Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Kahramanmaraş Şubesi Başkanı Adnan Toprak, KOBİ’lerin öteden beri SSK, dolaylı vergiler gibi taşınamaz istihdam maliyetleriyle boğuştuğuna dikkat çekerek farklı bir kriz formülü önerdi.

Toprak, açıklamasında şunları kaydetti: “Biz, bu maliyetlerin yüzde 5 gibi, yüzde 10 gibi sembolik şekilde değil, radikal bir kararla en az yüzde 50 oranında düşürülmesi gerektiğini her platformda dile getiriyoruz. Bizim, kriz dönemi için ortaya koyduğumuz çok farklı bir önerimiz olacak. Bu önerimiz, kriz geçiş döneminde krize karşı direncini ispatlayan, işçi çıkarmayan ve hala mükellefiyetlerini harfiyen yerine getiren KOBİ’lerin, bu dönemde istihdam maliyetleri yarı yarıya düşürülsün. Eğer bu geçiş döneminde bu formül tutarsa ve başarılı bir şekilde uygulanırsa, uygulama krizin etkilerini üzerimizden attığımız dönemde de sürdürülsün.”

Tüm dünyada üretimi artırmak için hükümetlerin faiz indirimine gittiklerini hatırlatan Toprak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ülkemizin üretim gücünü temsil eden ana motor, KOBİ’lerdir. Eğer KOBİ’ler durursa, üretim durur, üretim durursa, ekonominin tüm parametreleri fren yapar. Nitekim TÜİK’in bu noktada açıkladığı, yüzde 0,5’lik büyüme rakamı bizim için yadırgatıcı olmamıştır. Çünkü üretimin gücünü temsil eden KOBİ’lerimiz, küresel krizden önce, ülkemize has şartların getirdiği sıkıntılarla boğuşuyorlardı.”

Merkez Bankası’nın faiz oranlarını 1.25 puan düşürmesini de olumlu bulduklarını belirten Toprak, şunları kaydetti: “Dünya sıfır faize doğru gidiyor. Piyasalar faiz indirimini elbette olumlu karşılamıştır. Biz, reel faizlerin hala çok yüksek olduğunu düşünüyoruz. Piyasaların canlandırılması ve küresel dalga sebebiyle bozulan dengelerin biraz daha iyi hale getirilmesi için, faizlerin daha da revize edilmesi gerektiğine inanıyoruz. Merkez Bankamızın da faiz indirimi rüzgârını iyi değerlendirmesi lazım. İzlanda`dan sonra en dünyada en yüksek faizi, hala biz veriyoruz. Brezilya ile aramızda 3–4 puan fark var. Faiz oranlarının kısa zamanda tekrar indirilmesini bekliyoruz. Şu anda tüm dünyada bozulan dengelerin yerine oturması için ülkelerin kullandığı en önemli silah, faiz indirimi. Amerika, bir yönüyle sıfır faiz dönemine geçiş yaptı. Avrupa Merkez Bankası’nın oranı da yüzde 2,50. Ekonomisi bizden kötü Güney Afrika`nın bile oranı bizden düşük. Japonya gösterge faiz oranını yüzde 0,1`e çekti. Japon Merkez Bankası, Para Politikası Kurumu`nun yüzde 0,3 olan gösterge faiz oranını 1 oya karşılık 7 oyla yüzde 0,1`e indirmeye karar verdiğini açıkladı. ABD Merkez Bankası`nın (Fed) gösterge faiz oranını yüzde 1`den yüzde 0,25`e indirerek, tüm dünyayı şaşırttı. Biz de atacağımız adımlarla, piyasalarımızı rahatlatacak radikal kararlar alabilmeliyiz.” (www.kanal46.com)
Editör: TE Bilisim