Elektrik ve doğalgaza üst üste gelen zamlar, kamu kurumlarını harekete geçirdi. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (GASKİ) Genel Müdürlüğü, içme suyunun şehre iletilmesinde harcanan elektriğin faturasını düşürmek amacıyla Hidroelektrik Santrali (HES) kurmak için çalışmalara başladı.

GASKİ, kurmayı planladığı HES ile son zamla 3.6 milyon YTL'yi bulacak aylık elektrik giderini karşılayarak su fiyatlarını kademeli olarak ucuzlatmayı hedefliyor.

Elektriğe yılbaşından beri yapılan katlanmış zammın oranı yüzde 58'i buldu. Doğalgaz ise sene başından beri yüzde 65 zamlandı. Zamlara bağlı yüksek enerji maliyetleri sanayici ve vatandaşların yanı sıra kamu kurumlarını da kara kara düşündürüyor. Bazıları ise enerji maliyetlerini düşürmek için harekete geçti bile. GASKİ Genel Müdürlüğü, son zamla içme suyunun şehre iletilmesi için her ay harcanan 3.6 milyon YTL'lik elektrik giderini ortadan kaldırmak ve su fiyatlarını ucuzlatmak için HES kurmaya karar verdi. Gaziantep'in içme suyu şehre 63 ve 42 kilometre uzaklıktaki Kartalkaya Barajı ile Mizmilli çayından geliyor. Bir bölümü de şehir içi kuyulardan sağlanıyor. Ancak suyun şehre nakledilmesi için GASKİ her ay TEDAŞ'a 3 milyon YTL civarında elektrik faturası ödüyor. Yüzde 22.5'lik son zamla bu giderin 3.6 milyon YTL'yi bulması bekleniyor. Kurum bu elektriği kuracağı HES'te üretmeyi, ürettiği enerjiyi de TEDAŞ'la mahsuplaşarak maliyetleri düşürmeyi planlıyor.

GASKİ Genel Müdürü Fahrettin Uslusoy, Kahramanmaraş'ın Düzbağ (Helete) Beldesi'nde Göksu nehri üzerinde bir HES inşa etmeyi düşündüklerini ve bunun için İller Bankası'nın da desteğiyle hidrolojik ve hidrojeolojik etüt raporu hazırladıklarını söyledi. Raporu Devlet Su İşleri ile paylaştıklarını belirten Uslusoy, Çetintepe Barajı'nın programda olması nedeniyle ikinci bir kaynağın Gaziantep'e kullanım hakkının verilmesinin uygun olmayacağı görüşünün bildirildiğini dile getirdi.

Ancak kendilerinin HES konusunda ısrarlı olduklarını anlatan Uslusoy, "Söz konusu yerde 140 metre dolu gövdeli bir baraj inşaatı ve 300 milyon metreküp suyu tutmayı düşünüyoruz. Şu an Gaziantep 100 milyon metreküp su tüketiyor. Baraj şehrin uzun yıllar su ihtiyacını karşılayacak. Hazırladığımız etüt raporu, Gaziantep Üniversitesi tarafından da uygulanabilirlik açısından incelenecek. Bu çalışmalar sürüyor. Bu barajla hem içme suyunu temin edeceğiz. Üreteceğimiz elektriği de TEDAŞ ile mahsuplaşarak artı maliyete çevireceğiz. Bu 1 milyon YTL'lik kazanç, bizim komple tesisimizin işletme maliyetini karşılayacak bir rakam" diye konuştu.

HES kurma konusunda kanunen bir engelin bulunmadığını, buna ilaveten otoprodüktör lisanslarının bulunduğunu anımsatan Uslusoy, bu belge ile böyle bir HES'i işletebileceklerini dile getirdi. Türkiye'de belediyelerin bu tür bir yatırımlarının olmadığını ifade eden Uslusoy, Büyükşehirlere su getirme görevinin kanunla DSİ'ye verildiğini, kendilerinin de Gaziantep'e su sağlayan Çetintepe Barajı'na bir alternatif oluşturmayı hedeflediklerini aktardı. Gaziantep'e su sağlayan kaynakların cazip olmadığının altını çizen Uslusoy, "Kamu yararına bir tasarruf sağlayacağız aslında. HES ile suyun taşınmasında kullanılan elektriğe para ödemekten kurtulup suyu da vatandaşa oldukça ucuza vereceğiz" dedi.

Hükümet doğalgaza ocakta yüzde 7,4, haziranda yüzde 7,4, ağustosta yüzde 16,8 ve kasımda yüzde 22,50 zam yaparken, yılbaşına göre birikmiş zam yüzde 65'e ulaştı. Elektriğe ise şubatta yüzde 19,5, temmuzda yüzde 21 ve ekimde yüzde 9,07 zam geldi. Elektrikteki kümülatif zam ise yüzde 58'i buldu. (CİHAN)