Kahramanmaraş Organize Sanayi Bölgesi (KOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Karaküçük, alınan tedbirlerle özellikle tekstil sektöründe bir canlanma olduğunu belirterek, ''Şu anda reel sektör lehine oluşmuş olan tabloyu geçici bir saman alevi değilde, bunu ülke politikası olarak sürdürülebilir hale getirmemiz gerek'' dedi.

Karaküçük, tekstilde yaşanan sıkıntıları, önerileri ve hükümetten beklentileri değerlendirdi. Tekstilde yaşanan krizin global krizden daha önce yaşamaya başladığını anlatan Karaküçük, iş dünyası olarak yaşanan gelişmeleri hükümete bildirdiklerini ve önlem konusunda kamu oyu oluşturmaya çalıştıklarını dile getirdi.

Dünyada global krizle birlikte bir değişim yaşandığını anlatan Karaküçük, şöyle konuştu: ''Gelişmiş ülkeler ve bunu takip eden gelişmekte olan ülkeler zorunlu olarak faizlerini indirdiler. Bununla birlikte Türkiye'de de Türk Lirası değer kaybetti. Döviz yükseldi. Tekstil üreticisi tüm reel üreten kesim döviz bazında ürettiği mallar ucuzlamış oldu. Dövizin yükselmesi, faizin düşmesi ve bununla birlikte emtiaların yüzde 50 oranında düşmesi tekstilciyi reel anlamda Türkiye de rekabetçi haline getirmeye başladı.''

2009' un ilk çeyreğinin ardından tekstil sektörünün iyileşme trendine girdiğini kaydeden Karaküçük, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Şu anda bu iyileşmenin devam eden süreci içindeyiz. Fakat şu anda yine yaşamış olduğumuz sıkıntılar var. Herhangi bir iyileşme ve çözüm önerisi bulunduğu zaman, önemli olan bunun sürdürülebilirliğidir. Biz tekstilci, reel sektör lehine oluşmuş olan tabloyu geçici bir saman alevi değilde, bunu ülke politikası olarak bunu sürdürülebilir hale getirmemiz gerek. Bizin en çok rahatsız olduğumuz şey istikrarsızlıktır. Dövizin mutlaka Türkiye'nin tekstilde ve üreten reel ekonominin küçülmemesi adına 1.60'ın altına inmemesi gerekir.

Dünya da böyle büyük bir kriz olurken, böyle bir çalkantıda Kahramanmaraş bundan hiç etkilenmedi dersek doğru olmaz. Kahramanmaraş'ta da firma bazında insanlar bundan etkilendi. Ama bununla birlikte yine de bir çok ilde yaşanan kötü olaylar Kahramanmaraş'ta yaşanmadı. Kahramanmaraş bu krizi başarılı bir şekilde atlatıyor. Her hangi bir sıkıntı oluşmadı.

Zaman zaman firma bazında üretimini azaltan, yatırımını durduran tesisler oldu ama genelde fabrikalar çalıştı. Çünkü biz Türkiye'yi tekstilin Avrupa için tedariki noktasında önemli bir ülke olarak görürken Türkiye'nin içerisinde de tekstilde ham madde kumaş ve konfeksiyon noktasın da da Kahramanmaraş et-damar vazifesi görmektedir. Yani Türkiye'de Kahramanmaraşsız bir tekstil düşünülemez.''

Son çıkan teşvik paketinde bir yatırımcı olarak heyecanlandıracak bir şey olmadığını öne süren Karaküçük, '' Bunun altının biraz daha doldurulması lazım. Yatırımların canlandırılması hedeflenen 3. ve 4. bölgelerdeki enerji teşvikinin devam etmesi lazım. Üretimin en büyük girdilerinden biri enerjidir. Dünyada ve Türkiye'de en büyük maliyeti olan şey enerjidir. Mutlaka bunların kademeli olarak bölgelere uygulanması gerekir. Bu şekilde yapılandırılırsa bu bölgelerde daha ciddi yatırımların olacağı kanaatindeyim'' ifadelerini kullandı. (MMM - www.kanal46.com)
Editör: TE Bilisim