Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KATSO) ile Türkiye Halk Bankası arasında Oda üyelerine daha az faizle uzun vadeli kredi alabilmelerine imkan sağlayan protokol imzalandı.

Halk Bankası’nın Türkiye çapında başladığı "Ticaret ve Sanayi Odalarına Yönelik Destek" programı kapsamında Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası ile imzaladığı protokol çerçevesinde, oda üyelerine uygun koşullarda kredi desteği verecek. KATSO’da yapılan protokol imza törenine Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Şahin Balcıoğlu, Yönetim Kurulu Üyesi Kadir Gülkesen, Halk Bankası Adana Bölge Müdürü Bülent Çetiner, Adana Bölge Pazarlama Bölüm Müdürü Turgay Açıcan, Kahramanmaraş Şube Müdürü Aziz Arslan katıldı.

İmza töreninde konuşan Balcıoğlu, firmaların gelişerek faaliyetlerine devam etmesi için finansman desteğinin önemine dikkat çekti. Bu anlamda bankaların ve finans kuruluşlarının bu desteği sağladığının kaydeden Balcıoğlu, “Devlet kuruluşu olan Halk Bankası, sağladığı imkanlarla sanayiciler için önemli bir banka. Son yıllarda kendini yenileyerek hizmet kalitesini üst noktalara taşıdı. Bugün artık işlemlerinizi vakit kaybetmeden kısa sürede yapabiliyorsunuz. Müracaatlarını kısa zaman içerisinde cevap alabiliyorsunuz. Sanayiciyi her zaman destekleme gayreti içerisinde olan Halk Bankası ile bugün yeni bir protokol imzalıyoruz. Kredi koşulları geçen yıllara oranla iyileştirilerek sanayicimizin kullanımına sunuluyor. Protokol, KOBİ’lerimiz için faydalı, rahatlatacak koşulları içeriyor. İnşallah Kahramanmaraş ekonomisinin gelişmesi için yararlı olur.”şeklinde konuştu.

Burada konuşan Türkiye Halkbankası Adana Bölge Müdürü Bülent Çetiner, Halkbank olarak Türkiye’nin ilk KOBİ Bankası unvanına yaraşır şekilde 70 yıldır faaliyetlerini sürdürerek ülkeni kalkınmasına, gelişmesine ve zenginleşmesine katkıda bulunduklarını belirterek, “Halkbank yıllardır adına yaraşır şekilde sürdürdüğü faaliyetleri ile ülke kalkınmasına, gelişmesine ve zenginleşmesine katkıda bulunan mali yapısı, teknolojik imkanları ve insan kaynağı ile reel sektöre hizmet için çalışan bir banka olduğunu kanıtlamıştır. Geçmişte olduğu gibi bugün de esnaf-sanatkarın ve KOBİ’lerin finansman ihtiyaçlarını uygun faiz oranları ve uzun vadeli krediler ile karşılamaya devam edeceğiz. Son bir yılda Ticaret ve Sanayi Odalarına yaklaşık 1.3 Milyar YTL kredi kullandırdık.”şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Balcıoğlu ile Halkbank Adana Bölge Müdürü Bülent Çetiner tarafından protokol imzalandı.

PROTOKOLDE NELER VAR?

Protokole göre; KATSO üyelerine 36 ay vadeli ve 500 bin YTL limitli kredi kullanım imkanı sağlanıyor. Faiz oranı normal kredilere uygulanan orandan binde iki daha düşük olup, yüzde 1,79 olacak. KOBİ tanımına giren firmalara sadece Halkbank’ta yüzde 5 BSMV muafiyeti uygulandığı da dikkate alındığında, bu faiz oranının üzerinde bir maliyet avantajı sağlıyor.

Ayrıca protokolle Oda üyelerine yatırım ve işletme sermayesi ihtiyaçlarını karşılamak kapsamında 2 yıl ödemesiz dönemli 84 ay vadeli Orta ve Uzun Vadeli Proje Kredisi ve azami 60 ay vadeye kadar 1 yıl ödemesiz dönemli Finansal Destek Kredisi de kullandırılacak. Finansal Destek Kredisi’nin üst limiti 3.000.000 YTL veya karşılığı EUR/USD; Orta ve Uzun vadeli Proje Kredisi’nin alt limiti; işletme kredilerinde 500.000 USD, yatırım kredilerinde 750.000 USD veya karşılığı EURO/YTL; üst limiti KOBİ tanımına giren firmalar için 3.000.000 USD veya karşılığı EUR/YTL, KOBİ tanımı dışındaki firmalar için ise proje bazında belirlenecek. Oda üyelerine kullandırılacak sözkonusu kredilerde uygulanacak faiz oranı ise, Halkbank’ın söz konusu vadelerde kullandırılan kredilerin faiz oranından % 1 (yüzde bir) eksik olarak uygulanacak, YTL’de TRLİBOR+4; yabancı para da LİBOR+4,5 ve EURIBOR+3,5 olacak. Protokol kapsamında ayrıca azami 1 yıl vadeli; yıllık % 1,5 komisyon oranı ile teminat mektubu kredisi de kullandırılacaktır.olarak uygulama yapılacak. Protokol kapsamında ayrıca azami 1 yıl vadeli; yıllık yüzde 1,5 komisyon oranı ile teminat mektubu kredisi de kullandırılacak. (www.kanal46.com)
Editör: TE Bilisim