POS veya kontör tefeciliği olarak anılan yöntem kriz ortamında hızla yayılıyor. Mobil İletişim Sistemleri ve Araçları İş Adamları Derneği (MOBİSAD) Başkanı Murat Dursun, kamuoyunda POS veya kontör tefeciliği olarak anılan yöntemin kriz ortamında hızla yayıldığını belirterek konu hakkında acil tedbir alınması gerektiğini söyledi.

Soruları yanıtlayan MOBİSAD Başkanı Murat Dursun, kredi kartı borçlarını taksitlendirerek ötelemek için kullanılan söz konusu yöntemin son aylarda bir nevi tefecilik yaparak para kazananların kullanıldığı en önemli uygulamalardan biri haline geldiğini belirtti.

Dursun "Ekonomideki sıkıntılarında tetiklemesiyle aslında daha önce de var olan sınırlı ölçekte yürütülen bu faaliyetlerin bir anda en önemli gündem maddesi haline geldi. Ciddi bir rağbet gördü. Şu anda bana göre bu sistem üzerinden faydalandığını zannedenlerin ciddi şekilde ileride sıkıntı yaşayacakları bir noktaya geldi" dedi.

Günü kurtarıp geleceklerini karartıyorlar

Vatandaşların ve küçük orta ölçekli işletmelerin bu sistemi bir kurtuluş aracı olarak gördüklerini ifade den Dursun "Aslında durum gözüktüğü gibi değil çünkü ödedikleri bedel normal rayiç bedelin çok üzerinde. Ödedikleri faizler ileride katlanarak karşılarına çok daha büyük problem olarak çıkacak. Bu günü kurtarmış gibi oluyorlar ama geleceklerinin tamamen karartıyorlar. Bunun farkına varmaları lazım" şeklinde konuştu.

Bu konuyla ilgili olarak bu sistemi kullanan kişiler için veya onlara destek sağlayacak bir sistemin olmadığına değinen Dursun, "Maalesef herhangi bir sitem yok o yüzden böyle acı bir tabloyla yüz yüzeyiz" diye konuştu.

Tefecilik nasıl işliyor

Yapılan işlemin işleyişi hakkında bilgi veren Murat Dursun "kredi kartı ödemesi gelen kişi bu işi yapan tefeciye gidiyor. Tefeci ödemesi gereken rakamı onun adına ödüyor. Limiti müsait hale geldikten sonra tekrar onun üzerinden bir ürün satmış gibi işlem yaparak POS'unu çekiyor. Bunun karşılığında da bir faiz bedelini de o rakamın üzerine ekleyerek tahsil ediyor" dedi.

POS tefeciliğinin kontör tefeciliği olarak piyasada anılmasıyla ilgili olarak Dursun "Kontör yaygın olarak kullanıldığı için bu isimle hitap ediliyor. Aslında kontör ideal araçlardan bir tanesi. Stok devir hızı son derece yüksek bir ürün her gün alınıp satılıyor. Diğer alanlarda da kullanılıyor. Bu işlerde kullanılan ürünler belgelendirmeye çok fazla itina gösterilmeyen bir ürünler. Stoklarda satılmış olmasına rağmen kayıtlarda var görünüyor" diye konuştu.

Küçük orta ölçekli işletmelerde bu işin içinde olduğunu ifade eden Dursun " Ciddi sayıda bu yöneteme başvurmak zorunda kalan, kaynak elde etmek isteyen esnaf arkadaş var. Bu yöntemle borcunu kapatmıyor sadece öteliyor" dedi.

"Bankacıların ellerini taşın altına koymaları gerekir"

Bu sıkıntılı tabloyu aşmak için ivedilikle işbirliği yapılaması gerektiğine işaret eden Dursun " Bunun için tedbirler almak lazım. Bu konuda bankacıların ellerini taşın altına koymaları gerekir. Biz kurum olarak bu konuda hazırlık içerisindeyiz. Maliye Bakanlığı nezdinde ilgili yetkililer ile bunu paylaştık, dikkatlerine sunduk" şeklinde konuştu.

Bu noktaya hemen gelinmediğini dünden bugüne çıkmış bir şey olmadığını anlatan MOBİSAD Başkanı "Son 3-4 aydır giderek artış eğilimi görmekteyiz. Başlangıçta nakit ödeme aracı olarak ortaya çıktı ama ekonomideki gelişmeler, tüketim baskısı bunu beraberinde getirdiği taksitlenmeler bu acı tabloyu ortaya koydu" diye konuştu.

Bu işi kişilerin herhangi bir korkuları olmadığına dikkat çeken Dursun " O kadar cüretkarca yapılmaktaki el broşürleri dağıtılmakta. Ofisler açıyorlar. Adreslerini veriyorlar. Öğle ki kendilerine slogan bulmuşlar 'sıkıntının çözüm adresi biziz' çözüm burada gibi'. Bu durumu daha kötü hale getiren tefecilik yöntemidir" dedi.

Sırf bu iş için bayilik alan var

Bu işi yapan kişilerin, yaptıkları işleri kılıfına uydurmak için bayilik aldığını anlatan Dursun "Piyasada bu işi yapan birçok kişi var. Hatta işi o kadar ilerletmiş durumdalar ki aynı adres altında 3-5 firma faaliyet gösteriyor. Bunların hepsinin ayrı POS cihazı var. Maliye tarafından dikkat çekmemek için cirolarını dağıtarak hareket ediyorlar. Belirli zaman sonra o firmanın kapanışını vererek başka firma açtırarak bu faaliyetlerine devam ediyorlar" şeklinde konuştu.

Dursun ayrıca konuya ilişkin olarak Gelir İdaresi Başkanlığı'nın POS cihazlarının cirolarını kontrol edilmesi ve denetlenmesiyle ilgili bir çalışması olduğunu söyledi.