Kedi maması; kedilerin sağlıklı beslenmesi için özel olarak formüle edilmiş kuru mamalardır. Kedilerin beslenmesinde her zaman taze ve sağlıklı öğün oluşturabilmek sahipleri tarafından mümkün olamamaktadır.Bunun yanı sıra hayvanlarda sürekli olarak sıvı formda mama tüketimi ağız enfeksiyonlarına neden olabilmektedir. Bu nedenle kedilerin sağlığı ön planda tutularak hazırlanan kedi mamalar beslenmelerinde ideal seçimlerden biri olacaktır.

Kedilerin Özel Durumlarına Göre Kuru Mama Çeşitleri

Özellikle ev kedilerinin hareketsiz yaşantılarının olması, yiyeceklere kolay ulaşabilmeleri, kapalı kalıyor olmaları gibi nedenler kedilerin hızlı bir şekilde kilo almalarına ve bunu yakamamalarına neden olabilir. Obez olan kedilerde oluşabilecek ya da oluşmuş sağlık sorunlarını giderebilmek için diyet ve light olarak hazırlanmış kedi mamalarının tercih edilmesi gerekecektir.

Bunun yanı sıra kısırlaştırılmış kedilerinde beslenmesinde değişiklik yapılması gerekir. Kısırlaştırılan kedinin büyük oranda iştahı artacaktır. Bu nedenle yemeye meyilli bir hale gelen kediler hızlı bir şekilde kilo alır. Bunun engellenebilmesi için, yağdan kısıtlanmış kuru mamalar verilmesi gerekecektir.

Kedilerin Yaşına Göre Kuru Mama Çeşitleri

Kedilere verilen kuru mama çeşitlerinin öncelikle kedinin yaşına göre seçilmesi gerekecektir. Kuru mamalarda yavru, yetişkin ve yaşlı olmak üzere 3 farklı kuru mama çeşidi bulunur. Yavru kediler gelişme çağında oldukları için yağdan, karbonhidrattan ve proteinden zengin besinlerle beslenmelidir.

Yetişkin kedilerde ise, kilo problemi oluşmaya başlamamışsa yeterli ve dengeli beslenmesi gerekecektir. Yetişkin kedilerin ihtiyacına yönelik yağ, karbonhidrat ve protein miktarları belirlenerek kuru mama içerikleri oluşturulur. Yaşlıların ise yağdan ve karbonhidrattan kısıtlı proteinden yüksek besinler tüketmesi gereklidir. Aksi takdirde kilo alımı ve bağışıklık sistemi çökme sorunları ortaya çıkabilir. Bu nedenle kedi maması içeriğinin desteklemesi oldukça önemli bir noktadır.

Lezzetine Göre Kuru Mama Çeşitleri

Kuru mama çeşitlerinin seçiminde en önemli unsurlardan bir tanesi lezzetidir. Kuru mama çeşitleri tavuklu, balıklı, etli ve tahıllı olmak üzere 4 farklı seçeneklidir. Her kedinin damak tadı her insan gibi farklılık göstermektedir. Öğünleri lezzetli bir şekilde tüketebilmesi için damak tadına uyum gösterecek kedi mamaları tercih etmeniz gerekecektir. Tahıllı mama içerikleri ise genellikle sindirim sorunu yaşayan kediler için tercih edilebilecek kuru mama çeşididir.

Editör: TE Bilisim