kuruluşlara teşekkür etti.


Davutoğlu, "İkinci ekonomik hamle dönemimizin önemli işaretlerinden biri olarak bu projeyi görüyorum. İşte bu tarz niteliksel ve Ar-Ge kullanımı, bilgi teknolojisi kullanımı suretiyle niteliksel sıçrama yapan projelerle bütün bakanlıklarımızda inşallah 2023'e doğru giderken katma değeri yüksek, planlama gücü kapsamlı ve gelecek vizyonu güçlü bir yeni hamle dönemini başlatmış olmaktan da büyük bir mutluluk duyuyoruz" diye konuştu.


Başbakan Davutoğlu, sistemin, ülkeye, çiftçilere, üreticilere ve tüketicilere hayırlı olması dileğinde bulundu.


 

Editör: TE Bilisim