60'ıncı hükümette ekonominin koordinasyonu görevi Devlet Bakanı Nazım Ekren'de olacak. Daha önce Şener'e bağlı olan kurumlar da Ekren'e bağlanıyor. Ali Babacan'dan boşalan Devlet Bakanlığı görevi ise AKP Gaziantep milletvekili Mehmet Şimşek'te...

Yeni hükümet açıklandı. 60. Hükümet'te ekonomi bakanlıkları açısından en önemli değişiklik beklendiği gibi bir koordinatör bakanlığın kurulması oldu. Yeni hükümette bu görevi İstanbul Milletvekili Nazım Ekren yürütecek. Bu görev için Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın adı geçiyordu.

Ekonominin 7 bakanından 3'ü yerlerini korudu. Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen yeni dönemde de Dış Ticaret'ten sorumlu bakan olacak. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'da aynı görevini yeni hükemet döneminde de sürdürecek.

Bu arada Enerji Bakanı Hilmi Güler de yerini korudu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, yerini Faruk Çelik'e bıraktı.

Geçtiğimiz dönemde Hazine'den Sorumlu Devlet Bakanı olan Ali Babacan, yeni dönemde Dışişleri Bakanı ve AB Baş Müzakerecisi olarak görev yapacak. Babacan'dan boşalan göreve Merrill Lynch'ten transfer edilen Mehmet Şimşek atandı. Şimşek'in atanması beklentiler doğrultusunda gerçekleşti.


Sanayi iş dünyasında

Sanayi Bakanlığı görevi eski Ankara Sanayi Odası Başkanı, AKP Milletvekili Zafer Çağlayan'a verildi. Bilindiği gibi eski Sanayi Bakanı Ali Coşkun, bu seçimde milletvekili adayı olmamıştı. Çağlayan'ın Sanayi Bakanlığı'na atanması bu görevin siyasete giren iş dünyası temsilcilerine verilmesi geleneğinin yeni dönemde de süreceğini gösteriyor.
Geçtiğimiz dönemde BDDK, TMSF ve SPK'nın bağlı olduğu Devlet Bakanlığı görevini üstlenen Abdüllatif Şener, bu seçim öncesinde aday olmadığını açıklamıştı. Geçen dönem Şener'e bağlı olan kurumlar yeni dönemde 'Koordinatör Bakan' olarak görev yapacak olan Nazım Ekren'e bağlı olacak.

Ekonomi ile ilgili bakanlıklara yapılan atamalar, iş dünyasında memnuniyetle karşılandı.


İSO Başkanı Tanıl Küçük, yeni kabinenin, uyumlu, icracı, dikkatle seçilmiş ve sorunların çözümünde mesafe alınmasını sağlayacak bir kabine izlenimi verdiğini belirterek, kabinede sanayinin sorunlarını dikkatle takip eden çok değerli isimlerin yer almasının memnuniyet verici olduğunu söyledi.

ASO Başkanı Nurettin Özdebir, "Takım iyi, şimdi sıra oyun planında" dedi.

Akademisyen bakan

Yeni dönemde Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı olarak görev yapacak olan AKP İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Nazım Ekren, ekonominin koordinasyonundan sorumlu olacak.

İktisat kökenli olan Prof. Ekren, geçtiğimiz dönemde Merkez Bankası atamalarında etkili olmuştu ve aynı zamanda Başbakan'ın ekonomi konularındaki danışmanıydı.

1956 yılında İstanbul'da doğan Ekren, Bursa İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'nden mezun olduktan sonra aynı bölümde asistan olarak çalıştı. Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari İlimler Fakültesi'nde iktisat anabilim dalından doktor oldu. Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nde doçent, aynı üniversitenin Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü'nde de profesör oldu.

Bir süre yeminli Mali Müşavirlik yapan Ekren, Marmara Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü Müdürlüğü de yaptı. Bir ara Vakıflar Bankası Genel Müdürlüğü görevini de yürüten Ekren, AKP'nin kuruluş döneminde kurucu üye oldu. Ekren, 22 Temmuz seçimlerinde İstanbul 3.Bölge'den milletvekili seçildi.