Ukrayna sınırına askeri yığınak yaptığı iddia edilen Rusya'ya yönelik "Batı cephesi"nden gelen açıklamalar giderek sertleşiyor. Nitekim geçtiğimiz günlerde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir görüşme yapan ABD Başkanı Joe Biden, Moskova yönetiminin, Ukrayna'yı işgali halinde ağır bedel ödeyeceğini söyledi. Bunun ardından benzer bir açıklama da, G7 toplantısından geldi.

Gacetecilere demeç veren ABD Başkanı, Rus mevkidaşı Putin'e görüşmelerinde, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi karşısında korkunç bir bedel ödeyeceğini, yıkıcı ekonomik sonuçlarla karşılaşacağını söylediğini dile getirdi. Buna karşılık olası bir Rus işgali durumunda Amerikan kara muharebe birliklerini Ukrayna'ya gönderme olasılığının "kesinlikle masada olmadığını" dile getiren Biden, ABD ve NATO'nun, savunmalarını güçlendirmek için İttifak'ın doğu kanadındaki ülkelere daha fazla kuvvet göndermesi gerekeceğinin altını çizdi. ABD Başkanı, "Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi" durumunda Doğu Avrupa’daki NATO ülkelerine ek güç göndereceklerini ifade etti.

Benzer açıklamalar

İngiltere'de bir araya gelen G7 ülkelerinin dışişleri bakanları da Rusya'ya benzer bir mesaj gönderdi. Hafta sonunda Liverpool kentinde bir araya gelen G7 ülkelerinden üst düzey diplomat ve siyasetçilerin gündeminde, büyük ölçüde Rusya'nın Ukrayna sınırına yakın bölgelerde giriştiği askeri yığınak vardı.

Toplantıda, giderek artan işgal tehlikesine ve bunun oluşturabileceği tehditlere dikkat çekilirken, birlik olunması gerektiği vurgulandı. ABD, Britanya (Birleşik Krallık), Almanya, Fransa, İtalya, Japonya ve Kanada'nın oluşturduğu G7'nin dışişleri bakanlarının yanı sıra Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in katıldığı toplantıda, Rusya Devlet Başkan Putin'in Ukrayna'ya saldırması halinde Moskova'nın devasa sonuçlar ve ağır bedellerle karşılaşacağı ifadeleri yer aldı.

Bu hafta video konferans yoluyla yapılan iki saatlik görüşmede Putin, Biden’a Rusya’nın "kırmızı çizgileri" ve Moskova’yı endişelendiren tehditler hakkında bilgi vermişti. Biden da Ukrayna’daki durumun tırmanmasından duyduğu endişeleri dile getirmişti.

‘90’larda yolcu da taşıdım!’

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, “Rossiya 1” kanalında yayımlanan “Rusya-Modern Tarih” isimli film kapsamında verdiği röportajında, bir dönem aracıyla yolcu bile taşıdığını söyledi. Putin, Sovyetler Birliği’nin dağılmasının kendisi için ne ifade ettiği sorusuna, “Rusların çoğu gibi benim için de trajedi oldu... Bu, Sovyetler Birliği isimli, tarihteki Rusya’nın çöküşüydü” yanıtını verdi. Sputnik’in aktardığına göre, dağılmanın ardından 1990’lı yıllarda ülkede bir iç savaş olduğunu kaydeden Putin, ülke topraklarının yaklaşık yüzde 40’ının yanı sıra aynı oranda üretim kapasitesi ve nüfusun da kaybedildiğini savundu. Putin, 1990’larda herkes gibi bazı zorluklar yaşadığını kaydederek, Doğu Almanya’dan getirdiği Volga marka aracıyla yolcu taşıdığını anlattı.

Kaynak: Milliyet