"BURASI KARDEŞİMİN ÖLDÜRÜLDÜĞÜ YER"

Hüseyin, eşi ve çocuklarıyla birlikte Amerika Birleşik Devletleri'ne taşındığından beri sekiz yıldır mahallesinde güven içinde yaşadığını söyledi. Kardeşi Muhammed 2017'de ülkeye geldi ve her iki adam da gece yarısı kütüphaneye gidiyor ya da New Mexico Üniversitesi'nde eğitim alırken akşam geç saatlere kadar çalışıyordu. Şimdiyse Hüseyin çaresizce şöyle diyor:

Şimdi pencereden dışarı bakıyorum ve 'Ah, burası kardeşimin öldürüldüğü yer. Taşınmamız mı gerekiyor?' diyorum.

CESEDİ TANINMAZ HALE GELDİ

Hüseyin, kardeşinin cesedini Pakistan'daki ailesiyle birlikte gömülmek üzere geri göndermeyi umduğunu, ancak çok sayıda kurşun yarasının kardeşini tanınmaz hale getirdiğini ve ailesinin onu bu şekilde görmesini istemediğini söyledi.

Hüseyin, federal ve eyalet hükümetlerinin katili yakalamak için mümkün olduğunca çok kaynak ayırmasını istediğini söyledi. Biri yakalanana kadar hiçbir şey onun korkusunu ya da kederini azaltmaya yetmeyecek:

5 yaşındaki oğlum sürekli 'Amcam nerede?' diye soruyor. Ağladığımı görecek ve neden ağladığımı soracak diye korkuyorum. Ama ona gerçeği söyleyemeyiz. Henüz değil.

İKİ HAFTADA ÜÇÜNCÜ CİNAYET

Son iki hafta içinde üçüncü cinayet işlendi. Yetkililer ölümlerin bağlantılı olduğuna ve Müslüman toplumu hedef aldığına inanıyor.

Adı polis tarafından açıklanmayan son kurbanın 20'li yaşlarının ortalarında, Güney Asya'dan gelen bir Müslüman olduğu ve Cuma günü gece yarısından hemen önce öldürüldüğü açıklandı. Bir diğer kurban olan 41 yaşındaki Aftab Hüseyin 26 Temmuz'da ölümcül bir şekilde vuruldu. Yetkililer, üçünün de öldürülmesinin Kasım 2021'de 62 yaşındaki Muhammed Ahmedi'nin kendisi ve kardeşinin işlettiği bir işyerinin dışında öldürülmesiyle bağlantılı olabileceğini söylüyor.

Albuquerque Polisi, FBI ve Eyalet Polisi, katil veya katilleri bulmak için halktan yardım istedi. Pazar günü yetkililer dikkat çeken bir aracı, koyu renkli, dört kapılı bir Volkswagen'i işaret etti. Saldırılar nedenyle bölgedeki Müslümanlar korku içinde yaşıyor.

YEM OLMA KORKUSU

Kurbanların dördüyle birlikte düzenli olarak New Mexico İslam Merkezi'ne giden bir Müslüman, “yem” olma korkusunu öne sürerek asla geri dönemeyebileceğini söyledi. Bölgede yaşayan Müslümanlardan bazıları, soruşturmanın sonuçlanmasını beklemek için ülkenin diğer bölgelerinde yaşayan aile üyeleriyle birlikte kalmak üzere geçici olarak eyaletten ayrıldı. Irak'tan göç eden bir adam, 1980'lerde ülkeye ilk geldiğinde kendini daha güvende hissettiğini söyledi. Cemaatten bir diğer üye olan Salem Ansari, camiye giden ve gece vardiyalarında çalışan bazı kişilerin işlerini bıraktığını söyledi. Ansari, "Bu durum çok daha kötüye gidiyor" dedi.

MÜSLÜMAN KARŞITI NEFRET SUÇLARI DÜŞÜŞTE AMA...

Yenideoğan çetesi çökertildi: Bebekler üzerinden haksız kazanç sağlayan 41 kişi gözaltına alındı Yenideoğan çetesi çökertildi: Bebekler üzerinden haksız kazanç sağlayan 41 kişi gözaltına alındı

Genel olarak, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Müslüman karşıtı nefret suçları düşüş eğiliminde. San Bernardino'daki California Eyalet Üniversitesi'nde ceza adaleti profesörü ve okulun Nefret ve Aşırılık Araştırmaları Merkezi direktörü Brian Levin, 2020'de Müslümanlara karşı bildirilen nefret suçlarının sayısının 11 Eylül saldırılarından bu yana düşüşte olduğunu söyledi. Ancak pandemi kısıtlamaları nedeniyle bu sayıların gerçeği yansıtmayabileceğini de sözlerine ekledi.

Ancak nefret suçlarının bir endişe kaynağı olmaya devam ettiğini söyledi: Merkezin bildirdiğine göre, 2021'de suçlar üzde 20'den fazla arttı ve 2022'nin ilk yarısında yüzde 4,7 daha artış gösterdi. Ayrıca, Profesör Levin'in araştırmalarına göre, "altta yatan Müslüman karşıtı tutumlar" yaygın olarak kalmaya devam ediyor ve ulusal sıkıntı zamanlarında yeniden ortaya çıkıyor.

DIŞİŞLERİ'NDEN AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanlığı, kentteki cinayetlerle ilgili kaygılı olduklarını ifade eden bir açıklama yayınladı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

ABD’nin Albuquerque şehrinde, üçü son bir hafta içinde olmak üzere, Kasım ayından bu yana 4 Müslüman şahsın şüphe uyandıracak şekilde art arda öldürülmelerinden derin endişe duyuyoruz.Polis tarafından birbiriyle bağlantılı olabileceği ifade edilen ve nefret suçu olması ihtimali bulunan bu seri cinayetlerin faillerinin derhal bulunarak adalet önüne çıkartılmalarını istiyor, ilgili ABD makamlarının olayın tüm boyutlarıyla bir an evvel aydınlığa kavuşturulması için gerekli her türlü soruşturma ve araştırmayı titizlikle yapmasını bekliyoruz."Bu vesileyle, hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, ailelerine ve yakınlarına başsağlığı diliyoruz.

Kaynak: Milliyet