Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KATSO) ile İstanbul Tekstil ve İhracatçılar Birliği (İTKİB) arasında "Türkiye'nin Tekstil Sektöründeki KOBİ'ler için Sürdürülebilir Bağlantılar Ortak Programı" niyet mektubu imzalandı.


İTKİB Yönetim Kurulu Üyesi Jale Tuncel, KATSO'da düzenlenen imza töreninde, programın amacının kalifiye iş gücünü attırmak olduğunu söyledi.


Kahramanmaraş, Malatya, Gaziantep ve Adıyaman'da program kapsamında faaliyetlere başlandığını belirten Tuncel, tekstil ve konfeksiyon sektöründe çeşitli sıkıntıların olduğunu, bunları da bu tür faaliyetlerle en aza indirgemek istediklerini ifade etti.


Yetişmiş elemanların firmalara gitmemesi ve firmaların elinde bulundurduğu çalışanların kalitesini yukarıya çıkaramaması gibi sıkıntılar yaşandığını dile getiren Tuncel, şöyle konuştu:


"Firmalarda faaliyet gösteren bilgi işçilerinin kapasitesinin yukarıya çekilmesine katkı sağlamak istiyoruz. Bu çalışmalar şu anda 4 ilde yapılıyor. Tabii burada önemli iki sıkıntı var. Hazır yetişmiş elemanların firmalara gelmemesi ve firmaların elinde bulundurduğu elemanların kalitesini yukarıya çıkartmaması... Bizim bu çalışmaları firmalarla yapmamızın amacı da firmaların içindeki yapıyı güçlendirmek. Bütün bunlar için 2010 yılında Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Teşkilatı (UNIDO) ve Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) işbirliğinde, İTKİB tarafından ortak bir protokol imzalandı."


Tuncel, protokolün amacının, kurumsal aşamada bir sosyal sorumluluk raporu hazırlamak, "Sürdürülebilir Rekabetçilik Platformu Merkezi" kurmak, kümelenme faaliyetlerine destek vermek ve değer zinciri portalı oluşturmak olduğunu belirtti.


Projede bir şeylere başlamanın ötesinde yapılan çalışmaları sürdürülebilir kılmaya çalıştıklarına değinen Tuncel, imza töreninin iyi bir başlangıç olmasını dilediklerini kaydetti.


4 İL’İN TEKSTİL SEKTÖRÜNE YAPILAN SOSYAL BİR YATIRIM


KATSO Başkanı Kemal Karaküçük ise İTKİB'in, KATSO ile imzaladığı protokolün 4 il’in tekstil sektörüne yapılan sosyal bir yatırım olduğunu söyledi.


Başta Kahramanmaraş olmak üzere Gaziantep, Malatya ve Adıyaman'ın tekstilde söz sahibi iller olduğunu dile getiren Karaküçük, programın bölgesel koordinasyonu ve yerel yürütücülüğünün KMTSO tarafından yapılacağını vurguladı.


Tekstil ve hazır giyim sanayisinin rekabet seviyesini arttırmayı hedeflediklerini dile getiren Karaküçük, şöyle konuştu:


"Programla, Kahramanmaraş, Adıyaman, Malatya ve Gaziantep ilerinin ekonomik kalkınması için önem arz eden tekstil ve hazır giyim sanayisinin rekabet seviyesinin geliştirilmesi hedeflenmektedir. Bu programın tekstil ve hazır giyim alanında hizmet veren firmalarımıza rekabetçilik açısından önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum. Niyet mektubu ile İTKİB ve KMTSO'nun tekstil ve hazır giyim sektörlerini geliştirme adına, teknoloji ve inovasyon sürecinin daha fazla kullanılması, ortak araştırmalar, ortak projeler, bilgi ve deneyim, alışveriş, ortam danışmanlık ve eğitim faaliyetleri için işbirliği ve karşılıklı olarak mutabık kalınan faaliyetleri yürütmek üzere birlikte hareket etmesi hedefleniyor."


Birleşmiş Milletler'in, "Binyıl Kalkınma Hedefleri" doğrultusunda hazırlanarak uygulamaya konulan, "Türkiye'nin Tekstil Sektöründeki KOBİ'ler için Sürdürülebilir Bağlantılar Ortak Programı" kapsamında, tekstil sektöründe öne çıkan Kahramanmaraş, Malatya, Adıyaman ve Gaziantep'in uluslararası düzeyde rekabet edebilirliğinin artırılması amaçlanıyor.


Törende, konuşmaların ardından KATSO Başkanı Kemal Karaküçük ve İTKİB Yönetim Kurulu üyesi Jale Tuncel, niyet mektubunu imzaladı.


 

Editör: TE Bilisim